İstismarda sosyal baskı

DİYARBAKIR'da, 7 yaşındaki 4 kız öğrencisine cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan öğretmen A.D.'yi (25), mağdur ailelerinin şikâyetlerini geri çekmesine rağmen 36 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, gerekçeli kararını açıkladı.

Haberler 24.03.2018 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kararda, madur velilerinin cinsel istismardan haberdar olmalarna ramen, madurelerin yalar, cinsiyetleri ve sosyal bask dikkate alndnda bildiklerini söylemeyerek ve sanktan ikyetçi olmayarak olayn üstünün kapanmasn salama düüncesinde olabilecekleri belirtildi. Mahkeme heyeti, eylemin ikyete tabi bir suç olmamas nedeniyle madur velilerinin ikyetçi olmamalarnn, sana ceza verilmesine ilikin kanaati deitirmediini vurgulad.

Diyarbakrda, bir ilkokulda ücretli öretmenlik yapan A.D., 2 Mays 2016 tarihinde kimsenin olmad bir snfta 7 yandaki örencisine cinsel istismarda bulunduu iddiasyla yakaland. Durumun polise bildirilmesi üzerine olayla ilgili soruturma balatlrken, gözaltna alnan A.D., tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruturma kapsamnda okulda ifadeleri alnan 4 çocuk öretmenlerinin kendilerine ayn davranlarda bulunduunu anlatt. Hazrlanan iddianamede, A.D.nin 7 yandaki 4 örenciye kar çocuun cinsel istismar suçundan 48 yl hapisle cezalandrlmas istendi.

ALELERE RAMEN 36 YIL CEZA

ddianamenin kabul edilmesinin ardndan, tutuklu sank A.D.nin yarglamas Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesinde yapld. Savunmasnda hiçbir örencisine cinsel içerikli davranta bulunmadn belirten A.D., beraatini istedi. Durumada ifadesi alnan madur çocuklarn ailesi ise sank öretmenden ikyetçi olmadklarn söyledi. Mahkeme heyeti, sank A.D.yi bir çocua kar iledii iddia olunan cinsel istismar eyleminden beraat ettirdi. San 3 madura kar çocuun cinsel istismar suçundan 36 yl hapis cezasna çarptran mahkeme heyeti, sann pimanlk duymay ve cezann gelecei üzerindeki olas etkisini dikkate alarak herhangi bir indirim de uygulamad. Sann suçlar memuriyet yetkisini kötüye kullanarak ilediini ifade eden mahkeme heyeti, A.D.nin cezalarnn infazndan sonra ilemek üzere, 12 yl boyunca memuriyetten men edilmesine karar verdi.

MAKAS ALMAK CNSEL STSMAR DEL

Gerekçeli kararn bildiren mahkeme heyeti, sann bir örenciye kar cinsel istismarda bulunduu iddiasyla hakknda beraat karar verilmesinin nedenini açklad. Mahkeme heyeti, örencinin snfta sorulan soruyu doru cevaplamas neticesinde öretmeninin yanandan makas almasnn cinsel istismar ya da sarkntlk olarak nitelendirilmesinin mümkün olmadn kaydetti. Sann 3 örenciye kar yapt eylemlere dikkat çeken mahkeme heyeti, A.D.nin öptüü bir çocuun boynunda morarma olutuunu kaydetti.

ALELER OLAYIN KAPANMASI DÜÜNCESNDE OLABLR

Madurlarn yalar ve ifadeleri dikkate alndnda kendilerine yönelik eylemleri bire bir anlattklar halde, bu eylemleri iyi-kötü ya da doru-yanl davran noktasnda ayrt etme yetilerinin tam gelimedii vurgulanan kararda, öyle denildi:

Madurlarn, yalarnn küçüklüü nedeniyle bu davranlarn kötü niyetli olmadn zannetmeleri ve velilerine anlatmamalar hayatn olaan akna uygundur. Bir baka ihtimal olarak madurlar, sanktan veya velilerinden duyduu korku, utanma veya sann tembihlemesi ile bu eylemleri velilerine söylememi olabilirler. Madur velileri, eylemlerden haberdar olmalarna ramen, madurlarn yalar, cinsiyetleri ve sosyal bask dikkate alndnda bildiklerini söylemeyip, sanktan ikyetçi olmayarak, olayn üstünün kapanmasn salama düüncesinde olabilirler. Eylemin ikyete tabi bir suç olmamas sebebi ile madur velilerinin olmamalar, sann cezalandrlmasna ilikin kanaati deitirmemitir.

TANIK ÖRENCLER, FADE DETRD

Tank olarak dinlenen 4 örencinin, öretmenin madurlar öpmedii, kucana almad ve bu davranlar hatrlamadn söylediklerine dikkat çekilen gerekçeli kararda, unlar kaydedildi: Tanklar, rehber öretmenleri ile yaptklar görümede yer, zaman ve olay bakmndan eylemleri net olarak anlatmalarna ramen, yarglamann geldii son aamada, velilerinin yönlendirmesi ile tüm ifadelerini deitirerek Görmedik, duymadk, hatrlamyoruz eklinde, olayn üstünü kapatr mahiyette ve detay içermeyen beyanlarda bulunduklar anlalmtr. Tanklarn rehber öretmen tarafndan alnan olaya uygun, eylemleri açkça nitelendiren, kimsenin müdahalesi olmakszn, ilk aamada, sca scana alnan beyanlarna üstünlük tannmtr. Madurlara kar cinsel arzular tatmine yönelik bu davranlarn bir öretmenin örencisine duyduu sevgi, ilgi ve evkat sebebi ile yapldnn kabul edilmesi hayatn olaan akna uygun deildir. Hatta, eylemlerin sarkntlk düzeyini de aarak, cinsel istismar boyutuna ulat sonucuna varlmtr.

Ana Sayfaya Git