İtikaf günleri start alıyor

Ramazana özgü sünnetlerden itikaf günleri bugün başlıyor

Haberler 03.05.2021 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir mescitte ibadet niyetiyle belli kurallara uyup d dünyayla ilikileri asgari düzeye indirerek kiinin kendisiyle ba baa kald itikaf günleri, bugün balyor.

Allahn rzasn kazanmak için belli bir adap içinde camide kalmak ve ibadetle megul olmak anlamna gelen itikaf, ramazann son 10 gününde yaplyor. tikaf, modern hayatn younluunda nefis terbiyesi ve ibadetine yeteri kadar zaman ayramayan Müslümanlar için ramazann ayrlmaz bir parças.

Geçen yl Kovid-19 tedbirleri nedeniyle camilerde ifa edilemeyen itikaf, bu ramazanda il ve ilçelerdeki mülki amirliin onay vermesi durumunda müftülüklerin belirledii camilerde yaplabilecek. tikaf ibadetinde asl olann camilerde yaplmas olmakla birlikte salgn ve benzeri mücbir sebepler olmas durumunda evlerin mescit olarak kullanlan bir odasnda ibadet artlarnn gözetilerek yaplabilecei tavsiye ediliyor.

TKAFIN RAMAZANIN SON 10 GÜNÜNDE EDA EDLMES DAHA FAZLETL

Prof. Dr. Ahmet Yaman, Müslümann genelde yapt dünya ilerini bir tarafa brakp kendi içine yönelmesi, yaratcs ile adeta ba baa kalmas ve kendisini onun huzurunda bir muhasebeye tabi tutmasnn önemli bir kulluk görevi olduunu belirterek, itikafn buna imkan ve ortam saladn söyledi.

Yaman, ergenlik çana ulam her Müslümann itikaf yapabileceini belirterek, yln herhangi bir zamannda itikafa girmenin mümkün olmakla birlikte bu ibadetin ramazann son 10 gününde eda edilmesinin daha faziletli olduunu vurgulad.

Hazreti Muhammedin Medinede geçirdii ramazan aylarnn son 10 gününde bu ibadeti yerine getirdiini hatrlatan Yaman, unlar kaydetti:

Özel yönleri ve hükümleri olan bu önemli ibadet cemaatle be vakit namaz klnan bir camide yerine getirilir. tikafn amac da bunu gerektirmektedir. Zira kii ancak mescitte darda megul eden eylerden kendisini soyutlar ve nefsini arzu ve isteklerinden uzak tutup bütün vaktini ibadete ayrabilir. Bu ibadetin evde yerine getirilmesi ayn sonuca ulatrmaz. çünkü evde dikkat datc ve bu amaca ulamay engelleyen pek çok eyin varl söz konusu olabilmektedir. Dolaysyla gerçek anlamda ibadete kapanabilmek için mescit gibi kiinin her eyden soyutlanabilecei bir ibadet mekannda bulunmas önem arz etmektedir. Fakat kadnlar güvenlik, mahremiyet ve benzeri gerekçelerle bu hükümden istisna edilmitir. Onlar itikaf evlerinin bir köesinde yerine getirirler.

VATANDALAR SALGINLA MÜCADELEYE KATKI SUNMALI

Yaman, itikafa giren kimsenin yeme, içme, uyku ve dier ihtiyaçlarn mümkün olduu takdirde camide tedarik edeceini, tuvalete gitme, abdest alma ve gerekli olduunda gusletmek gibi doal ihtiyaçlar için ise mescitten dar çkabileceini aktard.

Yaman, sözlerini öyle tamamlad:

Salgn günlerinde itikaf ibadetini aksatmak istemeyen Müslümanlar bunun için ayrlan camileri tercih etmeliler. Zira her camide özel birtakm tedbirlerin alnmas mümkün olmayabilir. tikaf ile kendisini arndrmak isteyen Müslümanlar, dinimize göre kul hakknn Allah hakkndan önce geldiini asla unutmamal ve etrafa zarar vermemeye azami özen göstermelidirler. Bu minvalde Diyanet leri Bakanlmzn yönlendirmelerine mutlaka uymal ve salgnla mücadeleye katk sunmaldrlar. Camide bulunanlar birbirinden uzak köelerde daha çok bireysel ibadete yönelmeli, temizlie her zamankinden daha çok dikkat etmeli ve toplu müzakerelerden uzak durmaldr.

Salgn hastalklar veya karantina uygulamas gibi sebeplerle bu ibadetin asli eklinde eda edilememesi halinde Müslümanlarn, ramazanda kendi evlerinde bir köeye çekilip daha çok namaz klarak, Kuran- Kerim okuyarak, dini bilgilerini artracak okumalar yaparak, yüce Allah zikir ve tespih ederek ibadet hayatlarn sürdürmeleri mümkündür. Böyle bir ibadet her ne kadar gerçek anlamdaki itikafn yerini tam olarak tutmasa da umulur ki kiiye, halis niyetinin ve ibadet evkinin karl olarak itikaf sevab kazandracaktr.

Ana Sayfaya Git