"İYİ HAL'E" İTİRAZ GELDİ

Aile Bakanlığı, Amine'yi işkence ile öldüren ağabeye mahkemeden gelen 'iyi hal' indirimine itiraz etti. "İşkence" edildikten sonra öldürülen Amine'nin davası dün manşetlere taşınmıştı.

Haberler 27.11.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl Batman l Müdürlüü, kardei Amine Demiraa 1 hafta boyunca pense, tahta ve plastik sopalarla ikence eden, daha sonra vücuduna su döküp, elektrik vererek öldüren Kasm Demirtan Eziyet çekerek kardei kasten öldürme suçundan iyi hal indirimi uygulanarak cezalandrlmasna itiraz etti. Soruturma aamasndan itibaren dosyaya müdahil olan ve durumalar takip eden bakanlk avukatlar, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine istinaf bavurusu yaparak, Türk Ceza Kanununun 62inci maddesine göre sank Kasm Demirtan cezasnda yaplan yi hal indiriminin yasave usule aykr olduunu, bu nedenle kararn bozulmas gerektiini bildirdi. Bakanlk avukatlar stinaf Mahkemesine gönderilen dilekçede, öldürülen Amine Demirtan annesi Adalet ve babas Mehmet Masum Demirta hakknda verilen beraat kararlarnn da bozulmasn istedi.

GEREKçEL KARAR: VÜCUDUNDAK YARALAR 1 HAFTALIK

Kasm Demirtaa iyi hal indirimi uygulayarak ömür boyu hapis cezas veren Batman 2nci Ar Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararnda olayla ilgili çarpc bilgiler yer ald. Genç kzn vücudundaki yaralarn farkl zaman dilimlerinde olutuu belirtilen kararda, genç kzn vücudundaki yaralarn bir haftalk süre diliminde olumasnn mümkün olduu belirtildi. Kararda yer alan otopsi tutananda u ifadelere yer verildi:

Muayenede her iki ön kol kemiklerinde ayrkl krklar olduu, göüs orta ksmnda sola doru 5 santimlik kabuk balamaya balam yaklak 2 günlük olduu düünülen syrklarn olduu, sol diz ön ksmnda 2 santimlik kesik baskl yara, sol bacak orta ön ksmnda 0.5 santimlik muhtemel künt cisim yaras, bu lezyonun altnda 1.5 santimlik bir ucu künt, bir ucu keskin kemik dokuya kadar ulaan yara, sa bacak ön yüzde çok sayda syrkl kabuk balamaya balam yaralar, kafa bölgesinin aln bölgesinde yüzeysel syrklar, sol temporal ön ksmnda yrtk alan, arka ksmda düzensiz yarann görüldüü anlalmtr.

MAHKEME: ÖLÜM NETCESN YAVA YAVA GERçEKLETRD

Kasm Demirtan ifadelerinin cezasn azaltmak ve suçtan kurtulmaya yönelik olduu belirtilen gerekçeli kararda, tank olarak ifadesi alnan kardei C.D.nin savclk ifadesinde olay anlatt halde yarglama srasnda aabeyini korumaya çalt vurguland. Kararda, öyle devam edildi:

Failin her an için ölüm sonucunu gerçekletirebilme olana varken maktule ac vermek için bu hareketleri tekrarlamas ve ölüm neticesini yava yava gerçekletirmesi durumunda eziyet çektirerek öldürmenin varln kabul etmek gerekir. Her an için ölüm sonucunu gerçekletirebilme olana bulunan sann maktule ac vermek için önce tahta sopa ile sopann krlmas ile plastik sopa ile dövdüü, bunun dnda pervanenin demir ksmyla dövdüü, ardndan maktulün bandan su dökerek elektrik verme eylemlerini tekrarlayarak ölüm neticesini yava yava gerçekletirdii ve eyleminin eziyet çektirerek öldürme suçunu oluturduu anlalmtr.

ELEKTRK VERLDNN ANLAILMAMASI çN ÖNCE SU DÖKTÜ

Sank Kasm Demirtan mesleinin kaynakç olduu hatrlatlan gerekçeli kararda, bu meslei yapan birinin kiiye elektrik verince öleceini düünmemesinin Hayatn olaan akna aykr olduu vurguland. Bir insann baka insana elektrik vermesinin izah edilemez bir durum olduu belirtilen kararda, Kaynakç olan sann maktule elektrik vermeden önce su dökmesi, elektrik verildiinin anlalmamas içindir. Sann 112 ekipleri gelmeden önce maktulun slak elbiselerini deitirterek olay normal bir baylma gibi göstermeye çalt anlalmtr denildi.

YARGILAMA SÜRECNDEK DAVRANILARI

Mahkeme, sann ifadesinde, Facebooktan gelen mesajlardan etkilendiini söyleyerek cinayeti haksz tahrik altnda ilediini söylediini bildirirken Haksz tahrik oluturan herhangi bir söz veya davran bulunmadn kaydetti. lk haksz hareketin sank tarafndan ilendiinin tespitli olduu belirtilen kararda, sank savunmasnn cezadan kurtulmaya yönelik olduu ifade edildi. Sank hakknda haksz tahrik hükümlerinin uygulanmadn kaydeden mahkeme, gerekçeli kararnda iyi hal indirimi ile ilgili olarak, Sann fiilden sonraki ve yarglama sürecindeki davranlar ile suçu iledikten sonra yarglama sürecinde gösterdii pimanlk dikkate alnarak Türk Ceza Kanununun 62/1 maddesi uyarnca sann cezasndan indirim yaplmasna karar verilmitir ifadesine yer verildi.

Öldürülen Aminenin annesi Adalet ve babas Mehmet Masum Demirtan beraat ettirilmesinin de gerekçesini açklayan Mahkeme, aile arasnda böyle bir kararn alnmadn kaydetti. Sank anne ve babann ölüm olayndan sonraki davranlarnn ölüm sonucundan haberdar olmadklarn gösterdii belirtilen kararda, u ifadeler yer ald:

Bu nedenle maktülün ölmesiyle kendilerinin eylemleri arasnda uygun illiyet bann, kastnn ya da taksir düzeyinde deerlendirilebilecek kusurunun ve yine dier sank Kasmla beraber fikir ve eylem birlii içerisinde hareket ederek ölümüne sebep olduuna dair mahkumiyetine yeterli, her türlü üpheden uzak, inandrc ve kesin delilin elde edilemediinden sanklarn beraatlarna karar vermek gerekmitir.

Ana Sayfaya Git