Jandarma 180 yaşına girdi!

Devlet arşivlerinde adına 1839'dan itibaren rastlanılan ve 2016'da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı, vatandaşların huzur ve güvenliği için 180 yıldır gece gündüz görev yapıyor.

Haberler 15.06.2019 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1839dan itibaren rastlanlan ve 2016da çileri Bakanlna balanan Jandarma Tekilat, vatandalarn huzur ve güvenlii için 180 yldr gece gündüz görev yapyor. Diyarbakrda Jandarma Tekilatnn 180. kurulu yl dönümü dolaysyla tören düzenlendi.

Diyarbakrda merkez Yeniehir ilçesinde Ant Parktaki Atatürk Antna çelenk braklmasyla balayan törende, sayg duruunda bulunuldu, stiklal Mar okundu. Törene, Jandarma Bölük Komutan Tümgeneral Halis Zafer Koç, l Jandarma Komutan Tugeneral Mustafa Baolu ve çok sayda asker katld.

KOMUTANLIKTA TÖREN

l Jandarma Komutanlnda gerçekletirilen törene Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, Jandarma Bölge Komutan Tümgeneral Halis Zafer Koç, 8. Ana Jet Üs Komutan Tugeneral Ersin Eser, 16nc Mekanize Piyade Tugay Komutan Tugeneral Mustafa Yaar Aslanhan, Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Kamil Erkut Güre, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, kamu kurum müdürleri ve davetliler katld.

Tören, sayg duruu ve stiklal Marnn okunmasyla balad. Kutlama mesajlar ve Jandarma Genel Komutanl tarihçesinin okunmas sonrasnda, l Jandarma Komutan Tugeneral Mustafa Baolu günün anlam ve önemine ilikin bir konuma yapt. Konumalarn ardndan Bölge Jandarma Komutan Tümgeneral Halis Zafer Koç, Vali Güzeloluna plaket takdim etti.

Tören, Vali Güzelolu ve beraberindeki limiz protokol üyeleri jandarma personelinin kulland, silah, teçhizat ve araçlarn sergilendii stantlar gezmesiyle sona erdi.

JANDARMA 18O YAINDA!

Jandarma Tekilatnn ilk nizamnamesi olan Asakir-i Zaptiye Nizamnamesinin (Askeri Kolluk Tüzüü) 14 Haziran 1869da yürürlüe girmesiyle, zabta görev ve hizmetleri ile yetki ve sorumluluklar hukuki bir çerçeveye alnd. Yönerge kapsamnda her ilde personeli piyade ve süvarilerden oluan birer zaptiye alay kuruldu.

Arivlerde, 1839dan itibaren jandarma adna ve jandarma tayin kararnamelerine rastlanld için Türk Jandarma Tekilatnn, ay ve gününün tespiti mümkün olmasa da 1839da kurulduu kabul edildi.

Tanzimat Fermannn ilan edildii 1839 yl ile Asakir-i Zaptiye Nizamnamesinin yürürlüe girdii 14 Haziran gününün birletirilmesiyle Jandarma Tekilatnn kurulu tarihi 14 Haziran 1839 olarak belirlendi.

1877-1878 Osmanl-Rus Savandan sonra Sadrazam Sait Paa tarafndan modern bir zabta tekilat kurulmas amacyla ngiltere ve Fransadan subaylar getirtilirken tekilatlanmada deiiklik yaplarak 20 Kasm 1879da seraskerlik makamna bal Umum Jandarma Merkeziyesi kuruldu.

Jandarma Tekilat, 1908de kinci Merutiyetin ilan edilmesinden sonra Rumelide gösterdii baarlardan dolay 1909da yeniden düzenlenip Harbiye Nezaretine balanarak Umum Jandarma Kumandanl adn ald.

HUKUK STATÜ KAZANDI

Jandarma birlikleri, 1914-1918deki Birinci Dünya Sava ile 1919-1922deki Kurtulu Savanda, bir yandan iç güvenlik görevlerini sürdürürken dier yandan birçok cephede yurt savunmasna katld.

Cumhuriyetin ilanndan sonra devletin birçok kuruluunda olduu gibi Jandarma Tekilat da yeniden düzenlendi.

1918de kapatlan Jandarma Astsubay Okulu zmitte yeniden açlrken sabit Jandarma Bölge Müfettilikleri ve l Jandarma Alay Komutanlklar yeniden tekilatlandrlp seyyar jandarma birlikleri de güçlendirildi.

Tekilat bugünkü hukuki statüsünü, 10 Haziran 1930da 1706 sayl Jandarma Kanunu çkarlmasyla kazand.

1937de Jandarma Tekilat ve Vazife Nizamnamesi yürürlüe girerken 1939da tekilat, sabit jandarma birlikleri, seyyar jandarma birlikleri, jandarma eitim birlikleri ve okullar olmak üzere üç grup halinde yeniden düzenlendi.

6815 sayl Snr, Ky ve Karasularmzn Muhafaza ve Emniyeti ve Kaçakçln Men ve Takibi lerinin Dahiliye Vekaletine Devri Hakknda Kanunun 1956da yürürlüe girmesiyle bu tarihe kadar dönemin Gümrük ve Tekel Bakanlna bal Gümrük Umum Kumandanlnca yürütülen snr, ky ve karasularmzn emniyet ve korunmas ile gümrük bölgelerinde kaçakçl men, takip ve tahkik görev ve sorumluluu Jandarma Genel Komutanlna verildi.

KOMUTANLII KURULDU

1957de jandarma snr birlikleri tugaylar haline dönütürülürken jandarma eitim tugaylar kuruldu.

Tekilata, 1961de Jandarma Bölge Komutanlklar ile 1963te Foça Jandarma Komando Okulu kazandrld.

lk Jandarma Bölge Komutanl ise 1961de Ankarada hizmet vermeye balad.

Tekilatn gökyüzündeki gözü olacak ilk Jandarma Havaclk Birlii, Diyarbakrda 1968de Hafif Helikopter Bölük Komutanl adyla faaliyete geçti. Jandarmann yürüttüü ky ve karasular ile kara snrlarnn korunmas görevleri zaman içinde devredildi.

Jandarma tekilat, görev ve yetkilerinin belirlendii 2803 sayl Kanun 1983te yürürlüe girdi.

Sorumluluk sahasnda meydana gelen olaylarda suç ve suç delillerinin bilimsel yollarla aratrlmas ve yargya götürülmesi amacyla 23 Mart 1989da balatlan çalmayla 1993te Ankarada Jandarma Kriminal Daire Bakanl kuruldu.

çLERNE BALANDI

Jandarma Tekilat, kurulduu günden bu yana ülkenin bölünmez bütünlüüne kasteden tüm terör örgütlerine kar bütün ülke sathnda terörle mücadelenin önemli unsurlarndan oldu.

Jandarma Genel Komutanl, Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmasnn 15 Temmuz 2016daki darbe giriiminin ardndan, 27 Temmuz 2016da çkarlan 668 sayl kanun hükmünde kararnameyle çileri Bakanlna baland.

Ana Sayfaya Git