Jirki Kilimlerine Sipariş Yağıyor

Beytüşşebap ilçesinde terörün yerini huzura bırakmasıyla ekonomide canlılık yaşanmaya başladı. İlçede yapılan ve adını dünyaya duyuran Jirki kilimleri yapan kadınlar, terörün ardından yakalanan huzur ortamıyla birlikte aldıkları siparişleri yetiştirmek için yoğun bir mesai harcamaya başladı.

Haberler 18.02.2018 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakn Beytüebap ilçesinde halk eitim merkezinde eitim gören 24 kadn adn dünyaya duyurmu Jirki kilimi dokumak için youn mesai harcyor. Yeni faaliyete geçen proje kapsamnda kilim dokumacl gün gittikçe rabet görmeye balad. Beytüebap ilçesinin simgesi haline gelen ve adn bölgede varln koruyan airet olan Jirkiden alan kilimlere bölgede huzurun hakim olmasyla birlikte sipari akmaya balad.

HUZUR VE GÜVEN SALANINCA

Hal, kilim, çanta, telefon klf ve daha bir çok hediyelik eya üretiminde kullanlan ip ve yünler özel malzemelerden yapld için yllarca tazeliini koruyor. Yllardr kilim dokuyan Feleknaz Cin isimli kursiyer iinde ustalatn, bu iin devamnn olmas için destek çklmas gerektiini söyledi. Cin, Yllardr maddi durumum olmad için buraya geliyorum ve çalyorum. Burada bulunan herkes maddi durumu iyi olmad için çalyor. Herkes burada çalabilir, biz burada kilim yapyoruz. Proje kapsamnda yaptmz kilimleri valimize, kaymakammza gönderiyoruz. Onlarda hediye olarak veriyor. Son zamanlarda sipariler artmaya balad dedi.

SPARLERE YETEMYORLAR

Halime Cin adndaki kursiyer ise 7 çocuuna bakmak için kilim dokuyarak ailesini geçindirdiini belirtti. Halime Cin, 3 yldr bu ii yapyorum. Eim 8 yl önce vefat etti. 7 yetimim var, maddi durumum olmad için projeye adm yazdm ve burada kilim dokuyarak geçinmeye çalyorum. Leyla öretmenimiz sayesinde kilimi örendim. Eskiden annelerimiz bu ii yapyordu, imdi ise biz yapyoruz diye konutu.

Halk Eitim Merkezi Müdürü Ayegül nal Güne, 24 kursiyerle birlikte unutulmaya yüz tutmu el sanatlarndan birisi olan Jirki kilimi dokuma faaliyetlerini yürüttüklerini söyledi. Güne, lçe kaymakammz Murat enernin destekleriyle yürütülen proje kapsamnda bayanlarla birlikte Jirki kilimi üretiyoruz. Kursiyerlerimiz atölyemizde günde 6 saat çalarak deiik ebatlarda kilim üretiyorlar. Biz bu kilimleri farkl iki iplikten yapyoruz. -Kur bünyesinde ve projeye dahil olduklar için belirli maalarn alyorlar. Kursiyerlerimize öretmen arkadalarmzla beraber eitimler veriyoruz. Sürekli çaltmz için yaptmz kilimleri valiliimize gönderiyoruz. Tabi isteyen olursa da kurumumuzla irtibata geçip istenilen ekilde kilimleri yapp yollama ansmz oluyor. Son zamanlarda youn bir sipari gelmeye balad. Bu siparileri yetitirmek için youn bir ekilde çalmalar devam ediyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git