Kış için "Buğday" kaynatma zamanı

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde kış hazırlıkları kapsamında "Buğday" kaynatma işlemi başladı.Kaynayan buğdaylar kurutulduktan sonra değirmenlerde işlenerek bulgur haline getiriliyor.

Haberler 22.08.2019 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lçeye bal Sakyol köyünde bir araya gelen kadnlar, k hazrlklar kapsamnda imece usulü çalma yapyor. Kadnlar bu kapsamda buday kaynatma ilemine balad. mece usulü ykanan budaylar, kazanlarda uzun süre kaynatlarak, yenebilecek kvama gelmesiyle bir ksm geleneksel olarak kaselerde komulara datlyor. Daha sonra dam ve düzlük alanlarda brandalarn üzerine serilen buday kurutuluyor. Kuruyan budaylar deirmenlere götürülerek bulgur halinde kn tüketilmesi için hazr hale getiriliyor.

Bulgur kaynatmann köylerinde tatl bir telaa dönütüünü aktaran yöre sakinlerinden Serpil Dursun, Ben çemigezek Sakyol köyünde yayorum. Her yl Austos aynda buday halyoruz. Önce buday eleyip ykyoruz. Daha sonra kazanlara koyup kaynatyoruz. Kvamna eritikten sonra brandalara seriyoruz. Kuruyan budaylar ayklamamzn ardndan deirmene gönderiyoruz. Biz buday kaynatma ilemini yaparken çocuklarda kaynayan budayn arasna yumurta gömerek piirirken bizlerde yanan atein közünde biber ve patlcan da piiriyoruz. Yorucu ama bir o kadar da keyifli gün geçiriyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git