Kızımı istiyorum!

HDP binası önündeki oturma eylemini 32'inci güne girerken, Ağrı'da yaşayan Süheyla Demir, lise öğrencisiyken kaçırıldığını iddia ettiği kızı Hayal'ı isterken, eyleme katılan aile sayısı 51 oldu.

Haberler 04.10.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKK tarafndan kaçrldn belirttikleri çocuklarnn bulunmasn isteyen ailelerin HDP Diyarbakr l Binas önünde 3 Eylül itibariyle balattklar eylem, 32 gününe girerken, Arda yaayan Süheyla Demirin, Diyarbakra gelerek, 2014te lise örencisiyken kaçrldn iddia ettii kz Hayal (21)in teslim edilmesini istedi. Demir ailesinin eyleme katlmasyla aile says, 51e yükselmi oldu.

KARDENLE SEN ALMAYA GELDK

Kz Asmin Nisa (1,5) ile katlan Süheyla Demir, Hayal kaybolduktan sonra kendisiyle bir kez telefonda konutuunu daha sonra haber alamadn söyledi.

Köyde yaadklarn, kzlarnn ise merkezdeki bir lisede okuduunu, pansiyonda kaldn anlatan Demir, Kzmla bir kez telefonda görütüm, piman gibiydi. Konuurken zorlanyordu, bir daha da aramad. dedi.

Kz Hayale seslenen anne Demir, Lütfen Hayal, ailene dön. Burada seni bekliyoruz, sen bizim kzmzsn. Hiçbir ey, hiç kimse için hayatn mahvetmene demez. Dönüp gel, bu acyla yanan yüreimize bir su serp. Bizi duyuyorsan küçük kardeinle seni almaya geldim. ifadelerini kulland.

Türkiyedeki bütün anneleri yanlarnda görmek istediklerini belirten Demir, Sizler de annesiniz, lütfen bize arka çkn. Bize arka çkn ki evlatlarmz dönsün, gelsin. Acmza destek olun, bize katln. Herkesi bekliyoruz. çektiimiz bu ac canmza yetti, artk dayanamyoruz. diye konutu.

AVRUPA KONSEY HEYET

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türkiye E Raportörleri Jacob Wienen, Yoomi Renström ve Stephanie Poirel, oturma eylemi yapan aileleri ziyaret etti. Aileler, raportörlere, çocuklarnn nasl kaçrldn ve neler yaadklarn anlatt.

E raportörlerden Jacob Wienen, ailelerin aclarnn sona ermesine katk salamak istediklerini söyledi. Wienen, oturma eyleminin raporlarnda yer alacan ifade ederek, Biz Türkiyede yerel demokrasinin durumunu tespit etmek için Avrupa Konseyi Kongresinden geliyoruz. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi E Raportörleri olarak denetim ziyareti kapsamnda burada bulunuyoruz. Ziyaret kapsamnda resmi makamlarla görümelerimiz oldu. çileri Bakan Yardmcsyla görümemiz oldu. Hem Diyarbakr Valisi ile hem de görevden alnan belediye bakanyla görümemiz oldu. Her taraf, her görüü dinlemeye gayret gösteriyoruz. Raporumuzu kaleme alacaz, bu ziyareti tamamladktan sonra. Ziyaret kapsamnda HDP il binas önünde bulunan anneleri de ziyaret etmek istedik. Annelerin yakarlarn, aclarn dinledik, kulak verdik. Bu büyük acy, bu yakar dinledik. Biz bunu ileteceiz, aktaracaz. Onlarn durumunun iyilemesine, aclarnn sona ermesine katk salamak isteriz dedi.

NSAN HAKLARIYLA LGL SORUN

Stephanie Poirel de, Biz çocuklarn, gençlerin, küçüklerin bu tür olaylara alet ediliine ilk defa tank olmuyoruz. Baka yerlerde de oldu bu. Bu herhangi siyasi partiyle ya da siyasetle izah edilecek bir durum deil. Bu en temel çocuk haklar, insan haklaryla ilgili bir konudur diye konutu.

ALELERE DESTEK ZYARETLER

Bingölden kanaat önderleri, Kocaeli ile Sakaryadan vatandalar ile Diyarbakrdan kz Kuran kursu örencileri anneleri ziyaret etti ve onlara desteklerini iletti. Hamidiye Yatl Kz Kuran Kursundan gelen örenci, öretici ve velileri anneleri ziyaret etti, Kuran okudu ve dua etti.

Kurs öreticisi Semra çiftçi, annelerin aclarna ortak olmak için örenci ve velilerle geldiklerini, anneler için dua ettiklerini söyledi.

çiftçi, nallah, Rabbim annelere yardmc olur, evlatlar sa salim yanlarna döner. Hiçbir anne istemez çocuklar böyle olsun. Artk annelerin alamasn istemiyoruz. Dileimiz, hiçbir anne alamasn, bu yönde dua ediyoruz. ifadelerini kulland.

-VATAN BZE EMANETTR

çiftçi, örencilerin baörtüsünde yer alan Arapça Vatan ve Türkçe Bize emanet yazlarna ilikin ise unlar kaydetti:

Kuran kurslarnda yetien kzlarmz ileride bir anne olacak. Onlarn yetitirdii evlatlar da inallah hayrl evlatlar olacak. Vatan da onlara emanet edeceimizden bu nedenle baörtülerinde Vatan bize emanet yazlyor.

Anneleri Bingölden ziyarete gelen yaklak 25 kiilik heyetten oluan kanaat önderleri adna konuan Atik Korkutata da aileleri hak davasnn hakl mensuplar olarak gördüklerini söyledi.

Bata Bingöl Valisi Kadir Ekinci olmak üzere bütün Bingöllülerin selamlarn ailelere ilettiklerini aktaran Korkutata, Allah yar ve yardmclar olsun. Devlet, millet, ümmet birlii, vahdeti için o kuvvet ve kardelik pekisin diye dua ediyoruz, hakk orada görüyoruz. Birlik ve berberlikten kuvvet doar. Allah bizimle beraberdir inallah. ifadelerini kulland.

Kocaeli ve Sakaryadan anneleri ziyarete gelenler de ailelere destek açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git