Kızlar camisi!

630 yıllık Kızlar Camisi'nin restorasyon çalışmalarında sona doğru gelindi

Haberler 11.09.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ilsu Baraj sular altna kalacak olan Batmann tarihi ilçesi Hasankeyfte tanan eserlerin restorasyon çalmalar devam ediyor. Yerinden sökülen 630 yllk Kzlar Camisinin yeni yerinde balatlan restorasyon çalmalarnda sona doru gelindi.

Ilsu Baraj nedeniyle sular altnda kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalmalar kapsamnda 12 Mays 2017 ylnda ilk olarak Zeynel Bey Türbesi tand. Zeynel Bey Türbesinin tanmasnn ardndan Artuklu Hamam, mam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kaps, Eyyubi (Kzlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliye Kaps (Taçkap) çemesi ile Minaresi ve Er-Rzk Cami Minaresi ta ta sökülerek tand.

Tur rehberi çetin Yldrmer, Hepimizin bildii üzere Hasankeyf Ilsu Baraj projesi ile kar karya ve sona doru gelindi. Temmuz ayndan itibaren su tutulmaya balanmt, ksmen köyler su altnda kald. Projelerin biti tarihi ubatta öngörülüyor, 8 Ekimden itibaren yeni yol, yeni köprü faaliyete geçirilecei planlanlyor. Tanan 7 tarihi yaplarn da restorasyon çalmalar sona doru gelindi. Eyyübi Kzlar Camisi, Sultan Süleyman Koç Camisi Minaresi, El-Rzk Camisi, Kale Kaps, Efsunlu Kaps, mam Abdullah Türbesi, hamam, Zeynel Bey Türbesi bunlarn hepsi arkeopark dediimiz alanda toplanyor, bütün yaplar burada konulandrlm. Zaten küçük bir köprü var arada bu taraftan tanan yaplar köprünün öbür tarafna konulandrld. Yeni yerleim yeri de ziyaretçi aknna urad dolaysyla bütün turlar u an Zeynel Bey Türbesini ziyaret ediyor. Öbür yaplar da bittikten sonra umuyoruz ki bütün ziyaretçiler tekrardan Hasankeyfe gelir dedi.

Ana Sayfaya Git