Kaçak elektrikle aşırı sulamanın zararları fotoğraflandı

DEDAŞ, Şanlıurfa'nın Harran ve Akçakale ilçelerinde kaçak elektrik kullanılarak yapılan aşırı sulama sonucu verimli toprakların nehre karışarak yok olduğunu gösteren fotoğrafları kamuoyuyla paylaştı.

Haberler 31.01.2017 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrik Datm A (DEDA), Akçakale ve Harran ilçelerinde yüzde 92 orannda kaçak elektrik kullanlarak yaplan ar tarmsal sulamann, enerji israfnn yan sra verimli toprak kaybna yol açtn bildirdi.

DEDA, anlurfann Harran ve Akçakale ilçelerinde ar sulama sonucu, tarlalardan taan sularn önce kanallara oradan da nehirlerle snr aarak Suriyeye aktn gösteren fotoraflar kamuoyuyla paylat.

irketten yaplan açklamada, Güneydou illerinde yaanan kayt d elektrik kullanm ve bunun neden olduu olaanüstü israfn sk sk gündeme geldii hatrlatld. anlurfada çekilen bu fotoraflarn, kaçak elektrik kullanmnn yol açt su israf ve toprak kaybnn çarpc ekilde ortaya koyduu belirtildi.

Bu durumun, tarmsal sulamada kayt d elektrik kullanmyla bilinçsiz sulama yaplmasndan kaynakland vurgulanan açklamada, unlar kaydedildi:

AIRI SULAMA

Kayt d elektrik kullanlarak yer altndan çekilen sular, gerekse barajlardan kanallar aracl ile genel sular, bilinçsizce yaplan vahi sulama yüzünden tarlalardan tayor. Taan bu sular, son derece verimli olan üst tabakay oluturan topra da alarak bu kanallara tayor. Böylece Harran ve Akçakale ovalarnn bereketli topraklar, bir o kadar deerli olan su ile birlikte saniyede 40 metreküpün üzerinde Suriyeye akyor. Her yl yeralt suyunun yüzeye çekilerek tarlalarn sulanmas için yaklak 5 milyar kilovatsaat elektrik kullanlyor. Bu elektriin yaklak yüzde 92si kayt d olarak tüketiliyor.

Açklamada, tarmsal sulamada kullanlan elektriin kayt altna alnmasnn bu israfn önüne geçerek, son derece kymetli olan ve tükenmesi halinde ekolojik felaketlere neden olacak yeralt sularnn korunmasn salayaca vurgulanarak, u ifadelere yer verildi:

Önemli ölçüde da baml olarak üretilen elektrik enerjisinin israf edilmesi, son derece kymetli olan topraklarmzn bu su ile baka bir ülkeye akmasn engellemi oluruz. Bu yüzden bölge çiftçimizi suyuna, toprana ve elektriine sahip çkmaya davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git