Kadın cinayetleri ‘Evde kal'ınca da sürdü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun Mart ayı raporuna göre, geçtiğimiz ay 29 kadın katledildi. Ölümlerin çoğu koronavirüsü salgınından kaynaklı yapılan "Evde kal" çağrısı döneminde yaşandı.

Haberler 02.04.2020 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn cinayetleri ve kadna yönelik iddet geride braktmz Mart aynda yine durmad. Kadn Cinayetlerini Durduracaz Platformunun (KCDP) açklad Mart ay raporuna göre geçtiimiz ay içerisinde 29 kadn erkekler tarafndan öldürüldü. Hazrlanan raporda ilenen bu cinayetlerden 9unun kaytlara üpheli ölüm olarak geçtii kaydedildi. Platformun ubat ay raporunda 22 kadn cinayetinin ilendii kamuoyu ile paylalmt.

Mart ay raporunda yer alan bilgilere göre, 21 kadn Türkiyede koronavirüs (Kovid-19) salgnn görülmeye baland 11 Mart ve 31 Mart tarihleri arasnda yaplan Evde kal çarlar döneminde katledildi.

Raporda, 23 kadnn neden öldürüldüü tespit edilemedi. 2si ekonomik bahaneyle, 4ü sosyal medya hesab açmak, boanmak istemek ya da barma isteini reddetmek gibi kendi hayatna dair karar almak isterken öldürüldü. 23 kadnn hangi bahaneyle öldürüldüünün tespit edilememesi, koronavirüs günlerinde kadna yönelik iddetin ve kadn cinayetlerinin görünmez klnmasnn bir sonucudur. Kadnlarn kim tarafndan, neden öldürüldüü tespit edilmedikçe; adil yarglama yaplmayp üpheli, sank ve katiller caydrc cezalar almadkça, önleyici tedbirler uygulanmadkça iddet boyut deitirerek sürmeye devam ediyor denildi.

YAKINLARI TARAFINDAN ÖLDÜRÜLÜYORLAR

Mart aynda öldürülen 29 kadndan 4ünün kim tarafndan öldürüldüü tespit edilemedii belirtilen raporda, 9unun evli olduklar erkek, 5inin birlikte olduklar erkek, 4ünün tandk-akraba, 2sinin eskiden evli olduu erkek, 2sinin olu, 1inin babas, 1inini eskiden birlikte olduu erkek, 1inin de kardei tarafndan öldürüldüü kaydedildi.

KADINLAR EN çOK EVDE ÖLDÜRÜLÜYOR

Kadnlarn nerelerde öldürüldüüne ilikin ise u bilgiler paylald: Kadnlarn 18i evinde, 4ü i yerinde, 2si arabada, 1si arazide, 2si sokak ortasnda öldürülmütür. 2 kadnn nerede öldürüldüü tespit edilememitir.15i ateli silahlarla, 9u kesici aletle, 2si boularak, 1i darp edilerek öldürüldü. Ve ne yazk ki 2sinin nasl öldürüldüü tespit edilememitir.

lenen bu cinayetler üzerinden kadnlar koruyan yasalarnn uygulanmad ifade edilen raporda, öldürülen kadnlardan 26snn koruma kararnn olup olmad bilinmezken, yalnzca 3 kadnn uzaklatrma veya koruma karar bulunduu belirtildi.

KCDP, Mart aynda erkekler tarafndan yaralanan kadnlara dair bilgileri ise öyle sralad:

* stanbul Maltepede yaayan 1 çocuk annesi 35 yandaki Hülya ç., boanma aamasnda olduu Bahtiyar ç. tarafndan ateli silahla yaraland.

* Yine stanbulda sokakta yürüyen Sevgi F., Serdar T. tarafndan ateli silahla sokak ortasnda saldrya urad. Sevgi F. yaraland.

* Antepte yaayan Buket S., cezaevinde bulunan ve boanmak üzere olduu Murat S.nin azmettirdii babas Mahmut S. tarafndan tayini çkt bahane edilerek kesici aletle yaraland. Buket S. koruma talep etti.

* stanbulda yaayan 22 yandaki Buse Güler, ayrlmak istedii C.A. tarafndan i çknda sokak ortasnda ateli silahla saldrd. Buse Güler yaam mücadelesi veriyor.

* stanbulda yaayan 18 yandaki Selin ç., babas evket ç. tarafndan bandan ateli silahla vurularak yaraland, Selin yaam mücadelesi veriyor.

* Mersinde yaayan Hatun K. geçtiimiz sene 7 yandaki çocuunun gözleri önünde boand erkek tarafndan sokak ortasnda darp edilmi ve ateli silahla yaralanmt. Bu olaya kadar 29 kez ikayette bulunan Hatun K., tutuklu yarglanan boand erkek tarafndan hala mektuplarla ölüm tehditleri aldn söylüyor ve ben ölmeden önce yetkililer bir ey yapsn, çocuklarmn annesiz kalmasn istemiyorum diyor.

KADINLARIN SESN DUYUN!

KCDP, defalarca ikayette bulunan tüm kadnlarn sesini öldürüldükten sonra deil, hayattayken duymak ve gerekli tüm önlemlerin alnmasnn zorunlu olduuna dikkat çekerek, Aksi kadn cinayetlerine ve kadna yönelik iddete göz yummaktr. Ancak bu ay 6284 sayl yasa etkin uygulansayd, kadnlar yayor, çocuklar da annesiz kalmyor olacakt. Öldürülen kadnlarn 8inin çocuu vard ifadelerini kuland.

GÜLSTAN DOKUYA NE OLDU?

Raporda, Dersimde 5 Ocaktan bu yana kayp olan 21 yandaki Gülistan Doku ile ilgili hala bir gelimenin yaanmadna da dikkat çekildi. Platform, etkin bir soruturma yaplarak Dokuya ne olduunun bir an önce aça çkarlmasn istedi.

Ana Sayfaya Git