Kadın değil, inek doğruyor

Diyarbakır'da 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen çağrılar şaşırtıyor. İneğinin doğumundan, dargın olduğu eşiyle barışmak isteyenden ve arama yapamadığı için çok özlediği sevgilisine konferans yoluyla bağlanmak isteyene kadar birçok ilginç çağrıyla karşı karşıya kalan acil sağlık hizmetleri çalışanları, 112 Acil Yardım hattının gereksiz yere meşgul edilmemesini istedi.

Haberler 27.12.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda her gün ortalama 8 bin civarnda çarya cevap veren ve bunlardan yaklak 400ünün vaka olarak deerlendirildii 112 Acil çar Merkezinin çalanlar, hayat kurtarmak için zamanla yarrken, çou gereksiz ve aslsz yaplan ihbarlardan ise ikayetçi. Hayat kurtarmaya çalrken bazen komik, bazen üzücü olaylara tank olduklarn aktaran salk çalanlar, zamann kendileri için çok önemli olduunu vurgulad. çalanlar, 112 çar hattnn gereksiz yere megul edilmesinin bazen hayatlara mal olabilecei uyarsnda bulundu. Diyarbakrda 63 istasyon ve yaklak 800 personelle hizmet veren Acil Salk Hizmetleri Bakanl Komuta Kontrol Merkezi çalanlar tank olduklar ilginç anlar anlatt.

KARDA MAHSUR KALAN K KURTARMAK çN 3 SAAT çABA SARF ETT

Merkezde görevli acil tp teknisyeni Hacer Mutlu, Hani ilçesine bal bir köyde geçen yl yaad olay anlatt. Mutlu, öyle konutu:

çar, hatsz telefon numarasndan gelmiti. Genelde ebeke çekmedii durumlarda hatlarn çkarp bizi aradklar zaman daha kolay ulaabiliyorlar. Bir beyefendi arad. Gece 01.00 sralarndayd. Yolda kaldn, arabasnn bozulduunu ve kar yann çok fazla olduunu belirtti. Ben de Size hemen jandarma, belediye ve salk ekiplerini yönlendiriyorum, araçtan çkmayn dedim. çok karanlk, korkuyorum. Sizden bir ricam var, eimin numarasn vereceim. Kendisini ararsanz köydeki arkadalarma ve muhtara da bilgisi versin dedi. Einin numarasn aldm. Eini aradm, ei de cevap verdi. Önce tepki gösterdi. Kimsin, bu saatte niye aryorsun diye sordu. Ben de einin aracnn yolda kaldn ve kar yandan dolay korktuunu, endielendiini ve sizi aramam istediini söyledim. Köydeki arkadalarna bilgi verirseniz iyi olur. Ben de ambulans yönlendirdim. Hangimiz daha erken ularsa iyi olur dedim. Bana kzp, Gebersin orada istemiyorum. Ben ona o kadar bu saatte yola çkma dedim. O yine çkt dedi. Ben de Sinirli olabilirsiniz ama u an einiz zor durumda dedim. O da nallah ölür. Kurtlar yesin onu istemiyorum dedi. Sonra mahsur kalan kii tekrar arad. Einin konumak istemediini ve ona ekip yönlendirdiimi söylemem üzerine Allah o kadn kahretsin hep ayn eyi yapyor. Onun yüzünden ben bu saatte yola çktm. Beni sinirlendirdi dedi. Sonra ben tekrar kadn aradm. Kadna siz u an sinirli olabilirsiniz ama birlikte bir ey yapmak zorundayz. Einizin u an hayati tehlikesi var dedim. Beni hiç ilgilendirmez, istedii ekilde siz yardmc olun, ama ben yardmc olmayacam. Beni bir daha aramayn ben uyuyacam ve rahatsz etmeyin beni dedi. Sonra tekrar beyefendi arad. Einin yine ilgilenmediini ve gereken yerlere haber verildiini ve kendisine ulalacan söyledim. O da nallah ölürüm de o kadndan kurtulurum, hayatm zindan etti. Yaklak 3 saat boyunca kendilerini bartrmaya çaltm. in sonunda bartrdm onlar, ekiplerimiz de ulat. Belediye ekipleri de ulat beyefendiyi sa salim eine teslim ettik. Tekrardan bizi arayp bana balandlar, teekkür ettiler, köye davet ettiler.

BAYAN DEL, NEKTR

lginç vakalarla karlatklarn belirten Mekiye Bilen ise 112 çar merkezini arayan kiiyle yaad ilginç ansn öyle anlatt:

çnar ilçesine bal bir köyünde doum vakas çars aldk. Arkadam bu konuda tecrübeli olmad için çary bana aktard. Hasta yaknyla görütüm. Kaçnc doumunuz, suyu gelmi mi? Bebein ba görünüyor mu? Bebek çkntda m? gibi sorular soruyorum. Hepsine Evet diyor. çok da heyecan yapyor tabi. O esnada bir inek sesi gibi bir ey duydum. Deiik hayvan sesleri de geliyordu. Beyefendi, hasta kaçnc doumunu yapyor, kadn daha önce doum yapt m? dediimde Yok yok bayan deil, inektir diye yant verdi. Buras 112 dedim, biz insanlara danmanlk yapyoruz, inekse veterinere bilgi vermeniz gerekiyor dedim. çok teekkür ederim, heyecandan direk 112yi aradm dedi.

SADECE KIYAFETLERM KALDI, ONLARI DA MI YAKAYIM

4 yldr acil tp teknisyeni olarak görev yapan Sevinç Uzun, saat 03.00te ald çarda köpek sesinin geldiini ve uyamadn, gelip köpei susturmalar için talepte bulunulduunu söyledi. Uzun, üüdüü için 112yi arayan bir kiiyle yapt görümeyi u sözlerle anlatt:

Bir grup arkada karda yolda kalp, üüdükleri için bizi arad. Yolda kaldklarn, çok üüdüklerini söyleyip ambulans talebinde bulundular. Uzun bir mesafe olduu için ambulansn onlara ulamas çok uzun sürdü. Sürekli arayp Donuyoruz, üüyoruz diyorlar. Ben de onlar telkin etmeye çaltm. Merek etmeyin ambulansmz ulamak üzere sakin olun. Siz atele snmaya devam edin üümemeye çaln dedim. Telefondaki çok sinirlenip, Üzerimde sadece kyafetlerim kald. Onlar da m yakp snaym ne yapaym dedi..

SEVGLM çOK ÖZLEDM KONFERANS YAPIN

Komuta kontrol merkezi doktorlarndan Davut Yldz da, 112 acil servis çar merkezinin gereksiz yere aranmamas konusunda uyarda bulundu. Sevgilisini çok özledii için arayan bir kii olduunu söyleyen Yldz, Bir seferinde bir vatandamz hatsz bir numaradan arayp sevgilisinin numarasn vermi ve konferans talep etmiti. Arama yapamadn ve görümek istediini, onu çok özlediini beyan etmiti. Tabi biz de bunu gerçekletirmemitik. 112yi böyle durumlarla megul etmememiz gerekiyor. Bunu trajikomik olarak deerlendiriyorum. Yani bu nasl akllarna geliyor. Bunu nasl düünüp, tahlil edip böyle bir eyin varlndan haberdar olduunu bilmiyorum. Mesela buraya gelmeden önce burada konferans yapldn bilmiyordum. Yani hatsz bir numaradan arayp sonra konferans talep edip, sevgilisiyle görümek fikri üstün bir akln aklna gelebilecek bir ey diye konutu.

Ana Sayfaya Git