Kadın elinden çamur hayatı

Bingöl’ün Genç ilçesinde kadınlar, çamura şekil verip hem çömlek yapmayı öğreniyor hem de ürettiklerini kazanca dönüştürerek ev ekonomilerine katkı sağlıyor.

Haberler 21.07.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genç ilçesinde belediye tarafndan hazrlanan Sodes destekli Hünerli Eller Banda projesinde 16 kadn kurs görüyor. Kurs gören kadnlar, çamura ekil verip çömlek yapmay ksa sürede örendi. çömlek bata olmak üzere birçok ürün ortaya çkaran kadnlar, bu sayede ekonomik kazançta elde ediyor.

çAMURA HAYAT VERYORLAR

Yaklak 16 kadnn projeden faydalandn belirten Genç Belediye Bakan Mehmet Hadi Topraktan, Bu proje, bizim kültürümüzle yakndan ilgisi olduu için bunu tercih ettik. Yaklak 3 aydr bu proje faaliyete girdi. 16 civarnda sadece bayan kursiyerimiz var. Kursumuz yalnzca bayanlara yönelik deil, erkeklere hitap ediyordu. Ama sadece bayanlarn ilgisi daha fazlayd. Bayanlarmz, hem kendilerinin gelecei açsndan hem bilgi, becerilerini gelitirme açsndan hem de hayatn kazanma açsndan bu frsat iyi bir ekilde deerlendiler. mal ettikleri ürünlere baktmz zaman hassasiyetlerini çok rahat bir ekilde görüyoruz. Ve inanyorum ki bu çalma bittikten sonra kursiyerlerimiz aldklarn sertifikalarla bireysel çalma yaparak, Bingölün çanak, çömlek kullanmasna vesile olacaklar. Benim kendilerine tavsiyem sadece burada elde ettikleri, bilgi beceriyi nostalji olarak kullanmasnlar. Bunu normal hayatlarna da yanstsnlar. Batda turistik tesislerde sk sk görüyoruz, insanlarn topraktan yaplm süs eyalarna ar derecede ilgileri vardr. Ve biz bu ilgiyi ksmen de olsa buraya tamak istiyoruz dedi.

ALE BÜTçESNE KATKI SUNUYOR

Proje kapsamnda Nevehirden gelerek kadnlara çamurdan ürünler yapmay öreten usta öretici Tayfun Küçükcan ise, Kadnlar birçok el sanatn öreniyor. Onlara elle ekillendirme tekniklerini öretiyoruz. Plaka, sucuk yönetimlerini ve piirme yöntemlerini öretmeye çalyorum. Bu ilerde ustalk zaman alr. Eer çalrlarsa pek çok olanak olur diye konutu.

Kursiyer Fatma Dolgun ise, Nevehirden gelen hocamz, çanak, çömlek ve hediyelik eyalarn yapmn öretiyor bizlere. Hem eleniyoruz hem de yaptklarmz satp para kazanma imkan salyoruz. Kursu tamamladktan sonra kendi i yerimizi, atölyemizi açp ürünlerimizi tamamen kazanca dönütürmeyi düünüyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git