Kadına şiddet!

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, 4 ayda 954 kadın başvurucunun 418’i fiziksel şiddet, bin 716 çocuğun ise şiddete maruz kaldığını, 258 kadının da can güvenliğinin risk altında olduğunu açıkladı.

Haberler 09.07.2019 - 11:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Uygulama Merkezi, Rosa Kadn Dernei, nsan Haklar Dernei (HD) Kadn Komisyonu, Sosyal Hizmet Uzmanlar Dernei, Mezopotamya Psikologlar Dernei, Diyarbakr Kadn Sorunlarn Aratrma ve Uygulama Merkezi (DKSUM), KESK ve Tabipler Odasndan oluan Diyarbakr iddetle Mücadele A, kentteki kadn cinayetlerine dikkat çekmek amacyla hazrlad raporu kamuoyuyla paylat. Rosa Kadn Derneinde yaplan açklamaya, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) kadn milletvekilleri Dersim Da, Meral Dan Beta, Saliha Aydeniz, Remziye Tosun, Semra Güzel ve Ebru Günay, HDP ilçe belediye e bakanlar, HDPnin kadn yöneticileri, a bileeni sivil toplum örgütleri temsilcileri katld. Kadnlarn iddete dikkat çekmek amacyla mor ve siyah giyindii açklamada, kadnlarn Jin jiyan e jiyan nekuje yazl çkartmalar ve mor kurdeleler takt.

KADIN CNAYETLER ÜRKÜTÜCÜ BçMDE ARTMAKTA

Rapor öncesi kadn kurumlar adna ksa bir basn açklamas yapld. Açklamay yapan HD ube yöneticisi Gurbet Yavuz, kentte son iki ayda 3 kadn en yaknlarndaki erkekler tarafndan öldürüldüünü hatrlatarak, kadn cinayetlerinin politik olduunu söyledi. iddet üreten sistemin kadn koruyamadn vurgulayan Yavuz, Kadn yargsal süreçte cezaszlk politikasnn sonucu olarak güven duymad bir adalet sistemiyle kar karya braklmaktadr. Son yllarda tüm dünyada ve Türkiyede kadna yönelik iddet ve kadn cinayetleri ürkütücü biçimde artmaktadr. Corafyamzda, bu genel durumun yan sra, devletin özel sava politikalarnn da etkisiyle iddet topluma sirayet etmi kadn ve çocua yönelen iddet evlere, okullara, i yerlerine kadar yaylmtr. Erkek ve devlet tarafndan hakszla uram, iddet görmü her kadna ulamal ve onu hakikatine kavuturmak için çabalamalyz diye konutu.

SON 4 AYDA 954 KADIN BAVURDU

Açklamann ardndan iddetle Mücadele Ann Mart ve Haziran raporunu, Rosa Kadn Dernei üyesi Ruken Ergüne okudu. Ergüne, raporun Diyarbakrda kadna yönelik iddetle Mücadele A bileenleri içerisinde, iddete maruz kalan kadn ve çocuklarn bavurular dikkate alnarak hazrlandn ifade etti. çalma alan iddetle mücadele olan kurumlarn 4 aylk bilançosunu açklayan Ergüne, iddet a imzac ve destekleyici kurumlara son dört ayda gelen toplam bavurucu saysnn 954 olduunu belirtti. Bu süreçte 3 kadnn katledildiini ifade eden Ergüne, Kurumlara ulaan kadnlar, aile içinde ve aile dnda erkekler tarafndan fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik, sosyal ve dijital iddete maruz kaldklarn ifade etmilerdir. 954 bavurucunun 701i farkl iddet türleriyle beraber psikolojik iddete sürekli olarak maruz kaldn beyan etmitir. 418 kadn fiziksel iddete maruz kaldn beyan etmitir. 160 kadn cinsel iddete maruz kalmtr. 301 kadn bavuru gerekçesi farkl olsa da sürekli olarak ekonomik iddet gördüünü ifade etmitir. 129 kadn sosyal iddete sürekli maruz kaldn ifade etmitir. 9 kadn dijital iddete maruz kaldn beyan etmitir. 258 kadn can güvenlii riski altndadr. 6 kadn hürriyetinden mahrum braklmtr. Snakta kalma talebiyle 106 bavuru yaplmtr dedi.

DDETE MARUZ KALAN çOCUKLAR

Diyarbakr Barosu çocuk Haklar Merkezi verilerine göre, son 4 ayda bin 716 çocuun iddete maruz kaldn dile getiren Ergüne, kente ise son dört ayda bin 526 çocuun suça sürüklendiini söyledi. Bu rakamlarn karakollarn ve resmi kurumlarn verilerini içermediini sözlerine ekleyen Ergüne, öyle devam etti: Her bir rakam, bir veri deil bir kadnn, bir çocuun yaad iddeti ifade etmektedir. Kadna ve çocua yönelik iddetle mücadelede sivil toplum örgütleri etkin bir ekilde mücadele ediyor olsa da bu rakamlarn azaltlmasndaki baat aktör devletler ve hükümetlerdir. Can güvenlii tehdit altnda olan kadnlarn büyük zorluklar altnda bizlere ulaabildiini biliyoruz. Tedbir kararnn alnmas, koruma talebi ve ikyetçi olmak için bavurucularmza refakat etmekteyiz. Karakolda herkese açk ortamda bavurucunun ve bizlerin ilk muhatap olduu erkek polislerdir. Durumu anlamak adna kalabalk ve büyük çounluu erkeklerden oluan bu ortamda ilk bavuru gerekçesi sorulmaktadr.

BRLKTE MÜCADELE ETMEYE DAVET EDYORUZ

Ergüne, madur çocuklarn, adli yarglama içerisinde örselenmemeleri adna faaliyet gösteren çocuk izleme merkezleri ve adli görüme odalarnn niteliksizliinin çocuklar madur ettiini söyledi. Kurumlar ve tüm uzmanlar sorumluluk almaya davet eden Ergüne, unlar söyledi: ntihar giriimlerinin en küçüü 11 ve arlkl olarak 15-16 -17 yata olan çocuklarda görüldüünü ifade edebiliriz. Ayrca kadnlarda 18 ya üstü intihar giriimleri de 18-19 ya aralnda ciddi bir art göstermektedir. Sorumluluk gerei sayy kamuoyuyla paylamay uygun bulmuyoruz. ntihar gerekçeleri genellikle evlilie zorlama, gelecek kaygs ve bunlar gibi toplumsal basklar olmakta ve kiiyi çözümsüz brakarak ölümüne alenen sebebiyet vermektedir. Devletin, ailenin ve toplumun ortaya çkan bu sonuçlarda sorumluluklar vardr. Dolaysyla her bir çocuun maruz kald iddetten, gelecee umutsuz bakmasna sebep olan gerekçeleri ortadan kaldrmamaktan kaynakl bata devlet, aileler ve toplum sorumludur. Bu sebepten biz kadn örgütleri olarak, tüm demokratik çevreleri acil eylem plan oluturup birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz.

Ana Sayfaya Git