Kadına yönelik şiddet eğitimle önlenecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadına yönelik şiddeti ve ayrımcılığı önlemek için özellikle erken yaşlardan başlayarak, örgün ve yaygın eğitim yoluyla toplumsal bilinç düzeyini yükseltmeyi hedefliyor.

Haberler 02.11.2016 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl, kadna yönelik iddeti ve ayrmcl önlemek için yeni uygulamalar hayata geçirecek. Bu kapsamda özellikle çocuklara verilecek eitimle, bu konudaki toplumsal bilinç düzeyi yükseltilecek.

Hükümetin 2017 programna göre; ailenin bütünlüünün korunmas, bilinçlendirilmesi ve desteklenmesine yönelik Sosyal Hizmet Merkezleri (SHM) araclyla Aile Eitim Programnn (AEP) ve Evlilik Öncesi Eitim Programnn ulat kii says artrlacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca, aile kurmak amacyla bir araya gelen çiftlerin, evlilik hayatna hazrlanmalar amacyla oluturulan Evlilik Öncesi Eitim Programlar kapsamnda 100 bin kiiye hizmet verilecek.

Ailelerin kuaklar aras çatmann yaratt sorunlarla ba edebilmesine yönelik AEP kapsamnda Kuaklar Aras letiim Eitim Modülü gelitirilecek. Kötü alkanlklarn ve bamllklarn azaltlmasna yönelik eitim modülü hazrlanm olup, aile eitimlerinin verilmesine devam edilecek.

Sokakta yaayan, çalan, çaltrlan, risk altnda olduu tespit edilen çocuklar ile koruma altnda olup madde bamll tedavisi tamamlanan çocuklar ve ailelerine psikolojik, sosyal destek programlar uygulanacak.

- Evlilik öncesi eitimler artacak

Boanmalarn azaltlmas amacyla aile danmanl ve uzlatrma mekanizmalar gelitirilecek. Tek ebeveynli ailelerin karlatklar sorunlarn çözümüne yönelik izleme ve rehberlik hizmetleri yaygnlatrlacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca, evlilik öncesi eitim, aile danmanl ve aile eitimi hizmet standartlar oluturulacak.

Aile Eitim Programlar kapsamnda oluturulan Evilik Öncesi Eitim Program çerçevesinde ailelere yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme çalmalar yaplacak. Evlilik yaantsna bilinçli bireyler olarak girilmesini salamak amacyla Evlilik Öncesi Eitim Program özellikle belediyeler araclyla ülke genelinde yaygnlatrlacak.

Aile mahkemeleri ve barolarla yakn ibirlii yaplarak, boanmalarn azaltlmas amacyla boanma süreci yaayan çiftlere yönelik Aile ve Boanma Süreci Danmanl hizmeti sunulacak.

Aile Danmanl temel eitimi alan kii says 280den 450ye ve Boanma Süreci Danmanl temel eitimi alan kii says 150den 250ye çkarlacak.

Eitimlerde ve danmanlk hizmetlerinde kullanlmak üzere yeni eitim materyalleri hazrlanacak.

- Aile içi iletiim eitim programlar yaygnlatrlacak

Görsel, iitsel ve sosyal medyann ve internetin aile üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik tedbirler alnacak, aile içi iletiim ve etkileim konularnda eitim programlar yaygnlatrlacak.

Aile Eitim Program kapsamndaki bilgilerin görsel, iitsel ve sosyal medya kanallar üzerinden düzenli olarak paylalarak geni kitlelere ulatrlmas salanacak.

Ekonomik yoksunluk içinde olan ailelerin çocuklarndan özel kre ve gündüz bakmevleri ile özel çocuk kulüplerinden yararlananlarn says artrlacak. Bu kapsamda, gerekli mevzuat düzenlemeleri yaplacak. Aile ve Sosyal Politikalar l Müdürlüklerince, ücretsiz bakm hizmetinin tantm ve yaygnlatrlmasna yönelik kamu kurulular ve mahalli idarelerle ibirlii içinde yaplan çalmalara devam edilecek.

- Kadna iddetin önlenmesi için çalmalar

Kadna yönelik iddetin ve ayrmcln ortadan kaldrlabilmesi amacyla özellikle erken çocukluktan balayarak örgün ve yaygn eitim yoluyla toplumsal bilinç düzeyi yükseltilecek.

Kadna yönelik iddetin azaltlmas için toplumsal bilinç düzeyinin yükseltilmesi, kurumlararas koordinasyonun güçlendirilmesi ve sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin artrlmas dorultusunda çalmalar yaplacak.

stanbul Sözlemesinden kaynaklanan yükümlülükler gereince mevzuat revizyonuna yönelik çalmalar yaplacak.

Aile çi iddetle Mücadele Projesi kapsamnda yetitirilen eitici personel tarafndan olaylara müdahalede görevli 65 bin Emniyet Genel Müdürlüü personeline hizmet içi eitim verilmesi hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git