Kadayıfta bayram mesaisi

Diyarbakır'ın yüzyıllık geleneksel lezzeti burma kadayıfın ustaları, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla yoğun bir tempoyla çalışıyor.

Haberler 18.08.2018 - 08:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentte bayramlarn vazgeçilmez lezzeti olan ve fstkl, cevizli, kaymakl ve peynirli olarak hazrlanan burma kadayf siparilerini yetitirmek için ustalar, fazla mesai yapyor.

Siparileri yetitirme tela yaayan ustalarn hünerli ellerinde hayat bulan burma kadayf, bayramda misafirlerine ikram etmek isteyen müterilerinin beenisine sunuluyor.

Ustaba Muhammed çiçek (33), yaklaan Kurban Bayram nedeniyle büyük bir özveriyle günde 2 ya da 3 vardiyayla çaltklarn, vatandalara bayramda en kaliteli tatly sunmak istediklerini söyledi.

Bayram dolaysyla youn bir tempoyla çaltklarn, Diyarbakrn yan sra il dndan gelen siparileri de yetitirme tela yaadklarn belirten çiçek, Normal günlerde günde 80 ya da 90 tepsi kadayf yaparken yaklaan Kurban Bayram dolaysyla bu 3-4 katna çkyor. diye konutu.

Ustalarn maharetli ellerinden çkan burma kadayf herkese tavsiye eden çiçek, dier ustalarla siparileri yetitirmek için özveriyle çaltklarn aktard.

- Youn bir talep var

Burma kadayf üreticisi Ömer Elald da ustalarn bayram younluundan dolay 2 ya da 3 vardiya çalarak imalathanede kadayf yaptn dile getirdi.

Diyarbakrda 10 ubeleri bulunduunu, baba meslei olan kadayf 1984ten bu yana halkn talepleri dorultusunda hazrladklarn anlatan Elald, stanbulda da burma kadayfa çok youn talepler olduunu, bu nedenle stanbulda da 4 ube açtklarn ifade etti.

Müterilerinin taleplerini karlamak için 220 personelle çaltklarna iaret eden Elald, Burma kadayfa youn bir talep var. Her gün bir younluk var ama bayramlarda daha da youn bir mesai ile çalyoruz. Herkesin bu lezzeti tatmasn tavsiye ediyorum. dedi.

Müterilerden Haim Elkaan ise Diyarbakrdan ehir dna çktklarnda hediye olarak kadayf götürdüklerini, bayram öncesinde de il dnda yaayan akrabalarndan kadayf siparii aldklarn kaydetti.

Elkaan, Kadayf olmazsa olmazlarmzdandr. Bayram öncesi alverie geldik, tatllarmz aldk. Kadayfmz alyoruz, bayram ziyaretlerini yapyoruz. diye konutu.

- Kadayfn yapl

Kepçe yardmyla hamur makinesinin üst ksmna konan ve hemen altnda stlm dönen silindirlerin üzerine tel tel akan ve ksa sürede yar pien hamur, daha sonra ustalar tarafndan tahta yardmyla eit olarak kesiliyor.

Kesilen tel kadayf, içerisine kaymak, ceviz, fstk veya peynir konulup yan yana burularak tereya sürülen tepsiye yerletiriliyor. Hazrlanan tepsilerdeki kadayfn üzerine sv ya gezdirildikten sonra ocaklarda ar atete önce alt ksm daha sonra da üst ksm piiriliyor.

Pien kadayfn üzerine erbeti kepçeler yardmyla dökülüp, tatl dinlendiriliyor. Kzaran kadayf, fstk veya cevizle süslenerek sata sunuluyor.

Ana Sayfaya Git