Kademeli normalleşme

İçişleri Bakanlığı'nca yayımlanan 'kademeli normalleşme' genelgesine göre; hafta içi 21.00-05.00, hafta sonu ise Cuma 21.00- Pazartesi saat 05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Haberler 17.05.2021 - 01:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl, valiliklere Kademeli Normalleme Tedbirleri konulu genelge gönderdi. Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve salgnn seyrinde yaanan gelimeler göz önüne alndnda 17 Mays Pazartesi saat 05.00ten 1 Haziran Sal günü saat 05.00e kadar kademeli normalleme dönemi tedbirleri uygulanacak.

SOKAA çIKMA KISITLAMASI

Buna göre; hafta içi 21.00-05.00, hafta sonlar ise cuma 21.00den pazartesi 05.00e kadar sokaa çkma kstlamas uygulanacak. Cumartesi-Pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemiçi ve tatlclar 10.00-17.00 saatleri arasnda faaliyet gösterecek, vatandalar en yakn bakkal, market, manav, kasap, kuruyemiçi ve tatlclara gidebilecek. 18 ya alt gençler ve çocuklar ile a hakkn kullanarak iki doz a olmu olan 65 ya ve üzeri vatandalar için herkes için uygulanan sokaa çkma kstlamasnn dnda ayrca bir sokaa çkma kstlamas uygulanmayacak. A hakk bulunmasna ramen a olmayan 65 ya ve üzeri vatandalar ise hafta içi günlerde sadece 10.00-14.00 saatleri arasnda sokaa çkabilecek, hafta sonlar tam gün sokaa çkma kstlamasna tabi olacaklar. 65 ya ve üzeri vatandalar ile 18 ya alt gençler ve çocuklar kademeli normalleme döneminde ehir içi toplu ulam araçlarn kullanamayacak.

EHRLERARASI SEYAHAT KISITLAMASI

Vatandalarn uçak, tren, otobüs gibi toplu tama vastalaryla yapacaklar ehirleraras seyahatler için ayrca seyahat izni alnmas istenmeyecek, ehirleraras seyahat edileceinin bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz edilmesi yeterli olacak. Bu durumdaki kiilerin ehirleraras toplu tama vastalar ile ikametleri arasndaki hareketlilikleri, kalk-var saatleriyle uyumlu olmak kalmak kaydyla sokaa çkma kstlamasndan muaf olacak. Sokaa çkma kstlamas uygulanan süre ve günlerde vatandalarn özel araçlaryla ehirleraras seyahate çkmamalar esas, ancak belirtilen zorunlu hallerin varl durumunda vatandalarn, bu durumu belgelendirmek kaydyla; Seyahat zin Kurullarndan izin almak kaydyla özel araçlaryla da seyahat edebilecek. Seyahat zin Belgesi verilen kiiler, seyahat süreleri boyunca sokaa çkma kstlamasndan muaf olacak.

AVMLER HAFTA ç AçIK

Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi i yerleri, hafta içi 07.00-20.00 saatleri arasnda gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasnda ise sadece paket servis, hafta sonlarnda ise 07.00-24.00 saatleri arasnda sadece paket servis yapabilecek. Kademeli normalleme döneminde, gazino, taverna, birahane, nargile salonu/kafeleri, sinema salonlar, kahvehane, kraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler, internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri, bilardo salonlar, hal saha, yüzme havuzu, spor salonlar, hamam, sauna ve masaj salonlar, lunaparklar ve tematik parklarn faaliyetlerine geçici olarak ara verilmesine devam edilecek. çay ocaklar ise masa, sandalye/taburelerini kaldrmak ve sadece esnafa servis yapmak kaydyla faaliyetlerine devam edebilecek. Giyim, tuhafiye, züccaciye, hrdavat, terzi, berber gibi dükkanlar hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasnda faaliyet gösterebilecek. Alveri merkezleri (AVM) ise; hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasnda faaliyet gösterebilecek, hafta sonlar kapal olacaktr.

KRELER AçIK

Faaliyetlerine devam eden krelerle birlikte Milli Eitim Bakanlyla yaplan deerlendirmeler çerçevesinde kademeli normalleme döneminde anaokullar da faaliyetlerine devam edecek. Dier okul ve snf seviyeleri için MEBin açklamasna uygun hareket edilecek. Kamu kurum ve kurulularndaki mesai uygulamasnn balangç ve biti saatler 10.00-16.00 olarak uygulanacak. Uzaktan/dönüümlü gibi esnek çalma usulleri devam edecek. Sivil toplum kurulular, sendikalar, kamu kurumu niteliindeki meslek kurulular ve bunlarn üst kurulular ile birlikler ve kooperatiflerin genel kurul dahil yapacaklar geni katlml her türlü etkinlikler 1 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenecek.

NKAH VE DÜÜNLER

Kademeli normalleme döneminde evlendirme ilemleri yaplabilecek, nikah ve nikah merasimi eklindeki düünler ile nian ve kna gibi etkinlikler düzenlenemeyecek. Huzurevi, yal bakmevi, rehabilitasyon merkezi ve çocukevleri gibi yerlerdeki ziyaretçi kstlamas 1 Hazirana kadar sürecek. ehirleraras faaliyet gösteren toplu tama araçlar (uçak hariç); araç ruhsatnda belirtilen yolcu tama kapasitesinin yüzde 50si orannda yolcu kabul edecek. ehir içi toplu tama araçlar ise yine yüzde 50 kapasite snrlamas ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralna tabi olarak faaliyetlerine devam edecek.

KONAKLAMA TESSLERNE DAR TEDBRLER

ehirleraras karayollar üzerinde bulunan dinlenme tesisleri (yerleim sahas içerisinde bulunanlar hariç) ile konaklama tesislerinin (otel, motel, apart otel, pansiyon vb.) içerisinde bulunan yeme-içme yerleri (sadece konaklamal müterilerle snrl olacak ekilde) ayn masada ayn anda en fazla 2 kiiye servis açlmas kaydyla hizmet verebilecek. Konaklama tesislerinin kapal alanlarnda bulunan elence merkezleri kapal tutulacak ve bu alanlarda müteri kabul edilmeyecek. Konaklama tesislerinin açk alanlarnda toplu elence eklinde etkinliklere kesinlikle izin verilmeyecek, bu yerlerde younlamann önüne geçilebilmek adna fiziksel mesafe kurallarna azami özen gösterilecek.

Ana Sayfaya Git