Kaderine terk edilen tarih!

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan Güzelşeyh kasrının büyük bir bölümü bakımsızlıktan yıkıldı. Köylüler, göçerler tarafından ahır olarak kullanılan kasrın onarılıp turizme kazandırılmasını istiyor.

Haberler 05.08.2019 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn çnar ilçesine bal Güzeleyh köyünde bulunan asrlk Güzeleyh kasrnn büyük bölümü, bakmszlk nedeni ile ykld. Köy sakinleri, göçerler tarafndan ahr olarak kullanlan kasrn restorasyon çalmasnn yaplmas ve turizme kazandrlmas için yetkililere çarda bulundu.

Diyarbakr-Mardin karayolu üzerinde çnar ilçesine bal Güzeleyh köyünde bulunan ve köyle ayn ismi tayan asrlk Güzeleyh kasr yllara yenik dütü. Göçerlerin yol güzergahnda olduu için ahr olarak kullanlan kasrn büyük bir bölümü bakmszlktan ykld. Köy halk, bazalt ile Mardin tandan yumurta ak kullanlarak ina edilen kasrn restore edilip turizme kazandrlmas için yetkililere çarda bulundu.

Köylüler kasrn turizme kazandrlmasn istiyor

Kasrn yannda evi olan ve yllardr Güzeleyh köyünde yaayan Heybet Altnakar, yetkililere çarda bulunarak onarm yazs gelmesine ramen balatlmayan restorasyonun bir an önce yaplmasn ve kasrn turizme kazandrlmasn istedi. Altnakar, Bu tarihi yer 1900lü yllarda eyh Kasmn büyük olu eyh Mehmet Neytullah Altnakar tarafndan yaplm. Burann yapl amac, alt katlarn ailesi için üst katlarnda bulunan 2 oday ise medrese olarak kullanyormu. 47 yandaym gördüm göreli bir ksm salamd dierleri de bakmszlk ve doa olaylarndan sonra ykld. Burann restore edilmesini, turizme kazandrlmasn istiyoruz. Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan onarm yazs gelmi, en ksa zamanda yaplmasn istiyoruz dedi.

Bu güzellii turizme ve devletimize kazandrn

Serdar Altunakar ise Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile Kültür ve Turizm Bakanlna seslenerek kasrn turizme kazandrlmasn istediklerini söyledi. Serdar Altnakar, Bu güzelliin turizme katlmasn, buraya turistlerin gelip görmelerini ve tüm dünyaya yaylmasn istiyoruz. Buradan Cumhurbakanmza, Kültür ve Turizm Bakanlmza sesleniyorum bu güzellii devletimize kazandrn diye konutu.

Sit alan ilan edilmesine ramen asrlk Güzeleyh kasrnn içerisinde mevsimlik içiler tarafndan hayvanlar için ahr yapld görüldü.

Ana Sayfaya Git