Kadim Kent Diyarbakır Köprüleriyle de Turizmde Gözde

Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen tarihi surları ve Hevsel Bahçeleri, camileri, kiliseleri, hanları, evleri ve çarşılarıyla ön plana çıkan 612 kültür varlığını geleceğe taşıyan kadim kent...

Haberler 29.04.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Turizmde büyük ivme yakalayan Diyarbakr, ata yadigar köprüleriyle de turistlerin gözdesi.

Dünya Kültür Miras olarak tescillenen tarihi surlar ve Hevsel Bahçeleri, camileri, kiliseleri, hanlar, evleri ve çarlaryla ön plana çkan 612 kültür varln gelecee tayan kadim kent Diyarbakr, medeniyetlerin geçi yolunda bulunan köprüleriyle de göz dolduruyor.

Bakanln kültür portal üzerinden Tarihin Tanklar: Köprüler balyla duyurduu Türkiyenin en görkemli 13 köprüsü arasnda bulunan, UNESCOnun Dünya Kültür Miras Geçici Listesindeki Malabadi Köprüsü ve Dicle Nehri üzerindeki Ongözlü Köprü ilk günkü ihtiamyla misafirlerini karlyor.

Tarihi iki köprünün Bakanln duyurusunun ardndan daha fazla ziyaretçi arlamas bekleniyor.

Dünyann en uzun ta kemere sahip köprüsü

Diyarbakrn Silvan ilçesinde Batman çay üzerinde yer alan ve UNESCOnun Dünya Kültür Miras Geçici Listesinde bulunan Malabadi Köprüsü, 40,86 metrelik sivri kemeri ile dünyann en uzun ta kemere sahip köprüsü özelliini tayor.

Artuklu medeniyetinin eserlerinden olan ve yaklak 9 asrdr kullanlan, odalar ve üzerindeki figürleriyle ayakta duran, efsanelere ve ak hikayelerine konu olan, adna arklar yazlan tarihi yap, günümüzde film ve dizi çekimlerinde de tercih ediliyor.

Medeniyetlere yol oldu

Dicle Nehri üzerinde, Diyarbakr surlarnn Mardin kap yönünde, Hevsel Bahçelerinin bitiminde, Krklar Dann eteinde yer alan Ongözlü Köprü adn kemerleri arasnda bulunan on gözden alyor.

Mervaniler döneminde 1065 ylnda Übeyd olu Yusuf isimli bir mimar tarafndan ina edildii üzerindeki kitabeden örenilen, medeniyetlere yol olan köprünün yapmnda kentin mimarisinin korunmasnda önemli yer tutan bazalt ta kullanlm.

Dicle Nehrinin sularndan güvenli bir geçi salayan 178 metre uzunluunda, 5,6 metre eninde, dalga kranlarla korunan köprünün, en geni kemer açkl 15 metreye yaklayor.

Gelecek nesillere aktarmak için tantmalyz

Türkiye Seyahat Acentalar Birlii (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Bakan Firuz Balkaya, AA muhabirine yapt açklamada, inanç ve gastronomi turizminde önemli bir yere sahip olan Diyarbakrn tarihi ve mimari yaplaryla da özel bir il olduunu söyledi.

Malabadi Köprüsü ve Ongözlü Köprünün Türkiyenin en görkemli 13 köprüsü arasnda yer almasnn önemine deinen Balkaya, Bin yl akn tarihe, efsanelere ve ak hikayelerine konu olan, Evliya çelebinin Seyahatnamesine konu ettii mekanlar. Dolaysyla kültürel varlk olarak önemli yerler. diye konutu.

Turizm yönünden var olan deerlerin öne çkarlmas gerektiini belirten Balkaya, Bunlarn hepsini öncelikle kendi vatandalarmza anlatmamz gerekiyor ki bu deerler yaasn ve bundan sonraki nesillere devam etsin, yabanc turistler de bu sayede mümkün olduunca buralar daha fazla tansn. ifadelerini kulland.

Diyarbakrn tantmna katk salayacak

Diyarbakr Müze Müdürü Vehbi Yurt da 13 köprünün bulunduu listede Diyarbakrdan 2 eserin de yer almasnn mutluluk verici olduunu söyledi.

Köprülerin fiziksel yaps ve tarihsel dönemleri hakknda bilgi veren Yurt, Kültür ve Turizm Bakanlnn listesinde ilimizden 2 köprünün de olmas gurur verici. limizin hem tantmna hem turizmine hem de kültürüne katk salayaca kanaatindeyim. diye konutu.

Ana Sayfaya Git