Kadim kentin kayıp lezzetti

Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüsünün usta öğreticileri, kentin unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini, sokak sokak gezerek yaşlılardan öğrenip kayıt altına alıyor.

Haberler 02.03.2019 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn unutulmaya yüz tutmu lezzetleri, olgunlama enstitüsünün yapt çalmayla gelecek kuaklara aktarlacak.

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan tarihi surlar, slam aleminin 5. Harem-i erifi olarak kabul edilen Ulu Camisi, çkale Müze Kompleksi, peygamber makamlar ve türbeleri ile zengin bir tarihi ve kültürel potansiyel barndran Diyarbakr, mutfayla da göz dolduruyor.

Cier kebabndan kaburga dolmasna bilinen onlarca lezzetin yan sra bir zamanlar tencerelerde kaynayan fakat zamanla unutulmaya yüz tutan kayp lezzetlerin peine düen Diyarbakr Olgunlama Enstitüsü, sokak sokak yemeklerin izini sürüyor.

Usta öreticiler ve efler, görütükleri yallardan tarifini örendii yemekleri yeniden piirip kayt altna alyor.

- Amaç gelecek kuaklara aktarmak

Projenin banda yer alan Yiyecek çecek Hizmetleri Öretmeni Gülden Bulut Durak, çalma kapsamnda ilk olarak yal kiilerle anket yaptklarn, geçmite piirilen çok sayda yemein ismini tespit ettiklerini söyledi.

Daha sonra bu kiilerden söz konusu yemeklerin tariflerini örendiklerini aktaran Durak, tarifleri enstitü mutfanda uygulayarak hem reçetelerini hem de görsellerini kayt altna aldklarn dile getirdi.

Diyarbakr mutfa ile ilgili daha önce kapsaml bir çalma yaplmadna iaret eden Durak, Yemek ismi örenirken, yemek kültürünü de aratrmaya baladk. Yemek adabnda ne gibi deiiklikler oldu, mutfan nasl etkiledi diye aratrdk. Bu proje ile amacmz, unutulmu veya unutulmaya yüz tutmu yemeklerin reçetesini gündeme alp, uygulayp, görselleri ile bir kitap hazrlamak. dedi.

Projede yer alan 6 usta öreticinin de büyük bir özveri ile ninelerin yapt yemekleri gelecee tamak için çaltn aktaran Durak, imdiye kadar uyguladklar yemekler arasnda Küncülü köfte, yürek dolmas, kagrdakl ekmek, lolik, am börek, Diyarbakr tarhanas, zahter (kahvaltlk), yumurtal yaprak sarma, beli bal, karagöz çorbas, gülciye tatlsnn bulunduunu kaydetti.

- çocukluumu hatrladm

Lezzet köprüsünün bir parças olmann mutluluk verici olduunu ifade eden usta öretici Meral Akkaya ise Bu proje ile çocukluumu hatrladm. çocukluumda kokusunu aldm yemekleri gün yüzüne çkarmak için çalyoruz. diye konutu.

Yapt iten heyecan duyduunu dile getiren Akkaya, annesinden ve ninesinden duyduu yemekleri uyguladklarn anlatt.

- Yemeklerimizde arlkta et kullanlr

Tarihi kentte doan ve sokaklarnda büyüyen, imdilerde ise tarihi Sur içinde esnaflk yapan Nuri Tunç, Diyarbakrn kültür ve medeniyet beii bir ehir olduunu söyledi.

Anadolunun merkez kentlerinden olan Diyarbakrn, yemek kültürü olarak da kendine has özelliklere sahip olduunu aktaran Tunç, Yemeklerimizde arlkta et kullanlr. Bunlar sralamaya kalksanz bitiremezsiniz. Diyarbakr dendiinde cierimiz bata gelir. Hayvanlarmz doal otlatld için etimiz farkl ve lezzetli. Bumbarmz lezzetlidir. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git