"Kadim şehir Diyarbakır" turizmde kabuğunu kırdı

Tarihi Surlar ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesiyle turizmde parlayan yıldızı, FIJET'in "Altın Elma" ödülüne layık görmesiyle taçlanan Diyarbakır, turizmde bu yıl da iddialı.

Haberler 25.05.2018 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahiplii yapan Diyarbakr, salanan huzurla turizmde ivme yakalad.

Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine girmesiyle turizmde parlayan yldz, Dünya Seyahat Gazetecileri ve Yazarlar Federasyonu (FIJET) üyelerince Turizmin Oscar olarak adlandrlan Altn Elma ödülüne layk görülmesiyle taçland.

Salanan huzur ve güven ortam ile Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçeleri, çkale Müze Kompleksi, slamn 5. Harem-i erifi olarak kabul edilen Ulu Cami, peygamber makamlar ve türbeler gibi zengin tarihi ile kültürel deerleriyle turistlerin ilgi oda olan kentte ocak, ubat, mart ve nisan aynda geçen yln ayn dönemine oranla yerli ziyaretçide yüzde 72, yabanc turistte ise yüzde 94 art saland.

- Yatrmlar da artt

Turizmde hedefine emin admlarla ilerleyen kentte son 20 ayda 164 kafe ve restoran açlrken, 6 bin yatak kapasitesine sahip ilde 3 otelin de inas devam ediyor.

Turizmde hedef büyüten Diyarbakr gelecek yl 1,5 milyon turiste ev sahiplii yapmaya hazrlanyor.

- Turizmde patlama denilebilecek rakamlara ulatk

Diyarbakr Otelciler Dernei Bakan Havva Doan, AA muhabirine yapt açklamada, turizm anlamnda iyi bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Neredeyse turizmde patlama denilebilecek rakamlara ulatk, otellerde yüzde 100 doluluk mevcut ifadesine yer veren Doan, bu yl hedeflenen 1 milyon turiste ulalacana inandklarn belirtti.

Doan, 2019da çtay biraz daha yükseltip 1,5 milyon turist hedefini belirleyeceklerini dile getirerek, bu hedefleri tutturmak için kentteki bütün turizm bileenlerinin çok çaba sarf ettiini aktard.

Doan, unlar kaydetti:

Neredeyse bütün marka restoranlar açld. Bunlarn düzenledii aktiviteler, konserlerin zaman zaman basnda yer almas Diyarbakra ilikin olumsuz algy deitirmi oluyor. Diyarbakrda otelciler, restoranlar, kafeler ve halk da bu hazrla kendilerini katt. nallah hedefimizi tutturacaz. Bata konaklama ve yemek hizmeti veren sektörümüz olmak üzere tüm Diyarbakr misafirlerini karlamaya hazr. Diyarbakr mevcut kapasitesiyle 1 milyon misafiri arlamaya hazr ama u an inaat devam eden 3 marka otel de bu yl kaplarn misafirlerine açacak.

Kentin Altn Elma ödülüne layk görülmesinden duyduklar mutluluu ve heyecan dile getiren Doan, ödül ile Diyarbakra ilikin merakn artacan düündüklerini belirtti.

Doan, Bir güvenlik sorunumuzun olmadn tüm ülke ve dünya görecek. diye konutu.

- Turistler katlanarak geliyor

Türkiye Seyahat Acentalar Birlii (TÜRSAB) Diyarbakr Bölge Yürütme Kurulu Bakan Mehmet Akyl da yln bandan itibaren kentin turist hedefine ulamas için çalma yürüttüklerini söyledi.

Akyl, Valilik bünyesindeki Diyarbakr Turizm Platformu olarak çalmalara devam ettiklerini dile getirerek, Hemen hemen 2 ayda bir kenti gündemde tutmak için projeler yapacaz. Yl sonunda inallah bu çalmalar mutlu bir ekilde bu sonuçlanacak. ifadelerini kulland.

Koyduklar hedefin kent için az bir rakam olduuna iaret eden Akyl, öyle konutu:

Gelen misafirler, turistler Diyarbakr gördüklerinde gidip, anlatyorlar. Bu bir sonraki yl iki katna çkyor. Diyarbakr algs deitiinden beri turistler katlanarak geliyor. Bu 1 milyon hedefini bu yl için yaptk. Bir sonraki yl Allah ksmet ederse hedefimiz en az 1,5 ya da 2 milyon olacak. Tarihi mekanlarmzn restorasyonu bittikten sonra Diyarbakr 3 milyon turisti arlayacak. Kentin hem tarihi mekanlar hem de yeni yerleim yerleri ilgi görüyor. Tarihi mekanlarn en fazla bulunduu Sur bölgesi ile en güzel modern mekanlarn yer ald Diclekent arasnda 10 kilometre var. nsanlar 10 kilometre mesafede her iki durumu yaayabiliyorlar gündüz tarihi gezisini akam da kafe, restoran ve modern yerlerde zaman geçirebiliyor. Diyarbakr, gelen turistlerin hem tarihi hem de modernlii yaayabilecei bir ehir.

- Hizmetimiz, dünya ve yerli mutfamzla hazrz

Lokantaclar Kebapçlar ve Tatlclar Odas Bakan Haim Elkaan, Diyarbakrn gelien, Avrupa standartlarna ulaan bir ehir olduunu ifade etti.

Elkaan, son 20 ayda 164 iletmecinin kente yatrm yaptn anlatarak, birçok kiinin de yatrm için talepte bulunduunu, i yeri açmak için mekan aradn dile getirdi.

Turizme hizmet anlamnda büyük yatrmlar yaplyor. Açlan mekanlarmz Avrupa ve dünya standartlarnda. diyen Elkaan, unlar kaydetti:

Diyarbakr olarak restoran, kafe ve lokantalarmzla 1 milyon misafirimizi arlamaya hazrz. Misafirlerimizi buraya davet ediyoruz.

- Aradklar her eyi bulacaklarndan yüzde 100 eminim

Merkez Kayapnar ilçesinde kafe ileten Ali en, kentte büyük bir atlmn meydana geldiini, kente birçok markann iletme açtn, kendilerinin de markalarn oluturduunu belirtti.

en, i yerinde 30 kiiyi istihdam ettiini ifade ederek, unlar söyledi:

Diyarbakr ve iletmeler olarak biz misafirlerimizi çok rahat bir ekilde arlamaya hazrz. Buraya gelen her misafirin gerek dünya gerekse yerel mutfak, hizmet sektörü ve otellerde arad her eyi bulacandan yüzde 100 eminim. Bu hedef bizim için kesinlikle hayal deildir. Halk olarak büyük umudumuz var. Belediyelerin yaptklar hizmetler de bunu gösteriyor. Misafirlerimize tavsiyemiz önce açk hava müzemiz Suriçini gezmeleri akam da yorgunluklarn gelip, burada atmalar.

Ana Sayfaya Git