Kadın emeği!

Bismil Belediyesi tarafından ekim için 50 aileye verilen arazide hasat edilen ürün pazarda satışa sunuldu. Kadınların emeğiyle üretilen pekmez de "Siyajin” etiketiyle satılacak.

Haberler 19.09.2019 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bismil Belediyesi, bu yl nehir kenarndaki 100 dönüm araziyi, kadnlarn ekonomik özgürlüklerini elde etmesi ve kooperatiflemenin gelimesi amacyla 50 aileye tahsis etti. Aileler de bu arazilere ektikleri domates, salatalk, biber, patlcan, kabak ve karpuzun hasadn geçen hafta yapt.

ÜRÜNLER HALKA UCUZ BR FYAT LE ULAIYOR

Bahçelerin ekimini Mays aynda yapan kadnlar, elde ettikleri ürünlerini halkla buluturdu. Kadnlar tarafndan organik ürünler arac (komisyoncu) olmakszn halka ulatrldndan kaynakl ürettikleri bu ürünler daha ucuz bir ekilde sofralardaki yerini alyor. Kadnlar sabahn erken saatlerinde topladklar ürünleri, ilçede kurulan semt pazarlarnda halka ulatryor. Bahçelerin ekimini Mays aynda yapan kadnlar, nehir kysnda 16 dönümlük üzüm banda yetitirdikleri üzümden pekmez yapmaya balad.

PROJENN ADI SYAJN

Yapmna 10 gündür balanan pekmez bidonlara doldurarak sata hazr hale getirilirken, kadnlarn youn mesaisi de balam oldu. Projenin geldii aama ve elde edilen ürünlerin durumuna ilikin konuan Bismil Belediyesi Ebakan Gülen Özer, kadnlarn emei ile elde edilen pekmeze kadnn gölgesi anlamna gelen Siyajin adn vereceklerini söyledi. Özer, kadnn emeinin yer ald projede bu yl iyi bir ürün elde ettiklerini kaydederek sezon sonunda 500 kilodan fazla pekmezin bidonlardaki yerini alacan aktard. Atl durumdaki tarladan kadnlarn istihdama kavuabilecekleri alan yaratldn belirten Özer, Kadnlar 116 dönümlük alanda elde ettikleri sebzeleri halka ucuz bir fiyat ile ulatrarak hem ekonomik bir gelir elde ediyor hem de kendi halkn ucuz ürünlere kavumasn salyor. Bu projenin gittii aama bize gösteriyor ki yeni projelerimizi hayat geçireceiz diye konutu.

HASAT ZAMANI YOUN GEçYOR

Projenin sözcülerinden Nesibe Uygun da hasat zaman olduu için youn bir i temposu ile çaltklarn belirterek, Sabahlar saat 6.00 gibi ie geliyoruz. imdilik pekmezin yapm ile urayoruz. lk önce badan üzümleri topluyoruz. Ardndan onu suyunu çkarmak için eziyoruz. çkarlan suyu büyük kazanlarda kaynatyoruz. Üzüm suyu kaynadktan sonra soumasn bekliyoruz. Soutulduktan sonra bidonlara dolduruyoruz. Bahçeden elde ettiimiz domates, patlcan salatalk, biber, kavun, karpuzu da pazarda halkla buluturuyoruz dedi.

PEKMEZDEN ARDA KALAN KÜSPEDEN DE SRKE ELDE EDLYOR

Bidonlara doldurulan pekmezlerin hem talep dorultusunda sipari verenlere hem de semt pazarlarnda satldn kaydeden Uygun, Ayn zamanda ilçenin mahallelerinde de projeyi bilen kiiler bize ulaarak pekmezi alyor. Pekmezin satmndan elde edilen gelirden bahçenin giderlerini çkartp daha sonra 50 aile arasnda paylalyor diye belirtti. Üzümden elde edilen sudan arta kalan küspeden (üzüm çekirdei) de faydalandklarn kaydeden Uygun, bundan da sirke elde ettiklerini ifade etti. Ayrca üzümün yapraklarn da salamura haline getirip satacaklarn söyleyen Uygun, kadn emeinin kendine yer bulduu bu projeyle daha fazla kadna ulamak ve üretim alann geniletmeyi amaçladklarn söyledi.

KADINLARIN EME PAZARDAK YERN ALDI

Youn emek sonucu elde ettikleri sebzeleri pazarda uygun bir fiyatta halka ulatrdklarn dile getiren kadnlardan Behiye Sevim ise Biz kadnlar olarak youn bir emek sarf ederek elde ettiimiz ürünleri halka ucuz bir ekilde ulatryoruz. Halk youn bir talebi var ürünlerimize. Satlarda bu yl iyi dedi. Satn yaptklar ürünler ile aile ekonomisine katkda bulunduunu belirten Sevim, projenin geniletilmesi çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git