Kadın oyun yazarlığı yarışması

Devlet Tiyatroları "Cumhuriyet'in 100. Yılında Kadın" adlı oyun yazma yarışması düzenleyecek

Haberler 23.02.2021 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Tiyatrolar (DT) tarafndan Cumhuriyetin 100. Ylnda Kadn isimli oyun yazma yarmas gerçekletirilecek.

DTden yaplan açklamaya göre, kadnn toplum içindeki yeri hakknda farkndal arttracak yarmaya bavurular bugün balad. Son bavuru tarihi ise 31 Aralk Cuma olarak belirlendi.

2021-2022 tiyatro sezonunda hayata geçirilecek proje kapsamnda bilim, sanat ve savalarda kadnlarmz adl ayr bir balk oluturularak, yazarlardan eserlerinde Türkiyenin bamszlk adna verdii savalarda yer alan, bilinen veya bilinmeyen bilim ve sanat dallarnda kahraman kadnlarn öykülerini tiyatronun kendi estetik araçlar üzerinden ele almalar istenecek.

Cumhuriyetin ilan ediliinin 100. yl adna düzenlenen yarmaya, yurt içinden veya yurt dndan Türkiye Cumhuriyeti vatandalar ve Türkçe yazabilen yazarlar katlabilecek. Eserlerin özgün olmas gerekirken, öykü, roman, iir, uyarlama eserler, ksa oyunlar ve çocuk oyunlar deerlendirme d braklacak.

Bir kii yarmaya en fazla bir eserle bavuru yapabilirken, eserlerde kullanlan dilin mutlaka Türkçe olmas ve eserin öz, biçim ve üslup bakmndan dramatik yazm tekniinin gerektirdii kurallar çerçevesinde kaleme alnm olmas gerekiyor.

- Türk tiyatrosuna yeni yazarlar kazandrlmas hedefleniyor

Yarma ile ulusal tiyatro kültürünün canlandrlmas, zenginletirilmesi, Türk tiyatrosuna özgün yaptlarn ve yeni bak açlarnn kazandrlmas, kadn sorunlarnn geni halk kitlelerine tiyatro sanatnn eitici ve öretici özelliklerinden yararlanarak ulatrlmas, kadna verilen deerin yüceltilmesi ve yerli yazarlar tevik etmek amaçlanyor.

Yarma ile ayn zamanda Türk tiyatrosuna yeni yazarlar kazandrlmas hedefleniyor.

Yarmaya katlan eserler, DT Edebi Kurul üyeleri tarafndan tema, konu, dil, karakter, süre, dramatik oyun yazm teknii, özgünlük ve amaca uygunluk açsndan deerlendirilecek ve sonuçlar 27 Mart 2022de Kültür ve Turizm Bakanl ile Devlet Tiyatrolar resmi web adreslerinde ve kurumsal sosyal medya hesaplarnda açklanacak.

Dereceye giren oyunlar, DT repertuvar havuzuna alnacak ve birincilik ödülü olarak 40 bin lira, ikincilik ödülü olarak 37 bin 500 lira, üçüncülük ödülü olarak 35 bin lira, 1. mansiyon ödülü olarak 32 bin 500 lira ve 2. mansiyon ödülü olarak ise 30 bin lira verilecek.

Yarmaya ilikin usul ve esaslara ve bavuru dilekçesine www.devtiyatro.gov.tr adresinden ulalabiliyor.

Ana Sayfaya Git