Kadınlar kazanıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, Diyarbakır'da açılan ve kadınlara yönelik çeşitli alanlarda beceri kurslarının düzenlendiği 19 Aile Destek Merkezinde (ADEM) 4 yılda açılan 991 kursta, 22 bin 400 kadın eğitim aldı.

Haberler 04.02.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca, Diyarbakrda açlan 19 ADEMde, kadnlara el becerilerini gelitirme ve ürettiklerini pazarlayarak gelir elde etme imkan sunuluyor. çeitli alanlarda beceri kurslarnn açld ADEMler sayesinde kadnlar, meslek edinerek aile bütçelerine katkda bulunma frsat yakalad.

Kadnlar burada ayn zamanda sosyal ve kültürel aktivitelere katlarak sosyalleiyor.

- Merkezler için 4 milyon 402 bin lira

Diyarbakr Vali Yardmcs Tuba Koal, AA muhabirine yapt açklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnn ADEMlere çok ciddi bir bütçe ayrdn, son 4 ylda merkezlerde 991 kurs açldn, 22 bin 400 kiinin bu kurslardan faydalandn söyledi.

Merkezler için 4 milyon 402 bin lira harcama yapldn kaydeden Koal, valilik olarak Sur ilçesinde terör olaylarndan etkilenen kadnlara yönelik merkezlerde çalma yürüttüklerini, terör maduru kadnlarn talepleri dorultusunda kurslar açtklarn belirtti.

- Terör maduru kadnlara da eitim

Terör maduru kadnlarn merkezlerde dier kadnlarla bir araya geldiini, dertlerini paylatn, kurslara katlarak zamanlarn iyi ekilde deerlendirdiini aktaran Koal, Kurslarmzda eitim gören kadnlara -Kur tarafndan günlük 20 lira veriliyor. Kadnlar ayda 500 lira gelirle hanelerine katk salyor. diye konutu.

Merkezlerde okuma yazma, tak tasarm, diki nak, Kuran- Kerimi örenme, kuaförlük, açlk gibi kurslarn verildiini anlatan Koal, son yllarda istihdam artrma yönünde de çalmalar olduunu, bu konuda da çeitli eitimler verildiini kaydetti.

Koal, Örnein kuaförlük mesleini örenen bir kursiyerimiz kendi i yerini açabiliyor. Devletimiz bu merkezlere ciddi bir destek veriyor. dedi.

- Evlerinde bile geçimlerini salayabilirler

Balar ADEM Koordinatörü Saliha lakan da merkezde eitim alan kadnlarn sertifikalarla kendi i yerlerini açabildiini söyledi.

Kentin yoksul mahallelerinde yaayan aileler, ei tarafndan darya çkmasna izin verilmeyen kadnlarmz bile var. Amacmz kadnlarn kendi evlerinde bile geçimlerini salayabilmeleri. diyen lakan, merkez sayesinde kadnlarn öz güvenlerinin gelitiini bildirdi.

Bu merkezlerin artrlmas gerektiini vurgulayan lakan, u deerlendirmelerde bulundu:

Tüm Diyarbakrl kadnlara sesleniyorum. Merkezlere sizleri bekliyoruz. Buyurun meslek edinin, kendi paranz kazann. Baz kursiyerlerimiz burada aldklar eitim ile daha sonra yeni gelen kursiyerlerimize eitim vermeye balyor. Merkezde, tüm masraflar devlet tarafndan karlanyor. Herhangi para harcamadan kadnlar meslek öreniyor.

- Kursiyerler çok mutlu

Kursta eitmen Evin Küten Özbek, daha önce hiç sinemaya gitmemi, çok fazla darya çkmam kadnlarn da gelen kursiyerler arasnda bulunduunu, merkezde aile ortam oluturduklarn, merkezin kadnlara terapi gibi geldiini söyledi.

Özbek, Kursiyerler, çok mutlu oluyor, arkada ediniyorlar. Bakanlmzn ve kaymakamlmzn düzenlendii gezi programlaryla kursiyerlerimizi ülkemizin farkl ehirlerine geziye gönderiyoruz. Bir hafta boyunca tatil yapan kursiyerlerimiz var. Kendilerini daha çok iyi hisseder oluyorlar. ifadelerini kulland.

Kursiyerlerden Sevgi Bayrak (50) da merkezde çok mutlu olduklarn aktararak, burada hem bo zamanlarn deerlendirdiini hem de meslek örendiini belirtti.

Kursiyer Yldz Baras (55) ise merkeze 3 yldr geldiini dile getirerek, kendilerine bu imkan sunan yetkililere teekkür etti.

Ana Sayfaya Git