Kadınlar sabunu sanata dönüştürüyor

Bitlis'teki Aile Destek Merkezi'nde (ADEM) açılan kursta sabundan ürettikleri çiçek, menekşe, meyve, kokulu taş ve isimlik gibi hediyelikleri satan kadınlar, hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de sosyalleşiyor

Haberler 18.02.2018 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlis Valilii Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakfna (SYDV) bal Aile Destek Merkezinde (ADEM) açlan kursta kadnlar, sabunu bir sanatç gibi iliyor.

Kadnlar Mis Sabun Kursunda marketlerden alnan kalp sabunlar rendeleyip uzun bir süre yourarak hamur haline getiriyor. Bu hamurdan el emei ile çiçek, meneke, meyve gibi ekillerdeki sabunlarn yan sra kokulu ta ve isimlik gibi hediyelikler yapan kadnlar, bunlar satarak hem aile bütçesine katk salyor hem de sosyalleiyor.

Kurs eitmeni Aye Naml, hamur gibi yourduktan sonra merdane ile düzletirdiklerini ve daha sonra herhangi bir makine kullanmadan elle ekil verdiklerini söyledi. Sabun sanatnn unutulmaya yüz tuttuunu ve bunu yeniden canlandrmak istediini vurgulayan Naml, öyle konutu:

Kadnlar sabunu sanata dönütürüyor

Kursiyerlerimiz burada sanat öreniyor. Ayn zamanda sipari alarak yaptklar ürünlerle aile bütçelerine katk salyor. Sipari alnmayan ürünleri ise internet üzerinden sata sunuyoruz. Yaptklar ürünlerden elde ettikleri gelirlerin yars ADEMe kalacak ekilde sat yaplyor. Yüksek miktarda olmasa bile kadnlarn eline para geçiyor. Kendi emekleriyle kazanyorlar. Elerden alnan ile kazanlan para arasnda fark var.

Naml, sabun kursunun kadn ve genç kzlardan youn ilgi gördüünü, hatta çalan kadnlarn bile bazen bir saatlik ölen tatilini kursta geçirdii aktard.

Kursiyerlerden Nurcan Güven ise einin tayininin çknca Bitlise geldiklerini belirterek, unlar söyledi:

Tavsiye üzerine sabun kursuna katldm. Buras benim ailem gibi ve çok sayda arkadam oldum. Kurs elenceli ve neeli geçiyor. Hocamz bize büyük katk salyor. Sabun kursuna ilk defa katldm. Burada stres atyoruz ve kafamz dalyor. Özellikte biz gurbette yaayanlar için buras güzel bir ortam. Kesinlikle herkesin gelmesi gereken bir kurs.

Ana Sayfaya Git