Kadınlar siyasette araçsallaştırılıyor

DİKAD Başkanı Aktar: Kadınların STK'larda ve siyasette araçsallaştığını düşünüyorum.

Haberler 08.03.2018 - 11:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DKAD Bakan Aktar ve yönetim kurulu üyeleri, 8 Mart Dünya Kadnlar Günü dolaysyla basn toplants düzenledi. Farkndalk çalmasn, bu yl Görüyorsunuz, anlatmaya gerek yok sloganyla gerçekletirmek istediklerini belirten Aktar, geçen yllarda eitlii ve bar esas aldklarn söyledi. Bu yl da i dünyasnn gündeminde oda ve borsa seçimlerini esas aldklarn kaydeden Aktar, öyle konutu:

Bugün kadn iverenler, Türkiye ortalamasnda yüzde 9- 10luk oran temsil etmekte; ama bugün oda ve borsalarn yönetiminde, yönetim kadrolarna baktmz zaman yöneticilerine, meclis üyelerine baktmz zaman maalesef ayn oran göremiyoruz. Kimi oda ve borsalarmzda yüzde 0, kimi oda ve borsalarda yüzde 0,5 ve yüzde 1 gibi rakamlara ulayoruz. Sizlerde göreceksiniz ki bizi iveren kadnlarmzn bu tarz gibi iveren örgütlerindeki temsiliyetine dair ne yazk ki resmi istatistik bile yok. çünkü resmi istatistiklere ulaabilecek bir temsileyitimiz yok. Burada esas kaybmzn eit temsiliyet olmad, burada esas kaybmzn eril deil, adil bir yönetimin esas olmas gerektiini düünüyoruz. Eer ekonomide birlik isek, ülkenin kalknmasnda birlik isek, yönetimde de birlik olunmas gerektiine inanyoruz. Bizim için akln cinsiyeti yoktur. Ama aklda birlik vardr. kadnlarnn ve i adamlarnn birlikte baary yakalayacana inanyoruz. Bu konuda Görüyorsunuz, anlatmaya gerek yok sloganyla çktk. Bu slogan seçerken aslnda son günlerde artk fenomen haline gelen bir video üzerinden yola çktk. Ama gerçekten de belki anlatmaya gerek olan çok ey var ama resmimiz ortada temsiliyet ortada ve ite bizler bu yüzden iverenler olarak iverenler dünyasnda kadn temsiliyetini esas alacak çalmalarn baskn olmas gerektiine inanyoruz.

KOTA OLMAMASI GEREKTNE NANIYORUZ

Kadnlarn STKlarda baskn olduuna inanmadn belirten DKAD Bakan Aktar, Kadnlarn STKlarda ve siyasette araçsallatn düünüyorum. Bu konuda ciddi deformasyon yayoruz. Bu, ülke açsndan kayg duyduumuz bir konu. Kadn meselelerinin daha ziyade politik bir argüman olarak uzatld için bunlarn çözümüne dair herhangi bir ortaklama veya somut bir adm atlmad için bizler sadece o çok seslilikten yola çkarak çok ey yaplyormu havasna giriyoruz maalesef. Bunu STKlarda ve siyasetçilerimizde görüyoruz. Burada esas olan samimiyettir. Samimiyet çok seslilikten deil, çok ey yapmaktan geçiyor. çok ey yapmann yolu da yer vermek ve yol açmaktan geçiyor. Bu nedenledir ki siyasette ve iveren örgütlerinin yönetiminde kadnlar için kotann olmamas gerektiine inanyoruz. Dileimiz odur ki kota olmadan bir anlayn hakim klnmasdr diye konutu.

DYARBAKIR, KADIN TEMSLYET KONUSUNDA DAHA Y

Diyarbakrn, dier kentlere göre, kadn temsiliyeti konusunda daha iyi konumda olduunu vurgulayan Bakan Aktar, Rekabet konusunda i yapabilmekten ziyade eer cinsiyet temelli bir rekabeti ypratc anlay olursa ki bu maalesef u an için öyle bunun gerçekten toplumsal anlamda hem kadnn yeri ve statüsü anlamnda hem de topluma verecei katk anlamnda ciddi anlamda zarara uradn ve uratldn görmekteyiz. Burada esas olan kadn giriimci oranmz düük, erkeklerle eit temsiliyetten bahsetme ansmz yok. Toplumun yüzde 50sini oluturuyoruz ama iverenlerimizin yüzde 50sini oluturamyoruz. Buradaki oranmz yüzde 9-10dur dedi.

KADIN çN BRNC ENGEL FEODAL BASKI DEL, ETMDR

DKAD Bakan Reyhan Aktar, Diyarbakrda kadnn i gücüne katlmasnn önündeki engellerden birinin eitim, dierinin ise geleneksel aile yaps olduunu kaydederek, unlar söyledi:

Burada kz çocuunu çaltrmayan ailelerin stanbulda çaltrabildiklerini gördük. Bunda mahalle basksnn etkili olduunu gözlemledik. Bu feodal yapnn burada daha çok etkisini gördük; ama birinci engel eitim düzeyidir. Diyarbakrdaki eitim düzeyimiz, Türkiye ortalamasnn çok altnda. Mesleki anlamda yeterlilikte de çok gerideyiz. Nitelikli i gücü potansiyelimiz kent olarak olmasna ramen Diyarbakr olarak dezavantajn yayoruz. O yüzden de burada esas olann bir eitim; çünkü bugün i dünyasna katlan kadn i gücüne baktmz zaman üniversite mezunu kz çocuklarnn yüzde 70inin üzerinde i gücüne katldn görüyoruz. Hiçbir ey olmasa bile eitim alan kadnn özgüveninin ne kadar yüksek olduunu kadercilik anlayndan uzak sorgulayan bireyler olduklarn görebiliyoruz. Evet, kadn hareketi olarak Diyarbakrda daha ileri düzeyde olabiliriz; ancak eer kadn giriimciliinizde, eer çocuk gelin orannzda, eer kadnlarn eitim düzeyinde Türkiye ortalamasnn altndaysanz yapm olduunuz siyasetinizde eksik bir eyler var demektir.

Ana Sayfaya Git