"Kadınlar yapamaz" diyenlere inat iş yeri açtı

Van'da, aile bütçesine katkı için kendi imkanıyla açtığı fırında tandır ekmeği yapmaya başlayan Sevim İlhan, 4 yıl önce açtığı iş yerinde hem kendi işinin patronu oldu hem de iki kadına daha çalışma imkanı sağladı.

Haberler 28.11.2016 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

pekyolu ilçesinde yaayan 4 çocuk annesi 50 yandaki lhan, çocuklarnn masraflarn karlayabilmek için 4 yl önce i arayna girdi. Uzun süre i bulamad için skntl günler geçiren lhan, çareyi köyde annesinden örendii tandrda ekmek piirme geleneini ehre tamakta buldu.

Kendi imkanlaryla açt i yerinde tandr ekmei üretmeye balayan lhan, ksa sürede iinin patronu oldu.

lhann zaman içinde istihdam salad iki kadnla piirdii lava ekmei ve çörekleri, Vanda sofralarn vazgeçilmezleri arasna girdi.

- Yöresel olduu için çok beenildi

Sevim lhan, köy yaantsndan esinlenerek tandrda ekmek piirmeye karar verdiini anlatt.

yerini açmak istediinde olumsuz tepkilerle karlatn belirten lhan, Kadnlar yapamaz, kadnlar çalamaz diyenlere inat kendi i yerini açtn dile getirdi.

lhan, biriktirdii parayla bir i yeri kiraladn ifade ederek, Önce yaknlarma dantm. Onlar da uygun görünce makine aldm, sonra da kendi imkanlarmla i yerinde tandr kurdum. Köylerden aldm buday deirmende un haline getiriyoruz. Ardndan buraya getirerek tandrda ekmek yapyoruz. Yöresel ekmek olduu için ksa sürede çok beenildi. dedi.

- Annemden örendim

Köyde yaarken her gün annesiyle ekmek piirdiini söyleyen lhan, öyle konutu:

Yani bu ii köyde de yapyordum ama orada sadece evin ihtiyac için piiriyorduk. imdi günde 400 ekmek çkaryorum. Burada çaltrdm iki kadna da maalarn ödüyorum. Kendi kazancm kendim elde ediyorum. Ürettiim ekmekler de çok beeniliyor. Yiyen gelip bir daha almak istiyor. Tad çok güzel ve katk maddesi kullanmyorum. Bu nedenle tandrda piirdiim ekmeim çok tutuldu.

Tandrda lava ekmeinin yan sra içli ve yal çörek, klor ekmek ve Siirt ekmei de piirdiini kaydeden lhan, insanlarn çar merkezinde ekmek üreten kadnlar gördüklerinde ardklarn anlatt.

- Birçok dar gelirli aileye ekmek de veriyorum

hayatna atlmasnn ardndan olumlu geri dönüler aldn dile getiren lhan, öyle devam etti:

Özellikle erkekler tebrik ediyor çünkü ehirlerde ekmek frnlarnda genelde erkekler bu ii yapyor. yerimi kurarak hayatm deiti. Artk eimden para istemiyorum. Aileme çok büyük katkm oluyor. Bir yere gitmek istediimde kendi paramla kendi imkanlarmla çkyorum. Bu sene iki kez stanbula gittim, eime muhtaç olmadan paramla gidip geldim. imden kazandmla çok sevap da yapyorum. Birçok dar gelirli aileye ekmek de veriyorum.

- Oluma araba aldm

lhan, hem evde hem de i yerinde çalmann zor olduunu ancak para kazannca yorgunluunu unuttuunu belirterek, Kadnlar çkp çalsnlar. Para kazanmak çok güzel bir ey. Eine muhtaç olmadan yayorsunuz. Baka bir yerde daha i yeri açtm, onu da ortama devrettim. Buradan kazandmla oluma araba aldm. imdi de kazandm parayla hacca gitmeyi düünüyorum. Aileme ve çevreme büyük katkm oluyor. dedi.

- Birçok kadna örnek odu

Sevim lhann i imkan salad eltisi Hatice lhan da onun tepkilere aldr etmeden kendi iinin patronu olduunu anlatt.

yerinde günde iki kez yaktklar tandrdan ekmek çkardklarn anlatan lhan, Eltimin bu ii yapmas ve iyi bir kazanç elde etmesi birçok kadna örnek oldu. Buraya çalmak için gelen kadnlar oluyor. leride ii büyütmeyi düünüyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git