Kadınlara pozitif ayrımcılık

Bismil Belediyesince bazı birimler kadınlara emanet edilirken diğer taraftan da yeni alımlarda çalışanların yaklaşık yüzde 40'ı kadınlardan seçildi.

Haberler 11.01.2018 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlnca görevlendirme yaplan Diyarbakrn Bismil Belediyesince kadnlara pozitif ayrmclk yaplarak, kadn çalan oran artrld.

Bismilde belediyeye yaplan görevlendirmenin ardndan ilçenin yllardr süregelen sorunlar bir bir çözülmeye balanrken, toplumun her kesiminin yaamna dokunacak çalmalar da vatandan takdirini kazanyor.

Takdir gören uygulamalardan biri de kadnlara duyulan güven dorultusunda Bismil Belediye Bakan Vekili Kaymakam Turgay Gülençin, belediyenin baz birimlerini kadnlara emanet etmesi oldu.

dari ve Mali Hizmetler, nsan Kaynaklar ve Eitim ile Temizlik leri müdürlüklerine kadn yöneticiler görevlendirilirken, dier taraftan da yeni almlarda çalanlarn yaklak yüzde 40 kadnlardan seçildi.

DBPli yönetim döneminde yüzde 5 seviyelerinde olan kadnlarn oran yeni düzenlemeyle yüzde 15e ulat. Kendilerine duyulan güvenden gurur, salanan frsat eitliinden mutluluk duyan kadnlar, görevlerini laykyla yerine getirmek için youn bir ekilde çalyor.

- Kadn çalan says 6dan 27ye yükseldi

Belediye Bakan Vekili Gülenç, AA muhabirine yapt açklamada, kadnlara istihdamda yeterli düzeyde yer verilmemesinin büyük bir sorun olduunu belirterek, bu nedenle göreve geldikleri günden bu yana özellikle kadnlarn belediyenin her alannda yer almasna özen gösterdiklerini söyledi.

Gülenç, sözlerini öyle sürdürdü:

Göreve geldiimizde belediyede istihdam edilen kadn says çok yetersizdi. Kadn çalan yaklak 6 kiiydi. u an ise 27 kadn çalanmz var. Hesapladmzda yaklak 5 kat kadar bir art var. e almlarda kadnlara pozitif ayrmclk göstermeye gayret ediyoruz. Bu dorultuda da belediyenin en önemli birimlerinin bana kadnlar görevlendirdik.

Gülenç, Biz onlarn performansndan çok memnunuz. Mümkün oldukça kadnlar her alanda istihdam etmeye gayret ediyoruz. diye konutu.

- Kadn temizlik timleri kurduk

lçede daha önce sokak temizliini kadnlarn yapamayaca yönünde olumsuz bir algnn olduuna iaret eden Gülenç, unlar kaydetti:

Bu algy krmak adna belirli sokaklarda kadn temizlik timleri kurduk. u anda Bismilin en temiz en güzel muntazam sokaklar bu sokaklarmz. Kendilerinden çok memnunuz. Bu timleri de arttracaz. Bismilin birçok sokandaki temizlik ekibini kadnlardan kurma gibi bir düüncemiz var.

- Belediyeye kadn eli demesini istedik

Belediyeye kadn eli demesini istedik ve bu anlamda çok memnunuz. ifadesini kullanan Gülenç, ilerleyen zamanlarda da personel ihtiyac halinde kadn çalanlarn saysnn artrlacan müjdeledi.

- Kadnlara üst kademeler verilmeye baland

Temizlik leri Müdür Vekili Zuhal Elitok, Kaymakam Gülençin belediyeye görevlendirilmesiyle üç birimin bana kadnlarn getirildiini söyledi.

Önceki dönem erkek egemen bir yönetim anlay vard. Görevlendirmeyle baz önemli birimlerin bana kadnlar getirildi ve bununla birlikte çalan kadn says da artrld. diyen Elitok, kadnlara pozitif ayrmclk uygulandn dile getirdi.

Elitok, belediyede önceki dönemde kadnlarn daha alt kademede çaltrldna iaret ederek, Yeni yönetimle kadnlara üst kademeler verilmeye baland. Bu da biz kadnlar fazlasyla mutlu ediyor. eklinde konutu.

Daha önce kadn temizlik elemanlarnn sadece belediye hizmet binasnda çaltn anlatan Elitok, bu birimin bana getirildiinde kadnlarn darda da temizlik personeli olarak çalmas yönünde fikir olutuunu vurgulad.

Bu düüncelerinin hayat bulduuna dikkati çeken Elitok, unlar kaydetti:

Kadn temizlik içilerini ilçe geneline yaymay düündük. lk bata pilot bölgeler belirledik. Yaya trafiinin ve esnafn youn olduu yerlere neden kadn eli demesin? diye düündük. u anda kadnlar caddeleri düzenli olarak temizliyor. Bismil sokaklar kadn elinin demesiyle öncekine göre çok daha temiz. Vatandatan da olumlu tepkiler alyoruz. Erkek egemen bir toplumda uygulama ile önceleri tepki alacamz düünüyorduk ama bir kaç gün içinde fark görüldüünde tepkiler çok güzel oldu ve Keke daha önceden de bu yönde çalmalar olsayd. yorumlar almaya baladk. Önümüzdeki süreçte kadnlar daha çok yerde göreceiz.

Elitok, Yeni yönetim kendimizi kantlama frsat verdi. Yeni yönetime frsat eitliini salad ve kadn istihdamn artrd için teekkür ederiz. dedi.

- Bakanmzn sayesinde çocuklarm okutma gücüm var

Temizlik personeli 4 çocuk annesi Fatma Boal, çocuklarndan birinin üniversite örencisi olduunu, dierlerinin de eitimlerini sürdürdüünü söyledi.

Belediyede yaklak 1,5 aydr görev yaptn ifade eden Boal, kendisine bu frsat salayan Belediye Bakan Vekili Gülençe teekkür etti.

Einin bir meslei olmadn, günlük ilerde çalarak elde ettii kazancnn da evin geçimine yetmediini dile getiren Boal, Allah raz olsun Belediye Bakanmzn sayesinde çocuklarm okutma gücüm var, ayaklarmn üzerinde durabiliyorum. Kocam da bana destek veriyor, Seninle gurur duyuyorum. diyor. Bu bana yetiyor zaten. Sayn Gülençin kadnlara verdii öncelik muhteem bir ey. Bizi böyle onurlandrmasndan dolay kendisine dua ediyoruz. diye konutu.

Bir iinin olmasndan duyduu mutluluu ve huzuru anlatan Boal, eve eli dolu gittiini aktard.

Boal, Eim, eli bo geldiinde Bazen kendimi eksik hissediyorum diyor. Ben de ona Hayat müterektir. diyorum. Bu gurur verici. ifadelerini kulland.

Vatandalardan Nesih Kaya, Belediye Bakan Vekili Gülençin kadnlara yönelik uygulad pozitif ayrmcl desteklediklerini dile getirdi.

Gereken bir uygulamann hayata geçirildiine iaret eden Kaya, her alanda kadnlarn da istihdam edilmesinden yana olduklarn aktard.

Kaya, Olmas gereken bir uygulama. Kadnlarn daha verimli ve temiz bir ortam saladklarn düünüyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git