Kadınların vazgeçilmezi yöresel kıyafetler

Şanlıurfa'da kadınlarca yüzyıllardır kullanılan renkli fistan, aba ve zıbın gibi yöresel kıyafetler, günümüzde de özellikle kırsal kesimde yaşayan kadınların tercih ettiği giyecekler arasında yer alıyor

Haberler 19.11.2017 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Binlerce yllk tarihi ve zengin kültürüyle öne çkan anlurfada, yüzyllardr kadnlar tarafndan kullanlan rengarenk fistan, aba ve zbn gibi yöresel kyafetler, kentin köylerinde hala tercih ediliyor.

anlurfada kadnlarn kulland pullarla bezenmi zbnlarn üzerine taklan boncuk ilemeli mor baörtüler, her yaa hitap eden fistanlar, inanç, ya, medeni durumu yanstan birbirinden farkl ve renkli geleneksel kyafetler günümüzde de varln koruyor.

Bölgede yaayan kadnlar, yüzyllardr birbirinden ayrlamayan etnik kültürlerini giysilerine yanstyor.

Türk, Arap ve Kürt vatandalarn bir arada huzur içinde yaad ve krsal bölgelerinin youn olduu anlurfada kadnlarn giydii kyafetler, o kiinin etnik kökenini, yaad yeri ve hatta medeni durumunu ortaya koyuyor.

Merkez Eyyübiye ilçesindeki tarihi Kapal çardaki manifaturaclar da 30 ile bin lira arasnda deien fiyattan satn alnan kumalar, yine bu bölgedeki terzilerin elinde ilenerek giyime hazr hale getiriliyor.

Manifaturac Abdülkadir çoban, yöresel kyafetlerin ilgi görmeye devam ettiini ifade ederek, Burada 300 civarnda esnaf var herkesime hitap eden kumalarmz bulunuyor. Her dönem farkl renkte ve modelde kumalar çkyor bunlara genelde o zaman mehur olan dizilerin ya da barol oyuncularnn isimleri veriliyor. Deli Yürek, Hürrem, Bervan Kui gibi. Kumalar buradan alnyor ve terzilerde kadnlarn ölçülerine göre dikiliyor. dedi.

brahim Han ise özellikle düün dönemlerinde çarda younluk yaandn dile getirerek, Her yaa, her zevke uygun kumalarmz var. 20 liraya da bin TLye de malzeme var. Ama düünlerde insanlar çok kaliteli olan kumalar tercih ediyor. dedi.

Siverek ilçesinde yöresel kyafet giyen Yao Geyik de küçüklüünden itibaren bu kyafetleri giydiini belirterek, bu kyafetlerle rahat olduunu anlatt.

Ana Sayfaya Git