Kadrolu 3 eşek törenle emekliye ayrıldı

MARDİN'de sokakların dar ve merdivenli olması nedeniyle çöplerin toplanmasında kullanılan 43 kadrolu eşekten çalışma süresi 8 yılı aşan 3 eşek düzenlenen törenle emekliliğe ayrıldı.

Haberler 16.12.2017 - 08:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi dokusu, dilleri, dinleri, rklar, örf ve adetleri ile dünyada eine az rastlanan kentlerden biri olan Mardinde, dar sokaklar nedeniyle buralardan oturan yüklerini eek veya hamallarn srtnda tamak zorunda kalyor. Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan UNESCO Dünya Kültür Miras aday ehir gösterilen 7 bin yllk tarihi Mardin kentinin temizlik hizmeti de belediyenin kadrolu eekleri tarafndan yaplyor. Kentin araç girmeyen sokaklarn sabahn erken saatlerinde trmanarak, mahalle sakinlerinin çöplerini toplayan merkez Artuklu Belediyesinin kadrolu eeklerin mesaileri saat 06.00dan 11.00a kadar sürüyor. Konulduklar barnakta, Bach, Mozart, Beethoven müzikleri dinletilen eeklerin bu yolla rahatlamalar salanyor. Hayvan barnandaki 43 kadrolu eekten 3ü için Emeklilik töreni düzenlendi. 8 ylk çalma süreleri dolan ve çöp toplamaya bir haftadan beri çkarlmayan çari, Dara ve Reo isimli eekler semerlerine balanan kurdeleler kesilerek emekliye ayrld. Emekliye ayrlan eeklere bir tepsi içinde meyve ve sebze ikram edildi.

EEKLERE GÖZÜMÜZ GB BAKIYORUZ

Artuklu Belediyesi çöp Toplama ve Temizlik Hizmetleri Müdürü Kadri Toparl, eeklere gözü gibi baktklarn belirterek, öyle dedi:

Belediyemiz bünyesinde olan ve kadrolu olarak tabir edilen eeklerimiz temizlik görevlisi arkadalarmz eliinde sit alannda çöp toplamaya sabahn erken saatinde balar. Dar sokaklar ve dik merdivenler yüzünden mahalle ve sokak aralarna araçlar giremiyor. Mardinin temizliini yapmak için mecburen kadrolu eekleri kullanyoruz. Sit alannda bütün sokaklar merdivenli ve yoku olduu için buralara da araç giremedii için merkepler sayesinde burann temizlii yaplyor ve bu merkepler de bizim ilerimizi çok kolaylatryor. Merdivenli bütün sokak, mahalle aralarn bu merkepler sayesinde tertemiz yapyoruz. 40 kadrolu çöpçü eek 23 mahallenin temizliinde kullanlyor. çöpçü eeklere gözümüz gibi bakyoruz. Veteriner hekim kontrolünde haftalk muayeneleri yaplan eeklerin yemlerini zamannda veriyor, günlük bakmlarn aksatmyoruz. Bu eekler daha 5-6 yalarnda alnp burada çaltrlmaya balanyor. Burada 8 ve 11 yl çaltktan sonra salna göre buradaki eekler emeklilie ayrlyor. Buradaki 3 merkebi 8 yl çalma süresini doldurduklar için onlar emekliye ayrldk. Emekliye ayrlan hayvanlarmz ayr bir hayvan barnanda ölünceye kadar veterinerler eliinde orada yemleri verilerek barnacak. Her 3-4 ylda bir bu tür emeklilik programlar düzenliyoruz. En son emekli olan 4 eeimizi Kocaeli Büyükehir Belediyesinin istei dorultusunda oradaki Kocaeli Büyükehir Belediyesi Doal Yaam Koruma Parkna göndermitik.

Bu eeklere verilecek olan en güzel ikramiyenin onlarn özgürlüüne kavumas olduunu anlatan Toparl, ortalama 14 yl ömürleri olan eeklerin günde 6-8 saat çaltrldn söyledi. Bozo ismini verdii eekle birlikte sabah saat 06.00dan beri Mardinin sokaklarn temizleyen temizlik görevlisi Mehmet Bayram ise, uysallatrmak için de eeklere klasik müzik dinlettiklerini anlatt.

Ana Sayfaya Git