Kalkınmanın şartı huzurla mümkün?

Diyarbakır'da buluşan sanayici iş adamları, OSB'deki sorunları tartışırken, "kalkınmanın olmazma olmaz şartının huzur ortamı" olduğunu bildirdi.

Haberler 02.05.2018 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardmcs Hasan Ali çelik, Türkiyenin her yerinde organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmalarn nitelikli personel bulmakta sorunu var. YÖK ile mütemadiyen i birlii içerisindeyiz. Bakanlmzn 300 OSBye teknik düzeyde lise veya kolejler açmak üzere çalmas var. dedi.

Diyarbakrda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluunca (OSBÜK) Güneydou Anadolu Bölge stiare Toplants düzenlendi.

Kentteki bir otelde gerçekletirilen toplantya Diyarbakr, Adyaman, Batman, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, anlurfa ve rnaktaki 27 organize sanayi bölgesinin bakanlar, yönetim kurulu üyeleri ve temsilcileri katld.

Toplantda konuan Bakan Yardmcs çelik, insanlarn huzuruna, refahna, kalknmasna ve gelimesine daha fazla destek olmann aray içerisinde olduklarn söyledi.

Sanayi üretiminin bir ülke için olmazsa olmazlardan olduuna iaret eden çelik, u anda odak sektörler üzerinde durduklarn, daha fazla para getirecek üretim faaliyetlerini aradklarn kaydetti.

Organize sanayi bölgelerinin her türlü sorunuyla ilgilendiklerine dikkati çeken çelik, öyle konutu:

Bakanlk olarak ana görevimiz, bir sanayici Benim yatrm yerine ihtiyacm var dediinde ona yatrm yerini temin etmektir. Biz bugün yeni eyler yapmak, sanayicimizin ihtiyaçlarn görmek ve ne ihtiyac varsa onu kökünden çözmek için varz. Burada bulunuumuzun sebebi birbirimize bir eyler söylemek deil, ne sorunumuz varsa onlar çözmek ve insanlara, ülkeye ne kadar fayda salanacaksa bunu salamaya çalmaktr.

stihdam ve nitelikli elemanla ilgili çok fazla sorun olduunu duyduklarn dile getiren çelik, Türkiyenin her yerinde organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmalarn nitelikli personel bulmakta sorunu var. Nitelikli eleman bulmakta zorlanyoruz. Gideceimiz yol biraz da eitime bal. O yüzden Yüksek Öretim Kurulu (YÖK) ile mütemadiyen i birlii içerisindeyiz. Bakanlmzn 300 OSBye teknik düzeyde lise veya kolejler açmak üzere çalmas var. ifadelerini kulland.

- Yerli olmazsak yabancdan talep etme durumunda kalrz

Gelecekte 4üncü sanayi devriminin olacan ifade eden çelik, artk emekten çok bilgiye dayal bir üretime doru yürüdüklerini aktard.

Yerli olmazsak yabancdan talep etme durumunda kalrz. Geçmite bunlar yaanm. Yaptmz araçlar bize kötülemiler. Biz, kendi malmz deil de bakasnn maln alr hale gelmiiz. Son zamanlarda çkarttmz bir kanun var. Özellikle kamu için söylüyorum, yerli üretim yüzde 15 pahal dahi olsa mutlaka yerli üretimi tercih edin. diyen çelik, çünkü yerli üretimin tercih edilmesi halinde istihdama ve ülkeye de katk sunulmu olunacan vurgulad.

- Gelecei hazrlamak bizlere düüyor

Vali Hasan Basri Güzelolu, Türkiyenin büyük gelecee doru emin ve kararl admlarla yürüdüünü söyledi.

Türkiyenin büyümede rekor kran bir ülke olmann gururunu yaadn ifade eden Güzelolu, öyle konutu:

Türkiyenin kalknma perspektifi özel sektör arlkl ve özel sektör temellidir. Devlet olarak bizler, altyapy salamaktan, yatrm ortamn iyiletirmeye kadar temel bütün verileri hem salamak, hem sunmak ya da beklentiler ve güncel gelimeler karsnda uyarlamak ve rekabete açk bir perspektifi deitirmek durumundayz. Hiçbir kural, kii ve toplum yararn kstlayan bir sonuca bizi götüremez. Temel hedef, iddiamz üretimde istikrarl bir ekilde her gelecek güne artrarak tamak ve baarya ulatrmaktr.

Sanayicinin küresel rekabeti en çok hisseden ve bu anlamda her an bunu düünerek üreten kesim olduunu belirten Güzelolu, açk piyasa, açk toplum ve buna bal üretimin bunu zorunlu kldn dile getirdi.

Güzelolu, Cumhurbakanl hükümet sistemiyle toplumun önünü ve giriimcinin beklentisini karlayacak bir döneme geçildiini aktararak, Bu büyük devletin ve milletin önünü açmak, her alanda iddiasn sürdürülebilir klmak ve sahip olduu zenginlikleri daha öteye tamak zorunda ve sorumluluundayz. ifadelerini kulland.

Bürokrasinin azaltlarak, giriimcinin önünü açlmas, yatrm ve üretim ikliminin çoaltlmas gerektiine iaret eden Güzelolu, unlar kaydetti:

Sadece Diyarbakrda 2023 hedeflemesi, Silvan Projesi bata olmak üzere Diyarbakr dünya çapnda bir bitkisel ve tarmsal üretim merkezi haline getiriyor. 235 bin hektar su ile buluuyor, birinci snf tarm alanlar, modern tarmn her türlü bitkisel ve hayvansal üretime açk muazzam enerji ve üretim sunmaya balyor. imdiden gelecei hazrlamak bizlere düüyor. Mevcut organize sanayi bölgesinin genilemesi, ikinci organize sanayi bölgesinin altyapsyla birlikte hemen hayata geçirilmesi, buna bal olarak ihtisas organize sanayi bölgelerinin ve lojistik, merkez ve alt yaplarnn planlanmas, bununla birlikte tüm boyutlaryla bu büyük gelecein kucaklanmas ve karlanmas...

- Huzurun olduu yerde zaten ticaret de üretim de zenginlik de vardr

OSBÜK Bakan Memi Kütükçü de Türkiyenin küresel ekonomiye eklemlenmi, dünya ile birlikte düünen, sanayide rekabet gücünü artrmak için sürekli çalan bir ülke haline geldiini söyledi. 9 ildeki 27 organize sanayi bölgelerinden 18inin üretimde olduunu belirten Kütükçü, faal olanlarda 2 bin 285 firmann üretim yaptn, 180 binin üzerinde insana dorudan istihdam salandn aktard.

Kütükçü, öyle devam etti:

Özellikle bu bölgemizde OSBlerimizin doluluk oranlar çok düük. Tabi doluluun artmas için yatrm lazm. Devletimiz zaten bu bölgeye yatrm çekmek için her türlü destei veriyor, Yeter ki yatrm yapn, biz yannzdayz. diyor. Peki baka ne lazm? Daha fazla huzur, daha fazla güven lazm. Yatrmc en çok huzuru ve güveni sever arkadalar. çünkü huzurun olduu yerde zaten ticaret de üretim de zenginlik de vardr. Devletimizin bu huzuru sürekli klmak için yapt çalmalar, bu bölgenin insanlar, kanaat önderleri olarak sizler, benden çok daha iyi biliyorsunuz.

Cazibe Merkezi Programnn Güneydou Anadolu Bölgesi için yeni bir kalknma döneminin iareti olduunu dile getiren Kütükçü, Aldmz bilgiye göre, Cazibe Merkezleri Program kapsamnda sadece Diyarbakra 6 milyar 500 milyon liralk yatrm talebi gelmi durumda. Bu müthi bir rakam. Ancak kardelerimiz burada devletimizden, hükümetimizden bir pozitif ayrmclk istiyor. 6. bölgede bulunan illerimizde yatrmclara yönelik minimum yatrm büyüklüünün 5 milyon liradan 2 milyon liraya çekilmesini ve yine 6. bölgedeki illerimize enerji desteinin artrlmas talebi var. Tabi tüm bu yatrmlar, OSBlerdeki doluluk oranlarn ve üretim kabiliyetini de artracaktr. eklinde konutu.

Toplantya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl Müstear Veysel Yayan ile Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaar Öztürk de katld.

Ana Sayfaya Git