Kamikaze droneler

Türk savunma sanayisinin son dönemde en dikkat çeken ürünlerinden olan ve "Türkiye'nin gökyüzündeki yeni askerleri" olarak nitelendirilen "kamikaze drone"lar sahaya çıkmaya hazırlanıyor.

Haberler 23.10.2017 - 08:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Savunma Sanayii Müstear ve Savunma Teknolojileri Mühendislik A (STM) Yönetim Kurulu Bakan smail Demir, STM tarafndan gelitirilen ve ilk kez 13üncü Uluslararas Savunma Sanayii Fuarnda sergilenen kamikaze dronelarn seri üretimine balandn bildirdi.

Demir, güvenlik güçlerine bugüne kadar deneme amaçl baz ürünler sunulduunu, seri üretimle birlikte teslimatlarn en ksa zamanda gerçekletirilmesi yönünde talimat verildiini belirtti.

- Tek bana dümana saldran yiit: ALPAGU

Türkiye, STM tarafndan milli olarak gelitirilen Otonom Taktik Vurucu Sabit Kanatl Drone ALPAGU, Otonom Döner Kanatl Vurucu Drone KARGU ve Otonom Döner Kanatl Keif Drone TOGAN ile hem ilave operasyonel güce kavutu hem de sürü teknolojisi alannda önemli bir adm att.

Seri üretimine balanan dronelarn isimleri öz Türkçe ve savunmay hedefleyen askeri ikonlardan seçildi.

Asimetrik harp ve terörle mücadele operasyonlarnn en kritik ekipmanlarndan biri olmaya aday ALPAGU, eski Türkçede tek bana dümana saldran yiit anlamn tayor.

Tek bir er tarafndan tanabilen ve lançerden atelenebilen ALPAGU, tespit ve küçük ölçekli tehditleri etkisiz hale getirme görevlerini yapabiliyor.

ALPAGU, özgün, gömülü ve gerçek zamanl görüntü ileme ve derin örenme algoritmalaryla sabit veya hareketli hedeflere kar etkin kullanlabiliyor.

Sistem; sabit kanatl drone, lançer ve yer kontrol bileenlerinden oluuyor.

ALPAGUnun, gündüz ve gece etkin operasyon, tali zararlar en az olacak ekilde otonom hassas vuru, hareketli hedeflere yönelim, görevi terk veya kendini imha gibi kabiliyetleri bulunuyor.

Hazrlk süresi azami 45 saniye, menzili 5 kilometre, arl 3,7 kilogram olan ALPAGU, azami 400 metre irtifaya, en yüksek 80 kilometre/saat hza ulaabiliyor.

- Döner kanatl kamikaze: KARGU

Da bandaki gözlem kulesi ve atmaca anlamlarna gelen KARGU ise döner kanatl kamikaze snfnda bulunuyor.

KARGU, yapsal farknn dnda operasyonel anlamda ALPAGU ile benzer görevleri yerine getiriyor.

Menzili ve hazrlk süresi ALPAGUyla ayn olan KARGU, bin metre azami irtifaya 72 kilometre/saat hza çkabiliyor. KARGU, 6,3 kilogram arla sahip bulunuyor.

- Keskin gözlü TOGAN

Doan anlamna gelen TOGAN ise genel maksatl keif ve gözetleme görevlerinde kullanmak üzere özgün görev planlama yazlm, otonom zeka ve harekat kabiliyetleriyle dikkati çekiyor.

TOGAN, özgün gömülü ve gerçek zamanl görüntü ileme ve derin örenme algoritmalaryla sabit veya hareketli nesnelere kar etkin olarak kullanlabiliyor.

TOGAN, 30 kat optik yaknlatrma, 2 eksen stabilize özgün POD gibi kabiliyetler barndryor.

Operatöre gerek kalmakszn uçu görevini yerine getirebilen, hareketli veya hareketsiz tehditleri otomatik belirleyip snflandrabilen TOGANdan, gece ve gündüz operasyonlarnda yararlanlabiliyor.

TOGAN, 5 kilometre menzile, 40 dakika görev süresine sahip ve bin metre azami irtifaya, 72 kilometre/saat azami hza çkabiliyor.

Hazrlk süresi dier dronelar gibi 45 saniyeyle snrl TOGANn arl ise 7,5 kilogram buluyor.

TOGANn, sürü zekasnn ilk milli örneini tekil etmek üzere, kamikaze dronelar KARGU ve ALPAGU ile birlikte çoklu drone harekat yapacak ekilde kullanlmas planlanyor.

Ana Sayfaya Git