Kamu Denetçiliği Kurumu'na dikkat çeken şikayet başvuruları

KAMU Denetçiliği Kurumu'na (KDK), son 2 yılda yapılan şikayetler arasında, yüzde 28 ile en çok başvuru, kamu personeli rejimiyle ilgili oldu.

Haberler 12.02.2018 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KAMU Denetçilii Kurumunun 2017 yllk raporunda, konularna göre, ikinci srada yüzde 26.15 ile eitim, öretim ve spor, yüzde 11,40 ile çalma ve sosyal güvenlik alanndaki ikayetler yer ald. KDKye yaplan bölgeleraras ikayet bavurularnda, geçen yl en fazla bavurunun, yüzde 27,89 oranyla Marmara Bölgesinden, en az bavurunun ise yüzde 5,52 ile Güneydou Anadolu Bölgesinden olduu saptand. ç Anadolu Bölgesi yüzde 23,27, Dou Anadolu Bölgesi yüzde 12,16, Akdeniz Bölgesi yüzde 10,40, Ege Bölgesi 10,27, Karadeniz Bölgesi 9,70, Güneydou Anadolu 5,52 oranlaryla bavurular arasnda yer alrken, yurt d 0,43 ve adresi belli olmayan bavurular 0,37 olarak kaydedildi. llere göre bavuruda ise stanbul yüzde 17.68 ile ilk sray alrken, Kocaeli 1.98 ile son srada yer ald.

BELRLLK LKES VURGUSU

KDK tarafndan yaplan deerlendirmelerin ana eksenini, Anayasann 2nci maddesinde yer alan hukuk devletinin temel ilkelerinden belirlilik ilkesinin oluturduu belirtildi. Raporda yer alan yazda özellikle yazl ve sözlü snavlar hakknda, Bu ilkeye göre yasal düzenlemelerin hem kii hem idare yönünden herhangi bir duraksamaya ve kukuya yer vermeyecek ekilde açk, net, anlalabilir, uygulanabilir ve nesnel olmas ayrca kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarna kar koruyucu önlem içermesi de gerekmektedir. Belirlilik ilkesi hukuksal güvenlikle balantl olup birey, yasadan belirli bir kesinlik içinde herhangi bir somut ve olguya hangi hukuksal yaptrmn veya sonucun baladn bunlarn idareye müdahale yetkisini dourduu bilmelidir. Kamu hizmetlerin ehil ve yetimi kiiler tarafndan yürütülmesi için yaplan snavlar kariyer, liyakat ilkelerine uygun ve tarafsz denetime imkan tanyacak ekilde yaplmas hukuk devletinin sonucudur denildi.

GÖRME ENGELL ÖRENCNN SINAV BAVURUSU

Yüzde 80 görme engelli örencinin bavurusu da dikkat çekti. Örenci, YGS öncesi ÖSYMye engelli raporuyla bavurduunu, snava özel durumu dolaysyla tekli salonda, okuyucu kodlayc yardm ile girdiini; ancak snav günü görevliler bilgilendirilmedii için kendisine kat ve kalem verilmediini, okuyanlarn da sorularn akc okuyamad gerekçesiyle snav sonucunun kötü geldiini ileri sürüp, ikayette bulundu. KDK tarafndan bavuru üzerine, ÖSYM sistemi ve salondaki kamera kaytlarnn incelenmesi yapld. Salon görevlilerinin, ilgili kural yanl yorumlamas nedeniyle görme engelli adaya kalem verilmedii görüldü. ÖSYM tarafndan daha sonra ilgili düzenlemelerin yaplmas üzerine haziran aynda gerçekletirilen snavda kat ve kalem kullanmas gerektii belirtildi.

Ana Sayfaya Git