Kamuda çakar kullanımı yasaklanıyor

Kamu ve mahalli idarelerde çakar kullanımına kısıtlama getiriliyor. Ambulans, itfaiye ile kolluk kuvvetleri gibi araçlar çakar kullanabilecek.

Haberler 24.09.2019 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlndan, 1 Kasmdan itibaren kamu, mahalli idareler ve üniversitelerde, üst düzey yönetici, genel müdür ve daire bakanlarnn araçlarnda çakar lamba kullanmasnn yasaklanaca, kurallara uymayan araçlarn trafikten men edilecei bildirildi

çakar lamba uyar sistemi, makam sahibi araçta olduu sürece sadece bu aracn korunmasndan sorumlu araçlarda aktif kullanlacak. Trafik muayenesinde araçlarda mevzuat dnda sesli ve kl uyar sisteminin bulunmasnn da ar kusur saylmas için çalma balatld

HABER MERKEZ

Kamu, mahalli idareler ve üniversitelerde üst düzey yönetici, genel müdür ve daire bakanlarnn araçlarnda çakar lamba kullanlmas 1 Kasm itibaryla yasaklanacak, kurallara uymayan araçlar trafikten men edilecek.

çileri Bakanlndan yaplan açklamaya göre, trafikte geçi üstünlüü hakknn, Karayollar Trafik Kanununun 71inci ve Karayollar Trafik Yönetmeliinin 141inci maddesinde belirtilen araçlar tarafndan kullanlarak suistimallerin önlenmesi amacyla Geçi Üstünlüüne Sahip Araçlarn Sürülmesi Srasnda Uyulacak Kurallar ile Bu Hakka Sahip Araçlarda Bulundurulacak Ikl ve Sesli Uyar aretleriyle Bunlarn Kullanmna likin Usul ve Esaslar yaymland.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimat ve çileri Bakan Süleyman Soylunun 20 Eylül 2019 tarihli onayyla yaymlanan düzenlemede hangi araçlarn geçi üstünlüüne sahip olaca, bu hakkn hangi artlar olutuunda kullanlabilecei, yetkisiz kullanlmas halinde uygulanacak yaptrmlar ile kl ve sesli uyar iaretlerinin kullanm yer ald.

Buna göre, boyama ekilleri veya ayrm iaretleriyle geçi üstünlüüne sahip olduklar açkça belli olan ambulans, itfaiye ve kolluk araçlar ile güvenlik ve risk-tehdit deerlendirmesi kapsamnda yaymlanan usul ve esaslarn ekindeki devletin en üst protokolünde bulunan makamlarn emirlerine ve zatlarna verilen araçlar ve bu makamlarn korumasndan sorumlu koruma araçlar çakar lamba sistemlerini kullanabilecek.

Bu araçlar dnda hiçbir araçta çakar olarak tabir edilen sesli uyar iaretleri kesinlikle kullanlmayacak.

Makamlarn korumasndan sorumlu araçlar, sadece makam sahibi araçta olduu sürece bu uyar sistemini aktif kullanacak. Makam sahibi araç içinde ya da makam arac konvoyda bulunmad zaman bu uyar sistemi kesinlikle kullanlmayacak.

- Geçi üstünlüü tepe lambasyla salanacak

Kolluk görevlilerinin kullanmndaki resmi araçlarda ise kl/sesli uyar iaretleri, görevle ilikili olmak kaydyla, usul ve esaslarda belirtilen artlar dorultusunda kullanlacak.

Bu usul ve esaslarn yürürlüe girecei 1 Kasmdan itibaren, anlan araçlar dnda, kamuda, mahalli idarelerde, dier meslek kurulular ve üniversitelerde üst yönetici, genel müdür, daire bakan veya baka unvanlar ile görev yapan kamu görevlilerinin kullanmndaki araçlarda çakar lamba kullanm yasaklanacak.

Karayollar Trafik Kanununun 71inci maddesinde yer alan, hakknda koruma karar verilmi kiilerin kullanmndaki araçlar ile kolluk birimlerine ait sivil araçlarda sadece aracn tepe bölgesinde sabit ve/veya sökülüp taklabilir kl uyar sistemi bulunabilecek.

Bu araçlarda tepe lambas bulunmas, sürekli geçi üstünlüü salamayacak.

- Zorunlu hallerde çakar kullanmna mesafe snr

Kolluk araçlar dahil geçi üstünlüünden yararlanma sürekli olmadndan, bu araçlar ancak tehdit/görev durumunun ortaya koyaca zorunlu hallerde ve en az 150 metre önceden duyulabilir/görülebilir ekilde kl ve sesli uyar sisteminin birlikte kullanlmasyla kanunun öngördüü geçi üstünlüü hakkndan faydalanabilecek.

Bu usul ve esaslarn yürürlüe girecei 1 Kasmdan itibaren, tüm trafik birimleri etkin bir denetime balayacak.

artlar salamayan tüm araçlara, araç sürücülerine ilikin mevzuatta belirtilen idari yaptrmlar uygulanacak. Esaslara uymad tespit edilen araçlar trafikten men edilecek. Yetkisiz sistemlerin kullanlmasna müsaade eden kamu görevlileri hakknda gerekli ilemler tesis edilecek.

Ayrca, trafik muayenesinde araçlarda mevzuat dnda sesli ve kl uyar sisteminin bulunmasnn da ar kusur olarak nitelendirilmesi için gerekli çalmalar balatld.

Ana Sayfaya Git