Kamulaştırma iptaline red!

AYM, Sur için acele kamulaştırma kararının iptali başvurusuna ret kararı verdi.

Haberler 08.05.2018 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi, Diyarbakrn Sur ilçesi için 2016 ylnda Bakanlar Kurulunca alnan acele kamulatrma kararnn iptal edilmesi için yaplan bavuruya ret karar verdi.

Bakanlar Kurulu, 2012 ylnda riskli alan ilan edilip 21 Mart 2016da Resmi Gazetede yaymlanan kararla Diyarbakrn Sur ve Yeniehir ilçelerine bal 15 mahalledeki 6 bin 300 parsel için acele kamulatrma karar vermiti. Bunun üzerine Surda evi bulunan bir vatanda, yürütmenin durdurulmas ve ilemin iptali için çevre ve ehircilik Bakanl aleyhine Dantaya dava açt. Davaya bakan Dantay 6. Dairesi, kamulatrma kararnda hukuku aykrlk bulunmadn belirterek davay reddetti.

MAHKEME RED KARARI VERD

Davann reddedilmesi üzerine vatanda, avukat araclyla geçtiimiz yl Anayasa Mahkemesine bireysel bavuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi kinci Bölüm Birinci Komisyonu, bavuruyu inceleyerek karara balad. Anayasa Mahkemesinin kararnda, u ifadelere yer verildi: Somut olayda, bavurucu mülkiyet haklarna hukuka aykr bir ekilde müdahale edildiini ileri sürmü ise de sunulan bilgi, belge ve deliller, derece mahkemelerince yaplan tespitler ile yarglamann bütünü ve adil dengenin korunmasn salamak maksadyla bavurucuya, mülkiyet hakkna yaplan müdahaleye kar yetkili makamlar önünde etkin bir biçimde itiraz edebilme olana tannm olmas hususlar dikkate alndnda, müdahalenin yasal mevzuata uygun ve meru bir amaca yönelik olduu, ayrca müdahalenin mülkiyet hakknn korunmas ile kamu yarar arasndaki dengeyi bozmad deerlendirilmek suretiyle mülkiyet hakkna yönelik bir ihlalin olmadnn açk olduu anlalmtr. Açklanan nedenlerle bavurunun, dier kabul edilebilirlik koullar yönünden incelenmeksizin açkça dayanaktan yoksun olmas nedeniyle kabul edilemez olduuna karar verilmesi gerekir. Hüküm açklanan gerekçelerle bavurunun açkça dayanaktan yoksun olmas nedeniyle kabul edilemez.

Ana Sayfaya Git