Kanun değişince!

Kanun değişince, nüfus müdürlüklerine koştular. İsim ve soyisimlerini değiştirenlerin sayısı hızla artıyor.

Haberler 22.07.2018 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çLER Bakanlnn mahkeme karar aranmakszn yazm hatas bulunan veya ilginç soyadlar olanlarn deitirilmesine imkan salayan uygulamasnda bir ylda 56 bin 212 kii soyadn deitirirken, 22 bin 40 kii ise ismini düzeltti. Deitirilen soyadlardan bazlar ise Karakoyun, Top, Karpuz, Danaba, Ördek, Kör, Camuz, Ahmak, çakal, Malak, Armut, Davul oldu.

Nüfus Hizmetleri Kanununda geçen yl yaplan deiiklikle Soyad Kanununun 3üncü maddesine aykr yazlan, yazm ve imla hatas veya düzeltme iareti kullanlmasndan kaynaklanan anlam deilikleri bulunan adsoyadlar il ve ilçe idare kurulunun verecei kararla bir kereye mahsus mahkeme karar aranmakszn deitirilebilmesine olanak tannd. çileri Bakanl Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüü, Aralk 2017den bu yana Türkiye genelinde talep almaya balad. O tarihten bu yana mahkeme karar aranmakszn 56 bin 212 kii soyadn deitirirken, 22 bin 40 kii ismini düzeltti.

KARPUZ, DANABA, ÖRDEK, CAMUZ, MALAK

Deitirilen soyadlar arasnda çok ilginç ve alay konusu isimler olmas dikkat çekti. Deitirilen soyadlardan bazlara, Karakoyun, Top, Karpuz, Danaba, Ördek, Kör, Camuz, Ahmak, çakal, Malak, Armut, Davul oldu. Ayrca düzeltilen isimlerden bazlar ise u ekilde:

KeserKevser, FedmeFadime, ErturunErturul, FiyazFeyyaz, HebibeHabibe, VurkanFurkan, TurutTurgut, BünyamiBünyamin, BirifanBerivan, BulumBulem, MüzüyenMüzeyyen, RistanRüstem, YonisYunus.

DÜZELTME DE YAPILABLR

Ad ve soyadndaki yazm ve imla hatas veya düzeltme iareti kullanlmasndan kaynaklanan anlam deiliklerinin il ve ilçe idare kurulunun verecei kararla bir kereye mahsus mahkeme karar aranmakszn deitirilebilmesine olanak salayan uygulama 2019 yl sonuna kadar devam edecek. Adnda imla veya harf hatas bulunanlar ile soyadlar alay konusu olan veya ahlaka aykr anlam ifade edenler bu haktan yararlanabilir. Bavurular nüfus müdürlüklerine yaplrken, yurt dnda yaayan Türk vatandalar ise d temsilciliklere bavuru yapabiliyor.

Ana Sayfaya Git