Kapalı ortamdan uzak tutun!

Çocuklarda görülen mevsimsel hastalıklara karşı uzman tavsiyesi: Kapalı ortamlardan uzak durun

Haberler 27.11.2021 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

K aylarnda yaanan enfeksiyona bal hastalklar için çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doktor Hatice Kevser Ayaz önemli tavsiyelerde bulundu.

çocuklarn baklk sisteminin, ebeveynlere ve büyüklere nazaran daha zayf ve gelimemi olmasndan dolay mevsim geçilerinde ve k aylarnda çocuklarn hastalanma oran da daha yüksek oluyor. çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Doktor Hatice Kevser Ayaz önemli tavsiyelerde bulundu.

nsanlarn k aylarnda, dier aylara göre daha dikkatli olmalarn tavsiye ederek taze mevsim ürünlerini tüketmelerine dikkat çeken Ayaz, çocuklar için ise farkl tavsiyelerde bulundu.

Özellikle kapal alanlarda bulunmak ve temasn artmas hastalklara davetiye çkarr

Enfeksiyonlarn direkt temas ve damlack yolu gibi yollarla bulatna dikkat çeken Ayaz, unlar söyledi:

K aylarnda havalarn soumasyla birlikte çocuklarda, özellikle viral enfeksiyonlar, souk algnl, üst solunum ve alt solunum yolu enfeksiyonlarnda belirgin bir art görülüyor. Bu her sene mevsimsel olarak yaanlan bir durum. Özellikle kapal alanlarda fazla bulunmaktan, temasn artmasndan kaynakl olarak bu durumlarn sklnda belirgin bir art saptayabiliyoruz. Solunum yolu enfeksiyonlar, direkt temas ve damlack yolu gibi yollarla özellikle de okullar gibi çocuklarn birbirlerine sk temas ettii yerlerde yaylabiliyor.

Salgnn etkisiyle son 2 ylda daha dikkatli davranldn ancak bu sene rehavet ortam olutuu için hastalklarn daha fazla arttn belirten Ayaz, Aslnda geçen sene pandemiden dolay evlerde kalmamz, okullarn kapal olmas ve maske kullanmnn artmasyla bu süreç daha hafif atlatld. Bu seneyse okullarn açlmas, kalabalk ortamlarda temasn artmasyla birlikte polikliniklere youn bavurular oluyor. Genel olarak üst ve alt solunum yolu enfeksiyonu hastalar oluyor. dedi.

El hijyeni, sosyal mesafe ve maske kullanmyla enfeksiyonlar minimize etmek elimizde

Temizlik ve mesafe gibi kurallarn hayatmzda yer edinmesi gerektiini belirten Ayaz, yeni doan bebekler içinse daha dikkatli olunmas gerektiini ifade etti.

Ayaz, Tabi ki okul çandaki çocuklarda bu durum daha hafif atlatlabiliyor, ayakta tedavi ve istirahat gibi yöntemlerle bu durumlar çözebiliyoruz. Ancak yeni doan bebeklerde baklk sisteminin henüz gelimemi olmasndan kaynakl olarak alt solunum yolu enfeksiyonlar ve hastanede yatl tedavi süreçlerini daha yaygn görmekteyiz. Bunun için el hijyeni, sosyal mesafe ve maske kullanmyla birlikte damlack yoluyla bulaan enfeksiyonlarda azalma salamak bizim elimizde. Ayn zamanda yeni doan bebeklerde bomaca enfeksiyonu da sklkla görünüyor. Bomaca enfeksiyonu bakteriyel bir enfeksiyon, damlack yoluyla bulaan ve öksürük ataklar, kzarma, nefes almada zorluk ve bir bebein beslenmesine engel olabilecek ekilde youn bir öksürük veren enfeksiyondur. Genelde bebeklere birebir temaslarda bulunanlardan tanan bir enfeksiyon. Hastanede yat gerektirebilecek düzeyde ar geçebiliyor. Bunun önüne geçmek adna yeni doan bebeklere bakm veren anne, baba temasta bulunan büyükanne, büyükbaba ve bakc olan kiilerin bomaca açsndan alanmas da gündemde olmal. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git