Kapıcının fosil aşkı

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir apartmanda kapıcılık yapan Mahmut Çelik (27), boş zamanlarında araziye çıkarak fosil ve bölgeye özgü taşları topluyor. 5 yılda binlerce taş ve fosil toplayıp oluşturduğu koleksiyonunu müzeye dönüştürdüğü evinin salonunda sergileyen Çelik, ileride kentte bir doğa müzesi kurmayı hedefliyor.

Haberler 22.11.2021 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kzltepede bir apartmanda kapclk yapan Mahmut çelik, bo zamanlarnda araziye çkp ta ve fosil toplamaya balad. çelik, 5 ylda çok sayda ammonit, gastprod, aaç, deniz kabuu ve salyangoz fosilleri buldu. Mahmut çelik, oluturduu koleksiyonunu müzeye dönütürdüü evinin salonunda sergilemeye balad.

Milyonlarca yllk fosillere ve 300-400 yllk tarihi antika eserlere sahip olduu için mutlu olduunu ifade eden Mahmut çelik, Kapclk iimden kalan bo zamanlarmda hobi amaçl jeolojik keifler yapyorum. Daa taa çkarak bulduum talar incelediim zaman da keyif alyorum, zevk alyorum. Baz internet sitelerinde aratrdm bilgilere göre ammonit fosili olsun, aaç fosili olsun, gastprod fosili olsun, daha Mardinde kefedilmemi. Kefedilmeyen talar bulduum zaman mutlu oluyorum. nallah daha deiik talar da bulmaya devam edeceim dedi.

EVN MÜZEYE çEVRD

Bulduu fosil ve talar evinin salonunda sergileyen çelik, gelen misafirlerinin de talara ardn söyledi. Ta koleksiyonculuu yapmaya baladnda etrafnda önce tepkiyle karlandn anlatan çelik, Onlarn tepkisine kulak vermeden toplamaya devam ettim. imdi herkes artk beni ta uzman olarak tanyor. Bir yerde farkl bir ta bulduklarna beni aryorlar. Salondaki ta says arttkça merak edip evimi ziyaret edenlerin de says artt. Salonda sergilediim için eve misafir gelenlere de ne tür ta olduunu anlatyorum. Benim kendi salonumda antika koleksiyonum ve doa üzerine koleksiyonum var. Fosiller, ta koleksiyonu bende mevcut. Bundan da zevk alyorum. Kuvars ta olsun, Aragonit ta olsun Mardine özgü bir ta haline geldi. Bunu ben kendi bilimsel çalmalarmla buldum diye konutu.

Ta ve fosillerin yan sra antika ürünleri de sergileyen çelik, hedefinin koleksiyonunu zenginletirerek Mardinde bir doa müzesi kurmak olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git