Kara kovan için yaylaya!

Hizanlı arıcılar kara kovan balı için yayla hazırlığına başladı

Haberler 20.04.2020 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Hizan ilçesindeki arclar, organik kara kovan bal üretmek için zengin floraya sahip yaylalara çkmaya hazrlanyor.

Sonbaharda yaptklar hasadn ardndan arlar scak bölgelere götüren Hizanl üreticiler, ilkbaharn gelmesiyle ilçenin Gayda bölgesine dönerek yaylaya çk hazrlna balad.

Nem orann dengelemek için söüt dallarndan yaplan özel kovanlar alçak rakml bölgelere brakan arclar, kovanlarn temizlii, artan mumlarn çkartlmas, zayf kovanlarn güçlendirilmesi gibi çalmalar yapyor.

Yöredeki 3 bin rakml yaylalarna tanacak kovanlarda üretilecek prolin deeri yüksek kara kovan bal, meakkatli çalmalarn ardndan piyasaya sunulacak.

- Verimli bir sezon olacak

Hizan Bal Üreticileri Birlii Bakan Seyithan Ekinci, 2020 sezonu için kovanlarn bakmn yaptklarn söyledi.

Kn scak bölgelere giden arclarn ilçeye dönmeye baladn belirten Ekinci, Bahar temizlii yaptktan sonra haziran ay gibi yüksek rakml yaylalara çkacaz. Hava geç snd için kovan temizliklerini de geç yapyoruz. Geçtiimiz sezon verimli geçti, istediimiz gibi bal hasad yaptk. Hizan kara kovan bal, bilinen ve güvenilen bir bal olduu için piyasa skntmz olmuyor. Hava artlar iyi olursa kaliteli ürün elde edeceimize inanyoruz. diye konutu.

Bu dönemin, yavrulama dönemi olduu için biraz daha vitamin takviyesi yapmalar gerektiini anlatan Ekinci, Hizanda geçen yl 110 bin kovanla sezonu tamamladk. Arclarmz kn iyi geçtiini ve bu yl verimin yüksek olacan söylediler. dedi.

Arclardan Kadri Aslan da mevsime göre arlarn yerlerini deitirdiklerini, kn scak bölgelere, yazn da Bitlisin verimli yaylalarna geldiklerini anlatt.

Zengin bitki örtüsüne sahip bölgede ürettikleri kaliteli bal hasat ederek piyasaya sunduklarn belirten Aslan, Havalar snnca Hizann yüksek yaylalarna geliyoruz. Vitamin takviyesi yapyoruz. Kara kovanlar daha çok serin yerlere götürüyoruz. Serinlik ne kadar olursa bal kalitesi o kadar iyi olur. Arlar polen getirmeye balad. Gittikçe daha iyi olacak. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git