Kara üzüm pekmezinin damaklara yolculuğu başladı

Yüksek hava sıcaklığı sayesinde üzümün lezzet kazandığı Şanlıurfa'da, hasadı başlayan kara üzüm, geleneksel yöntemlerle sağlık açısından büyük faydaları olan pekmeze dönüştürülüyor.

Haberler 27.08.2019 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önemli tarm merkezlerinden anlurfada, ba bozumu balayan kara üzüm, geleneksel yöntemlerle pekmeze dönütürülerek sofralara hazrlanyor.

Sabahn ilk klaryla ba ve bahçelere giren tarm içileri, sepetlere doldurduklar kara üzümü, traktörlerle ra alanna tayor. Burada ykanan üzümler, çuvallara doldurulduktan sonra ta havuzlarda yöreye has beyaz toprakla birlikte ezilip ra haline getiriliyor.

Büyük bakr kazanlarda ve odun ateinde kaynatlan ra, daha sonra tepsi ve çeitli kaplara konularak evlerin damlarnda günee braklyor. Yaklak 2 gün boyunca güne altnda bekletilen ra, katlaarak salk açsndan büyük faydalar olan pekmeze dönüüyor.

Pekmez üreticisi brahim Halil Yeilçayr, yapt açklamada, kentteki scak havann üzümün lezzetine lezzet kattn söyledi.

Yeilçayr, rann özel yapm bakr kazanlarda yaklak 2 saat ate üstünde kaynatldn ifade etti.

Yaptklar pekmezin organik olduunu anlatan Yeilçayr, öyle devam etti:

ra kaynadktan sonra dinlenmeye brakyoruz. Dinlendikten sonra evlerin damlarna tayarak tepsiler içinde 40-45 dereceyi bulan güne scaklnda 2 gün kadar bekletiyoruz. Bu yöntemden sonra katlaarak siyaha dönüen pekmezimizi elde ediyoruz. Kara üzüm pekmezi, doal yöntemlerle üretildii için astm ve kanszlk hastalar ile salkl beslenmek isteyenler tarafndan youn talep görüyor. stanbul bata olmak üzere Türkiyenin her tarafna pekmez gönderiyoruz.

anlurfann pekmez üretimi açsndan önemli bir yere sahip olduunu aktaran Yeilçayr, ileriki dönemlerde devlet destei ile pekmez üretim tesisi kurmak isteini ve buna yönelik çalmalar yapacan dile getirdi.

Pekmez yln 12 ay tüketilebiliyor

Pekmez üreticisi Mahmut Bucak da austos ortasndan itibaren üzümün olgunlatn ve hasadn yapmaya baladklarn belirtti.

Kaynatarak yaptklar pekmezin hem lezzetli hem de uzun ömürlü olduuna iaret eden Bucak, Dedelerimizden, babamzdan kalan yöntemlerle pekmezi yapyoruz. Kaynayan pekmez yln 12 ay tüketilebiliyor. Pekmez üretimimiz rekolteye göre deiiyor, bir ton yapan var, 500 kilogram yapan var, sadece kendine yetecek kadar yapan var. Talep olduu için genellikle satmak için yapyoruz. 30 ile 40 lira arasnda satn yapmay planlyoruz. diye konutu.

Bucak, eylül sonuna doru da dier pekmez çeitlerini yapmaya balayacaklarn ifade etti.

Ana Sayfaya Git