Karacadağ Jeopark olsun

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu "Bölgesel tanıtımlar ve destinasyonlar çok daha fazla iş yapıyor. Şimdi güç birliği, iş birliği yapma zamanı. Üç şehri beraber kanatlandırıp, uçurmamız lazım. Ortak bir sinerjiyle üç şehri geleceğe taşıma sorumluluğumuz var"

Haberler 06.10.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr, Mardin ve anlurfa snrnda yer alan Karacadan jeopark olabilmesi için UNESCOya bavuruldu.

GAP Bölge Kalknma daresi Bakanl, Dicle, pekyolu ve Karacada kalknma ajanslarnn i birliiyle, Adyaman, Batman, Diyarbakr, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, anlurfa ve rnakn zengin kültürel mirasnn turizme kazandrlmas, bölgesel kalknmann salanmas amacyla balatlan GAP Bölgesi Turizm Odakl Tantm ve Markalama Projesi kapsamnda bölgenin turizm deerleri Mezopotamya markasyla global bir kimlik kazanyor.

l bazl destinasyon tantm yerine bölge bazl tantm için Karacada ve Dicle kalknma ajanslar koordinasyonunda sektör temsilcileri ve konunun uzmanlarnn görü ve önerileri alnarak tamamlanan Mezopotamyann altn üçgeni yol haritas çalmas çerçevesinde Karacadan uygun noktalarnn jeopark statüsüne alnmas için harekete geçildi. UNESCO Türkiye Milli Komitesine yaplan bavuru uygun görülerek, bu konudaki iyi niyet beyan Dileri Bakanl araclyla UNESCO Sekretaryasna iletildi.

BRLKTEN NASIL KUVVET DODUUNUN çOK GÜZEL BR ARET

Karacada Kalknma Ajansnda düzenlenen Mezopotamyann Altn Üçgeni Yol Haritas ve Karacada Jeopark UNESCO Bavurusu Bilgilendirme Toplantsnda konuan Diyarbakr Valisi Münir Karalolu, Mezopotamyann altn üçgeni için önemli bir gün olduunu söyledi. Altn üçgende yer alan Diyarbakr, Mardin ve anlurfa olmadan medeniyet, inanç ve gastronomi tarihinin yazlamayacan dile getiren Karalolu, Mezopotamya markasnn olumasnda çok ciddi bir emein bulunduunu belirtti.

Karalolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Bölgesel tantmlar ve destinasyonlar çok daha fazla i yapyor. Kapadokya dediimizde sadece bir deil, 3-4 ehir var. Akdeniz veya Ege dediinizde sadece bir ehir yok. imdi güç birlii, i birlii yapma zaman. Üç ehri beraber kanatlandrp, uçurmamz lazm. Ortak bir sinerjiyle üç ehri gelecee tama sorumluluumuz var. Bu üç ehirde, yaam da kültürü de tarm da mimariyi de en çok etkileyen faktör Karacadadr. Bu üç ehrin çok deerli ortak bir varl olan Karacada jeoparknn UNESCO Milli Komitesi tarafndan Parise iletilmesi çok deerli. Bu altn üçgen, birlikten nasl kuvvet doduunun çok güzel bir iaretidir.

yi niyetle yola çktklarn anlatan Karalolu, gelecek yl Mezopotamya bisiklet turu düzenlemeyi düündüklerini, üç ehri de içine alan tur için Gençlik ve Spor Bakanl ile çalma yürüttüklerini bildirdi.

Vali Karalolu, Turizmi ayn zamanda bölgenin huzuru, mutluluu, bereketi için de bir anahtar olarak kullanmamz lazm. Mezopotamya Karacada jeoparkn bu i birliklerimizin en somut eylemi olarak bugün kamuoyuyla paylam olduk. nallah bundan sonra yeni i birliklerimiz bu bölgeyi ayaa kaldrr. ifadelerini kulland.

BÖLGE BÜYÜK BR çEKM VE CAZBE ALANI HALNE GELECEK

anlurfa Valisi Abdullah Erin de bölgenin hem altn üçgen hem Mezopotamya markas ad altnda yapacaklar çalmalarla büyük bir cazibe merkez haline geleceini vurgulad.

Bölgenin gelecek dönemde çok daha büyük ziyaretçi aknna urayacana inandklarn aktaran Erin, hazrlklar da bu dorultuda yürütmek istediklerini ifade etti.

Erin, Vali Karalolu bata olmak üzere çalmalarda emei geçenlere teekkür ederek, Bölgeye, bölgenin potansiyeline inanyoruz ve bu potansiyeli u ana kadar yüzde 10-15 arasnda deerlendirebildiimize inanyoruz. Bu bölgede daha yüzde 90a yakn, insanln istifadesine sunulmas gereken, yeryüzünde tek, ilk olan birçok ey var. nallah önümüzdeki dönemde bu altn üçgen Mezopotamya markasyla büyük bir çekim ve cazibe alan haline gelecek. diye konutu.

Ana Sayfaya Git