"Karagül diyarı" Halfeti'de bereketli hasat

Halfeti Belediyesi Karagül Koordinatörü Hüseyin Akşahin "Karagülleri toplamaya başladık. Bu sene hasılatımız çok iyi. Ziyaretçilerimiz de çok"

Haberler 05.05.2022 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada sadece anlurfann Halfeti ilçesinde yetien, kendine özgü rengi ve kokusu bulunan tescilli karagülde hasat balad.

Cittaslow Uluslararas Koordinasyon Komitesinin 9 yl önce sakin ehir ana dahil ettii Halfeti, tarihi ta evleri ve doal güzellikleriyle bölgenin sakl cenneti olarak nitelendiriliyor.

Birecik Barajnn suyunun yükselmesiyle bölgede üretim alan azalan karagül, yetitii topraktan ald kendine özgü rengi ve kokusuyla dikkati çekiyor.

Kaymakamlk ve belediye ile Tarm ve Orman lçe Müdürlüü tarafndan üretimin geni bir alana yaylmasn salamak amacyla 3 serada yetitirilen karagül, Halfeti Belediyesi tarafndan yaplan bavuru üzerine geçen yl Türk Patent ve Marka Kurumu tarafndan corafi iaret tescil belgesiyle tescillendi.

Simsiyah rengi ve kokusuyla ilgi gören karagül, seralardaki görevliler tarafndan çeitli alanlarda kullanlmas amacyla dallarndan kesilerek hasat ediliyor.

Bu yl verimin k mevsiminin bol yal geçmesiyle yaklak yüzde 30-40 art gösterdii karagülün ziyaretçileri de çok.

ZYARETçLER SERALARDA KARAGÜLÜ GÖRÜP, KOKLUYOR

Halfeti Belediyesi Karagül Koordinatörü Hüseyin Akahin, AA muhabirine, ilçenin en önemli sembollerinden birisinin karagül olduunu söyledi.

Karagülün endemik bir tür olduunu ve sadece Halfetide yetitiini anlatan Akahin, belediyenin kurduu sera araclyla da ilçeye gelen ziyaretçilerin karagülü yakndan görüp, koklama imkan bulduunu belirtti.

Akahin, karagülün çay, erbet, lokum, çikolata, reçel, kolonya ve parfüm gibi alternatif ürünlerde kullanmnn yaygnlamaya baladn ifade etti.

VERM YÜZ GÜLDÜRDÜ

Karagülde bu yl bereketli bir hasat dönemi geçirdiklerini dile getiren Akahin, geçen yl ortalama 250, bu yl ise 350 tomurcuk topladklarn aktard.

Karagül serasnda yaklak 15 yldr bu ile uratn anlatan Akahin, Karagülleri toplamaya baladk. Bu sene haslatmz çok iyi oldu. u an ziyaretçilerimiz de çok. Dün Ispartadan gelen bir kolonyac karagülün suyunu burada çkarp, alp götürdü. ngiltereye gönderiyormu. Güllerimizi kurutuyoruz, daha hala filizlerimiz de var. 1-1,5 ay kadar daha hasat devam eder. diye konutu.

çOK SEVYORUZ

Seray gezen Hatice Kübra Küplü karagülün Halfeti ile özdelemi çok nadide bir gül olduunu belirtti.

Karagülün ilk bahar aylarnda simsiyah açtn anlatan Küplü, Karagül, Halfetinin iklim yapsndan Frat Nehrinin suyundan ve bu bölgenin toprann özelliinden bu siyah renk ve kokusunu alyor. Karagül sadece Halfetide yetiiyor ve sadece burada var. Baka yerde yetimiyor çok seviyoruz. diye konutu.

Makbule çakmak ise karagül merakndan dolay Gaziantepten Halfetiye geldiini belirterek, Karagüle çok merak saldm. Kokusuna baktk, güzeldi ve bu sene çokmu, sevindim. dedi.

Ana Sayfaya Git