Karakoç’un islamcılık düşüncesi!

Araştırmacı, yazar Ercan Yıldırım, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen "13. İstanbul Edebiyat Festivali"ne konuk oldu.

Haberler 27.12.2021 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sultanahmet Kzlaraas Medresesinde gerçekletirilen festivalde, Cumhuriyet slamcl ve Sezai Karakoç konulu konuma yapan Yldrm, Karakoçun Cumhuriyet dönemi slamclk kuanda Nurettin Topçu ve Necip Fazl Ksakürekten sonra geldiini söyledi.

Yldrm, Sezai Karakoçun aksiyoner gibi gözükmese de bilakis öyle olduuna iaret ederek, Teoriktir. Güncelden beslenir. Her gün sa ve sol Fransz gazetelerini okur. Dünyadan haberdardr. Kendisi de gazetede yazar, dergi çkarr ve matbuat hayatnn ortasnda yer alr. Güncel hayatn aktüeli içerisinde yer almasna ramen güncele taklmama kaygsn da güttüünü izhar eder. dedi.

Usta airi daha iyi tanmak için onun eserlerinin yan sra hatralarna da bakmak gerektiini belirten Yldrm, öyle devam etti:

Hatratnda çok aksiyonlu, renkli, insan ilikilerinde kendi merkezli. Belki Necip Fazl üstadn talebesi olmasnn da getirdii eyle, kendi merkezli bir bak açs, hayat ve düünce dünyas vardr. Karakoç, dirili anlamnda aslnda özellikle tek parti sonras slamclk düüncesinde Seyyid Kutub, Mevdudi gibi isimlerin haricinde Malik bin Nebinin medeniyet tasavvurunu Türkiyeye tam olmas anlamnda öncü isimlerden birisidir. Dirili, konjonktürel de bir husustur.

KENDNE AT BR TARH FELSEFES VE EVRENSELC BAKI AçISI VARDIR

Ercan Yldrm, Sezai Karakoçun Türkiye merkezli bir slam düüncesinden ziyade Orta Dou ve Mezopotamya merkezli bir bak açsn her zaman savunduuna dikkati çekerek, Sezai Karakoçun düüncesi çok tarihsel bir düünce deildir. Karakoç, kendi döneminde hem Bat hem Douda gelien siyasi, felsefi hareketlerin hiçbirini yokmu gibi sayar. Adeta laboratuvarda düünce gelitiriyormu eklinde hareket eder. ifadelerini kulland.

Karakoçun ayn zamanda bir evrenselci olduunun altn çizen Yldrm, unlar kaydetti:

Özellikle 1960l yllarda Türk tipi sosyalizm, yerli sol veyahut slamclarn, Müslümanlarn hayatlarna giren yerli ve milli bak açs Sezai Karakoçta görülmez. O yerlicilik içerisinde kendisini tanmlamaz ve evrenselcilik çizer. Yani kendine ait bir tarih felsefesi ve evrenselci bak açs vardr. Karakoçta din kavram slam kavramndan, insanlk kavram da Müslüman kavramndan daha kapsaycdr. Dolaysyla Karakoç düüncesinde, dirili Batnn pozitivist, kartezyen, materyalist, rasyonalist, seküler biliminin geliimine kar dinlerin mutlaka galip geleceini içerir. Maneviyat, mistisizm, metafizik duyu, hikmet, vahiy kavramlar metinlerinde çok merkezi bir yer tekil eder.

Ana Sayfaya Git