Kardan mağara!

Batman'ın Sason ilçesinde 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı'nda kış aylarında kalınlığı 10 metreye kadar ulaşan kar, havanın ısınmasıyla eriyerek, 3 metre yüksekliğinde mağaralara ve 50 metre uzunluğunda tünellere dönüştü.

Haberler 03.08.2019 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Sason ilçesindeki 2 bin 973 rakml Mereto Danda kn 10 metreye kadar ulaan karn erimesi sonucu oluan maaralar ve tüneller hayranlk uyandryor.

Mereto Da zirvesinde k aylarnda düen ve biriken kar, havann snmasyla eriyerek, 3 metre yüksekliinde maaralara ve 50 metre uzunluunda tünellere dönüüyor.

Bu doa harikas maara ve tüneller, yöre sakinleri kadar doa fotorafçlarnn da ilgisini çekiyor.

Yaklak 20 gün sonra tamamen eriyip, kaybolmas beklenen kardan maara ve tünelleri görüntülemek isteyen doa fotorafçlar bu manzara için zorlu bir yolculuu göze alyor.

Sasondan araçla yaklak bir saat süren yolculuun ardndan Karayün köyüne ulaan fotoraf tutkunlar, yarm saatlik zorlu bir trmana geçiyor.

Zorlu yolculuun ardndan bölgeye ulaan amatör fotorafçlar, hayranlk uyandran manzaray objektife yanstyor.

Kardan maaralar yöre sakinleri kadar, yaylalarda hayvanlarn otlatan göçerler de serinlemek için tercih ediyor.

- Doa harikasn görmek isteyen herkesi köyümüze bekliyoruz

Karayün köyü muhtar Mehmet Bas, AA muhabirine yapt açklamada, kardan oluan maara ve tünellerin doa harikas olduunu söyledi.

Herkesi köylerine davet eden Bas, Burada kar 8 metreye kadar ulayor. Bazen çdan dolay 15 metreye kadar kar kalnl yükseliyor. Kn çok zorluk çekiyoruz ama yazlar bu manzarann olumas zorluklar unutturuyor. Bu doa harikasn görmek isteyen herkesi köyümüze bekliyoruz. dedi.

- Hava scakl 30 derece, maarann içi eksilerde

Fotorafçlardan Tarhan rtem, gördükleri manzarann yolculuklar srasnda yaadklar tüm zorluklar unutturduunu belirtti.

Yln belirli döneminde oluan ve kstl zamanda görüntülenebilen esiz manzarann mutlaka görülmesi gerektiini dile getiren rtem, Sasonun en yüksek köylerinden Karayünde oluan kar maaralarn görüntülemek için geldik. Darda hava scakl 30 derece, maarann içi eksilerde. Maarann içi oldukça souk. Kn 10 metreye kadar kar yad söyleniyor. Yaz aylarnda ise karn erimesiyle bu kar maaralar oluuyor. Amacmz hem görüntülemek hem de burann tantmna katk salamak. diye konutu.

- Harika bir manzarayla karlatk

Sabahattin Atalay ise maaralarn yüksekliinin 3 metre, uzunluunun ise 50 metreden balayp, 100 metreye kadar ulatn aktard.

Bu esiz manzarann mutlaka görülmesi gerektiini, doa oluumlarnn turizme de kazandrlabileceini kaydeden Atalay, Bölgenin en yüksek da olan 2 bin 973 rakml Mereto Danda, Karayün köyündeki kar maaralarna ulatk. Zorlu bir yolculuun ardndan harika bir manzara ile karlatk. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git