Kardeşlerin Hünerleri?

Batman'da mikro kredi ile iş yeri açan iki kız kardeş, ilave devlet desteğiyle oluşturdukları atölyede hurda gümüşten farklı tasarımlarda takı ve aksesuar hazırlıyor.

Haberler 20.02.2019 - 12:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda iki kz karde, devlet desteiyle kurduklar i yeri ve oluturduklar atölyede hurda gümüleri farkl tasarmlara dönütürüyor.

Ayan Eken (45), 10 yl öncesine kadar Batman ve Siirt yöresine ait baz ürünleri Antalya, zmir, stanbul, Bursa, Malatya gibi illerde satarak ailesinin geçimini salad.

Müterilerinin siparii üzerine bu illere gümü ürünler de götüren Eken, ilginin artmas üzerine kz kardei Necla Eken ile kendi ilerini kurmak için mikro kredi desteinden faydaland.

Aldklar kredi ile i yeri açan iki karde, bir süre sonra ilerini gelitirmek amacyla ilave destek için yeniden mikro kredi bavurusu yapt. 10 bin liralk destekle i yerlerinin bir bölümünde atölye oluturan kardeler, hurda gümüü eriterek müterilerden gelen talebe göre çeitli tak ve aksesuarlar hazrlyor.

Batmann yan sra bat illerinden de sipari alan kardeler, bu siparileri yetitirebilmek için youn mesai harcyor.

- Müterilerimizin hayalini gerçekletiriyoruz

Ayan Eken, bölgeye özgü yöresel ürünleri satmak için gittii bat illerinde kendisine sklkla Sizin oralarn gümüü mehurdur, bize telkari getirir misin? dendiini, bunun üzerine hediye amaçl götürdüü ürünleri müterilerinin satn almak için de istediini belirtti.

Talep üzerine gümü ürünlerle ilgilenmeye baladn anlatan Eken, rahatszlanan annesi ile ilgilenmek için sürekli Batmanda kalmas gerekince de bir i yeri açmaya karar verdiini dile getirdi.

Batman çarsnda gümü satt srada mikro krediden haberdar olduunu anlatan Eken, Bata bin 400 lira, bir yl dolduktan sonra da 3 bin lira destek verdiler. Müterilerim tamir ve özel sipari ürünler istemeye balad. Bunun üzerine 10 bin lira daha kredi aldm. Bu ekilde kardeimle atölye kurduk. diye konutu.

Eken, simli kolye, anahtarlk, tespih gibi sipariler geliyor. Müteriler hayal ediyor biz de müterilerimizin hayalini gerçekletiriyoruz. dedi.

- Tasarm konusunda eitim almaya balad

Ekenin kardei Necla Eken de gümü içilii ile ablas sayesinde ilgilenmeye baladn belirterek, tasarm konusunda eitim almaya baladn aktard.

Ablas ile sabah saat 08.00de açtklar i yerinde siparileri yetitirmek için saat 20.00ye kadar çaltklarn ifade eden Eken, hurda gümüleri eriterek yeni ürünler elde ettiklerini söyledi.

Eken, nsanlar eski gümülerini satmak için getirdiklerinde onlar alp, eritiyoruz. Erittiimiz gümüü hem tel hem plaka haline getiriyoruz. Daha sonra isimli künye, bileklik, anahtarlk, küpe ve yüzük ile telkari yapyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git