Kardeş Öcalan'a 7 milyon aktarım

Tutuklu bulunan eski DTP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik hakkında, Öcalan'ın kardeşi 'Ferhat' kod isimli Osman Öcalan'a belediye kasasından 7 milyon lira aktarıldığı iddiasıyla hazırlanan iddianamede, 22 yıl ceza istendi.

Haberler 11.08.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terör soruturmas kapsamnda eski Demokratik Toplum Partili (DTP) Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Feridun çelik hakknda, silahl terör örgütü kurma ve yönetme suçundan 15 yldan 22,5 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca tutuklu sank çelik hakknda hazrlanan iddianame, 8. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi. ddianamede, çelikin sözde, demokratik özerklii hayata geçirmek amacyla Abdullah Öcalann talimatyla kurulan Demokratik Toplum Kongresinin (DTK) hukuk, insan haklar ve diplomasi komisyonu üyesi olarak faaliyet yürüttüü bildirildi.

- Birçok hedef ahs ile de irtibat belirlendi

Mahkeme karar dorultusunda çelikin kulland telefonun dinlenmesi ve kayda alnmas sonucu üphelinin örgütsel görümelerde bulunduunun tespit edildiine yer verilen iddianamede, unlar kaydedildi:

üphelinin, 2012 ve 2013te, DTK içerisinde aktif olarak yer alp, dosya kapsamnda dier birçok hedef ahs ile de irtibat ve ilikisinin bulunduu belirlendi. çelik, farkl zamanlarda yaplan DTK genel kurul toplantlarna, çaltaylarna, daimi meclis toplantlarna ve DTK üst yönetiminde bulunan kiilerin Diyarbakr Belediyesi Konukevi binasnda yaptklar toplantlara katlmtr. Bu toplantlarda katlmclara hitaben konumalar yapt, ayrca DTK toplantlarnn yapld binalara giri-çk yapt yaplan teknik ve fiziki takip neticesinde de tespit edilmitir.

DTK tarafndan sözde, demokratik özerklik ilan için yaplan toplantlarda üphelinin de yer ald ifade edilen iddianamede, çelikin k söndürme, gürültü yapma gibi dier tüm eylemlerin nasl, ne zaman ve ne kadar yaplacayla ilgili yaplan planlamada yer ald, bu eylemleri organize eden dier kiilerle hareket ettii belirtildi.

- Okul boykotu eylemlerinde yer almtr

ddianamede, u deerlendirmelerde bulunuldu:

çelik, terör örgütü PKK/KCK eleba Abdullah Öcalana sözde uygulanan tecridi protesto eylemlerinin desteklenmesi gerektiini savunmu, DTK tarafndan yaplmas planlanan Kürdistan slam Konferansn aktif olarak organize etme çalmalarnda bulunmutur. DTK tarafndan organize edilen ve uygulanan okul boykotu eylemlerinde yer almtr. Bu kapsamda üphelinin, DTK içerisinde aktif olarak, sorumlu düzeyde eylem ve faaliyetlerde bulunduu, yaplan ortam dinlemeleri, açk kaynak aratrmalar, telefon tapeleri ile fiziki ve teknik takipler neticesinde anlalmtr.

ddianamede, çelike ilikin söz konusu tape kaytlarnda, DTK tarafndan yaplacak çalmalara, toplantlara, eylem ve etkinliklere çarld ve üphelinin de bu çarlara uyarak, davet edildii eylem ve etkinliklere katlm gösterdii aktarld.

DTK tarafndan, 14 Temmuz 2011de devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak amacyla PKK/KCK silahl terör örgütünün hedefi dorultusunda sözde, demokratik özerklik ilan edildii bildirilen iddianamede, u ifadelere yer verildi:

27 Aralk 2015te ise Olaanüstü DTK Kongresinin ardndan yaplan sonuç bildirgesinde sözde, demokratik özerk bölgelerin oluturulmas istenilmitir. üphelinin PKK/KCK silahl terör örgütü mensuplar tarafndan kazlan çukurlar, kurulan barikatlar ve güvenlik güçlerine yönelik düzenlenen silahl, patlayc maddeli saldrlar, Kürt halknn direnii, meru savunmas olarak gördüü ve ülke bütünlüünü bozmak amacyla terör örgütünün hedefi dorultusunda gerçekletirilen öz yönetim ilanlarna sahip çkt anlalmtr. çelik, devletin birliini ve bütünlüünü bozmak, toplumsal ayrmaya sebep olmak amacyla halk kitlelerini etkilemeye çalmtr.

- Öcalana belediye kasasndan 7 milyon lira aktarld

Gizli tank Xin verdii ifadenin de yer ald iddianamede, çelikin mral Yüksek Güvenlikli Cezaevinde hükümlü bulunan terör örgütü PKK elebas Abdullah Öcalann kardei Osman Öcalana Diyarbakr Büyükehir Belediyesinde bakanlk yapt dönemde 7 milyon lira para aktarld iddia edildi.

Xin ifadesinde unlar yer ald:

DTKnn ekonomik ve mali alan yaplanmas, Diyarbakrda bulunan ekoloji ve yerel yönetimler komisyonunun faaliyet yürüttüü bürodur. Bu büro ve komisyon kurulmadan önce, örgüt için para toplama ii belirli kiilerce yaplyordu. Ancak bu toplanan paralarn doru bir kayd tutulmad için paray toplayan kiiler, topladklar paralarn büyük bir ksmn kendi menfaatleri dorultusunda kullanyorlard. 2002 ylnda dönemin Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan çelik tarafndan, iliki ve irtibatl olduu PKK terör örgütünün üst düzey yöneticilerinden olan Abdullah Öcalann kardei Ferhat kod isimli Osman Öcalana belediye kasasndan 7 milyon lira aktarld.

- stenilen ceza

ddianamede, eski DTPli Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Feridun çelik hakknda, silahl terör örgütü kurma ve yönetme suçundan 15 yldan 22,5 yla kadar hapis cezas, mahkumiyeti halinde de Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarna hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Ana Sayfaya Git