“Kariyer bilinci üniversite yıllarında gelişir”

Üniversitelerdeki kariyer merkezlerinin gerçekleştirdiği faaliyet sayısını 'Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk' kategorisinde ele alan YÖK İzleme ve Genel Değerlendirme 2020 raporu yayınlandı. Rapora göre 2019’da 157 üniversite, öğrenci ve mezunlarına yönelik, fuar, sempozyum, kurs, seminer vb. başlıklarda 5 bin 603 etkinlik düzenlemiş. Kariyer merkezlerinin üniversitelileri profesyonel yaşama hazırladığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Neslihan Fatma Er, “Öğrencilik yıllarında kariyer merkezleriyle güçlü bağ kuran gençler iş yaşamına daha kolay uyum sağlıyor” dedi.

Haberler 01.03.2021 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üniversite kariyer merkezlerinin çou zaman i ve staj balantsn salayan adres olarak yorumlandn Dr. Ör. Üyesi Neslihan Fatma Er, Kariyer merkezleri örenci ve mezunun i arayna destek ve danmanlk salar. Ancak bunu i bulmak eklinde yorumlamak doru olmaz. Kariyer merkezlerinin esas hedefi, gelecekte var olmak istedii sektörün gerçeklikleri ile bu yolculukta sahip olmas gereken yetenek ve donanmlarn farkndaln oluturmak, örenciye kariyer yolculuunda fark yaratacak ek donanmlar, yeni balantlar salamak, kiisel geliimlerini desteklemektir. Bu kiisel farkndalk yaracak seminerler, hedef sektörde fark yaratmaya sebep olacak beceri ve yetenekleri kazandracak eitim programlar ve atölye çalmalar olabilir ya da yeni bir dil örenmek. Örencinin gelecek planlamasnda ihtiyaç duyduu noktalar kariyer merkezlerinin etkinlik alann belirler eklinde konutu.

ADAYLARIN VE ALELERN ARATIRMASI GEREKYOR

Kariyer merkezi etkinliklerine örenciyken aktif katlan gençlerin profesyonel yaama daha kolay uyum saladklarn belirten Dr. Ör. Üyesi Neslihan Fatma Er, Üniversite adaylar genellikle tercihlerinde okumak istedikleri bölümü tanmaya odaklanyor. Mesleki hazrlk ile kariyer yolculuu birlikte ele alnmal. Üniversite aratrmalarnda kariyer merkezinin örencilerine ve mezunlarna sunduu olanaklar mutlaka adaylarn ve ailelerin aratrmas gerekiyor. Eitim alaca süre boyunca örencinin kariyeri için üniversitenin hangi çalmalar yaptn, örencinin kariyer yolculuunda tayacaklar bagaja hangi donanmlar ekleyeceklerini örenmeliler. Yalnzca staj deil, eitimi sürecince katlaca kulüp faaliyetleri, sertifika programlar, mentorluk ve danmanlk hizmetleri, kiisel geliim etkinliklerini de kariyer merkezleriyle görüerek örenmeleri çok önemlidir ifadelerini kulland.

VE STAJ ARAYIINDA KARYER MERKEZLER

Üniversitede faaliyet gösteren kariyer merkezlerinin örenciye i ya da staj bulmas yönündeki beklentilere ilikin unlar söyledi:

Örencilerin i ya da staj araylarnda gerek rehberlik gerekse balantlar noktasnda her üniversitenin kariyer merkezi destek vermeye çalr. Ancak kariyer merkezinin öncelikli misyonu örenciyi i yaamna çok yönlü hazrlayabilecek destei sunmaktr. Kariyerinde fark yaratacak ek donanmlar kazandrmak, i çevresiyle belli balantlarn temelini oluturmak, ihtiyaç duyduu danmanlk alanlarnda doru yönlendirmeyi yapmaktr.

ÖRENCLERMZN YAAMLARINA POZTF DOKUNU SALAMAYA ODAKLANACAIZ

2017 ylndan bu yana örencilere mentorluk desteini de kariyer merkezi çats altnda sunduklarn kaydeden Dr. Neslihan Fatma Er, 2019-2020 akademik ylnda 400e yakn örencinin gönüllü olarak mentorluk bavurusunda bulunuyor. Akran Mentorluu program, bu yl önceki dönemlere göre daha etkili ve hedef odakl gerçekletiriliyoruz. Oyunlatrma tekniklerinin uyguland ve deneyimsel örenme tabanl metotlarn kullanld Temel Mentorluk Eitimi alan gönüllü örenci mentorlarmz üniversite ailemize katlan yeni örencilerimizi her yl ilk günden itibaren karlar ve verilen her türlü hizmet ve imkanlar hakknda bilgilendirir, rehbelik eder. Dolaysyla Kariyer merkezi olarak yürüttüümüz Akran Mentorluu program vastasyla yeni örencilerimizi de aramza katldklar ilk günden itibaren kariyer etkinliklerine dahil edebiliyoruz. Program kapsamnda hem mentor hem de mentordan danmanlk alan mentilerin kiisel geliimlerini esas alan 8 aylk bir program hazrlyoruz. Oyunlatrma teknikleri ile gelitirdiimiz program kapsamnda örencilerimizin yaamlarna farkl boyutlaryla pozitif dokunu salamaya odaklanacaz. Benzer ekilde Mezun Mentorluu program ile de kariyerinde yol alm mezunlarmzn, mezun olmak üzere olan örencilerimize destek vermesini salyoruz dedi.

KARYER MERKEZN EKLLENDREN ÖRENCLERDR

Kariyer merkezi faaliyetlerinin örenciler ve mezunlarn ihtiyaçlarna göre ekillendiini kaydeden Dr. Ör. Üyesi Neslihan Fatma Er, YÖK zleme ve Genel Deerlendirme 2020 raporuna göre, kariyer merkezlerinin faaliyet saysnn en fazla olduu ilk 5 üniversite arasndayz. Ancak bu sralamada esas baar örencilerimizin. Kendilerini, taleplerini, ihtiyaçlarn çok iyi ifade ediyorlar. Kariyer merkezini yöneten, yürüten örencilerin ilgisidir. Üniversite örencilerinin mutlaka kariyer merkezleriyle iletiimde olmalarn öneriyorum. Merkezle mutlaka tansnlar, kariyer noktasnda ihtiyaçlarn paylasnlar ve talep etsinler. Kariyer merkezleri, ancak örencilerin ve mezunlarn katksyla misyonunu yerine getirebilir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git