Kariyerine "solucan gübresi" ile yön verdi

Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra memleketi Suruç'a dönüp restoran açan genç girişimci, "Solucanlar, Afrika fillerinden daha güçlü ve ekonomi için ineklerden daha önemlidir" sözünden etkilenerek kariyerini farklı bir yöne çevirdi.

Haberler 25.07.2019 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kitap okurken Solucanlar, Afrika fillerinden daha güçlü ve ekonomi için ineklerden daha önemlidir sözünden etkilenip borç para toplayarak anlurfann Suruç ilçesindeki ilk solucan gübresi üretimi tesisini kuran Mehmet Emin Yavuzer, iki ylda, ayda ortalama 5 bin lira gelir elde edebilir hale geldi.

Balkesirde d ticaret alannda ön lisans eitimini tamamlayan Yavuzer, yaklak 7 yl önce memleketi anlurfann Suruç ilçesine döndü.

Bir süre sonra lokanta iletmeciliine balayan genç giriimci, kitap okurken Solucanlar, Afrika fillerinden daha güçlü ve ekonomi için ineklerden daha önemlidir sözüyle karlat. Bundan etkilenerek solucan gübresiyle ilgili aratrmalar yapmaya balayan 31 yandaki Yavuzer, yaklak 3 yl önce ek gelir olur diye arkadalarndan borç para toplayp, ailesine ait araziye 200 metrekarelik tesis kurdu.

e baladnda 100 bin Kaliforniya solucan satn alan Yavuzer, ilçedeki lokantalardan çay posas, yumurta kabuu, sebze ve meyve gibi atklar toplayarak tesisi büyütmeye balad.

u an 1 milyondan fazla solucana sahip olan giriimci, ek gelir elde etme hayaliyle balad iten ayda iki tondan fazla solucan gübresi satp ortalama 5 bin lira kazanr hale geldi.

Yavuzer, AA muhabirine, solucan gübresinin özellikle organik tarm yapanlar tarafndan tercih edildiini söyledi.

lçede organik tarmn yaygnlamas için solucan gübresi üretimi yaptn anlatan Yavuzer, okuduu bir kitaptaki solucanlarla ilgili sözden etkilenerek bu konuda aratrmalar yaptn, ilk etapta 100 bin solucanla ie baladn, imdilerde bu saynn 1 milyonun üzerine çktn dile getirdi.

Yavuzer, ilk zamanlarda herkesin kendisiyle dalga geçtiini ifade ederek, unlar kaydetti:

Solucan gübresi üretmeye baladm ilk zamanlarda ailem ve çevremdeki herkes benimle dalga geçiyordu. Ben pes etmeden üretime devam ettim. imdi gübre satarak ailemi geçindiriyorum. Bölgemiz tarm bölgesi ve tarmn yeniden canlanmas için bu tür tesislerin daha çok artmasn istiyoruz. lçeme faydal bir birey olmak için üretim yapyorum. Tesisteki her eyi kendi imkanlarmla yaptm. 200 metrekare alanda üretime devam ediyorum. Önümüzdeki yllarda yaklak 5 dönüm alanda tesis kurarak üretime devam edeceim.

- Taleplere yetiemiyor

lçede solucan gübresine talebin iyi olduuna dikkati çeken Yavuzer, imdiye kadar 20 tonun üzerinde gübre ürettim. Yeni olduum için bu üretim her geçen gün artyor. Talepler ilçedeki çiftçiden geliyor. Bu gübreyi kullanan herkes memnun kalyor. Kullanan dier sene için siparilerini veriyor. Aylk üretimimiz 2 ile 3 ton arasnda deiiyor. dedi.

Yavuzer, ilçedeki evlerden, restoran ve kafe gibi i yerlerinden çay posas, yumurta kabuu, sebze ve meyve gibi atklar toplayarak, tesisinde solucanlara yem olarak verdiini söyledi.

Kendi arazisinde de solucan gübresini kullandna deinen Yavuzer, kimyasal gübreye göre daha yüksek verim elde ettiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git