Karla oynamalarına izin verin!

Türkiye genelinde yılın son karı yağarken, büyük şehirlerden İstanbul’da da beklenen kar yağışı başladı. İklim krizi nedeniyle mevsimlerin dengesindeki değişimler, kuraklık ve su döngüsü gibi olguların her geçen yıl giderek daha önem kazandığı dünyamızda, çocukların bu olgularla erken yaşta ve yaşayarak tanışmasını kolaylaştıran doğa olaylarından biri de kar yağışı.

Haberler 12.03.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Temiz havada, mevsime uygun giysilerle karda oynamak çocuklarn baklk sistemini olumlu etkiliyor. K aylarnda virüsler ve grip gibi hastalklar kapal ortamlarda hava sirkülasyonu kstl olduu için ayn havay sürekli solumaktan dolay bularken, darda vakit geçiren çocuklar bu etkilerden uzak kalarak temiz havadan yararlanyor.

Kar ile oynamak çocuklarn baklk sistemi üzerinde de olumlu etkiler yaratyor. çocuklarn açk havada kar ile oynamas onlarn fiziksel geliimini destekledii gibi yaratcln da artryor. Kar bir malzeme olarak kullanan çocuklar kardan adam, kardan kule gibi üç boyutlu objeler ina etmeye çalrken hayal güçlerini de çaltryor. Bu etkinlikleri onlarla paylamak aile balarnn da kuvvetlenmesini ve mutlu anlarn mutlu anlara dönümesini salyor.

KAR LE YAPILABLECEK 5 FAYDALI AKTVTE

Kar Volkan, çocuklarn fizik ve kimya disiplinlerini örenmesini salayan bir aktivitedir. Bo bir su iesi, 2 kak karbonat, 1 kak sabun, 1-2 damla gda boyas, bir kak sirke ile yaplan Kar Volkan, karn köpürmesini salayarak çocuklara unutamayacaklar bir deneyim sunar.

Gömülü Hazine Av, hazrlanmas kolay bir oyundur. Derin kar biriken yerlerde oynayabilecek oyun çocuun merak duygusunu gelitirecei gibi, içindeki dedektifi veya korsan da ortaya çkarr. Yaplmas gereken tek ey bir oyunca veya çocuunuzun sevecei bir objeyi karn içinde bir yere gömmek ve ona ipuçlar sunmaktr.

Kar Topu Hedefi elenceli ve fiziksel geliime katk sunan oyunlardan birisidir. Oyunu çoklu veya tekli oynamak mümkündür. Ebeveynlerin bir duvara tebeir veya boya ile hedef tahtas çizmesi yeterlidir. Ardndan çocuklar hedefi vurduunda güzel sözler söylemek veya küçük hediyeler vermek çocuklarn el göz koordinasyonuna olumlu etki eder.

Karda Uzun Atlama oyunu ise çocuklarn atletizm yeteneini gelitirebilir. Düz bir zemine bir balangç çizgisi çizmek ve sahann geri kalann ölçeklendirerek, çocuu en uzun atlamay yapmaya davet etmek yeterlidir.

Karda Boyama çocuun yaratcln artracak bir aktivite türüdür. Bir sprey iesinin dörtte üçünü su ile doldurulduktan sonra, sekiz damla gda boyas eklenir ve sprey kapatlr. çalkalannca oluan renkli sv ile çocuklar kar istedii gibi boyayabilir, kar üstüne yazlar yazabilir.

Ana Sayfaya Git