Karlı köylerde zorlu yaşam!

Muş'un karla kaplı köylerinde zorlu yaşam devam ediyor

Haberler 31.03.2022 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muta k boyunca etkili olan yalarla evleri ve ahrlar karla kaplanan köylerdeki vatandalar, zorlu artlarda hayvanlarnn bakmn ve günlük ilerini güçlükle yapyor.

En fazla kar yann dütüü yerleim birimlerinden, merkeze 55 kilometre uzaklktaki 1600 rakml Yukaryongal köyünde yaayanlar, yüksek kar örtüsü nedeniyle günlerinin büyük bölümünü evlerinde geçiriyor.

Kendi imkanlaryla açtklar yollarla ahrlara ve komularnn evine gidebilen köylüler, havann snmasyla kar örtüsünün ksa sürede kalkmasn bekliyor.

Köy sakinlerinden 65 yandaki Celalettin Yöndem, gazetecilere, yaklak 4 aydan bu yana kar esareti yaadklarn söyledi.

4 AY KAR ESARET

Sürekli evlerinin çevresindeki karlar temizlediklerini belirten Yöndem, Köyümüz kara gömülmü vaziyette. Ben 65 yandaym, daha önce mart aynda bu kadar karn yadna ahit olmadm. Her taraf kar altnda. Günümüz kar temizlemekle geçiyor. Kar kalnl baz yerlerde 3 metre civarnda. diye konutu.

Bu yl kn uzun sürdüünü ifade eden köylülerden Halil Umur ise yaz mevsiminde hayvanlar için tedarik ettikleri ot ve samann bitmek üzere olduunu aktard.

Martn sonuna gelmelerine ramen köyde baz bölgelerde 3 metre karn bulunduunu anlatan Umur, Hem yakacak hem de hayvanlarmza yem bulma sknts yayoruz. Yaklak bir aydan beri günübirlik aldmz samanlar eeklerle tayoruz. Bir an önce karlarn erimesiyle hayvanlar meralara çkarmak istiyoruz. dedi.

Gülseren Umur da Köyün içinde yürümekte zorlanyoruz. Ramazan ayna az kald. Oruçta tüketmek üzere komularmzla imece usulü ekmek piiriyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git