Karpuz hasadını 1 ay erken yapacak

DİYARBAKIR'dan her yıl Muş'a giderek, kiraladığı arazide karpuz yetiştiren Muzaffer Esen, tarımda 'malç' olarak bilinen, toprağın üzerinin siyah naylonla kapatılması yöntemini bu sene ilk kez uygulayarak, hasadı 1 ay erken yapmayı planlıyor.

Haberler 07.06.2019 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elverili tarm arazileri olan Mua giden Diyarbakrl üreticiler, kiraladklar alanlarda karpuz üretimine balad. Üreticilerden Muzaffer Esen, bu yl ilk kez malç sistemini uygulayacak. Tohumun ekilmesinin ardndan üzeri siyah naylonla kaplanan topran daha fazla snmasn ve erken ürün alnmasn salayan sistemi ilk kez Eirmenç köyünde kiralad 250 dekar arazide uygulayacan belirten Esen, tohumlar da Antalyadan getirdiini söyledi.

KARPUZ HASADI

Uygulayaca sistemle Mu karpuzunun Diyarbakr ile ayn zamanda yetierek, hasadnn yaplacan anlatan Muzaffer Esen, Üzeri naylonla kaplanan toprak hem daha fazla snyor hem de sürekli nemli kalarak fidelerin erken büyüyerek ürüne dönümesine sebep oluyor. Yeni sistemle Mu Ovasnda Diyarbakrla ayn zamanda karpuz hasadn yapacaz. Benim balattm bu sistem bölgeye Diyarbakrdan gelen üreticilere de örnek olacak dedi.

Köylerinde karpuz üretimi yapan üreticilerin içi çaltrarak, hem istihdama hem de üretime katk saladklarn belirten Mehmet erif Girenay da ulamn güçlükle yapld tarlalara Özel dare yetkililerinin bir an önce yol yapmas gerektiini kaydetti. Eirmenç köyünün gençleri ise karpuz üreticileri sayesinde yaz aylarnda çalarak, para kazandklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git